Skocz do zawartości
zielok100

Wentylatory do Fractal R3

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Właśnie nabyłem Fractla R3 i teraz muszę coś zrobić z chłodzeniem środku. Plany są aby były 2 wentylatory z przodu, 2 u góry i 1 z tyłu.
W obudowie są 2 fabryczne wentylatory i mam jeden wentylator który kupiłem kiedyś przy okazji zakupów na morele : http://www.morele.net/arctic-cooling-f12-120mm-401722/

Niedługo będę robił ponownie zakupy z kolegą. Nastawiamy się głównie na elementy chłodzenia.
I teraz moje pytanie. Czy zostawić 1 wentylator fabryczny z przodu i jeden fabryczny z tyłu, a ten który mam kupiony dać na przód obudowy, a na górę dokupić dwa nowe wentylatory?

Któe wentylatory są ważniejsze (chodzi mi o to które muszą być wydajniejsze) te z przodu czy te u góry / z tyłu ?

Ostatnie pytanie, potrzebuję jeszcze 2 wentylatory i co kupić? Czy kupić jeszcze 2 takie : http://www.morele.net/arctic-cooling-f12-120mm-401722/ - posiadają 9 łopatek, czy coś innego? Cena najlepiej właśnie ok 20zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem zbyt dobry z angielskiego, ale z tego co zrozumiałem to nie chodzi tyle o ilość a ile o sposób ich rozmieszczenia, tym samym moje plany się zmieniły i nie będzie 5 a 4 wentylatory w obudowie, jeden z tych które są włożę do mojego zapasowego zasilacza Chiefteca GPS gdzie wentylator bardzo terkocze i gdy miałem podłączonego go na kilka dni do HD7850 + G540 musiał w IDLe pracować pasywnie, kupię 2 sztuki Enermaxa UCTB12 jeden na tył, i jeden na górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ponawiam pytanie. Sprzedałem wentylatory Fractala z obudowy Fractal R3. Muszę kupić jakieś 3 wentylatory (jeden na przód, jeden na tył i jeden na górę). Mam w domu Artica F12 i Zephyra i nie chcę już takich wentylatorów. Mam też Coolink Green Silent Fan X12 - na maksymalnych obrotach słyszalny tylko szum powietrza, ale co z tego jak na niskich obrotach terkocze wentylator. A więc muszę kupić 3 wentylatory do 30zł za sztukę w tym muszą być cisze w poziomie. Ja mam dwa typy :

Enermax UCTB12

Be Quiet! Pure Wings 2 12cm

Którego wybrać, dlaczego? a może jest coś lepszego?

(wiadomo muszą powiać trochę chłodem i na dyski, ale muszą być ciche no i wydajne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi