860lacov Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Obudowa Fractal Design Core 3000 Wentylatory: - góra - 140mm FD R2 wyciągający - przód - 140mm FD R2 wciągający - tył - 120mm FD R2 wyciągający - dół - 120mm BeQuiet 120mm wciągający (modelu nie pamiętam) Procesor: silentiumpc fortis he1225 (SilentiumPC Zephyr) 1. Zastanawiam się czy da się rozsądnym kosztem polepszyć temperatury w obudowie, a przy okazji zmienić wszystko na jedną markę żeby było ładniej. 2. Przepływ powietrza jest taki jaki wynika z opisu powyżej. Ok czy coś zmieniać? 3. Chłodzenie procesora działa ok. Temperatura w idle to ok 30 stopni. Zastanawiam się czy bez zwiększania głośności mogę zwiększyć wydajność? Może dorzucić wentylator po drugiej stronie i zmniejszyć obroty obu? Wchodzi w grę też enermax UCTB, ale nie wiem czy można go bez problemu zamontować. Zefirek jest na gumowych kołkach. Generalnie przeglądałem ceny wentylatorów i do gustu przypadły mi enermax'y UCTB. W obudowie mam regulator obrotów wyprowadzony na zewnątrz (podłączone 3 wentylatory fractala) ustawony cały czas na minumum. Co do wentylatorów to biorę pod uwagę 2x UCTB14A (góra i przód obudowy) oraz UCTB12A na tył oraz UCTB12P na dół. Wentylatory z literką A mają oddzielną gałkę do regulacji prędkości więc zakładam ustawienie na MAX i podłączenie do regulatora, który już mam i za jego pomocą regulacja wszystkich jednocześnie. Ten z literką P byłby ustawiony z poziomu biosu jako, że ma PWM Nie wiem tylko czy grzebać coś przy CPU także proszę o wskazówki. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...