Driden Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Witam, od niedawna posiadam internet od Vectry. Dostałem do niej router Cisco epc3925, natomiast potrzebuję dostarczyć internet do pokoju po drugiej stronie mieszkania - koniecznie za pomocą ETH (Xbox i PC), jak również i wifi. Posiadam w tej chwili router TP-Link WR740N - z pomocą którego chciałem skonfigurować WDS, niestety po konfiguracji nie było połączenia z internetem, wina jak podejrzewam leży po stronie tego, że to urządzenia różnych producentów. Może gdzieś w konfiguracji tkwi problem? Daję przykład do weryfikacji poprawności. :D WDS włączone na obu routerach, na Cisco dodałem MAC lan'a TP-Linka, ustawiłem kanał wifi na 1. Na TP-Linku wyłączyłem DHCP, zmieniłem adres IP lan na odpowiedni dla Cisco (192.168.0.200), ustawiłem wifi w ten sam sposób co na Cisco, kanał 1, hasło i nazwa sieci taka sama (próbowałem też z wyłączonym zabezpieczeniem sieci). Cisco wykrył MAC'a TP-Linka, który się z nim łączył, natomiast nie transmitował sieci dalej, co śmieszniejsze - internet nie działał na obu routerach. W tej chwili zastanawiam się nad konfiguracją sieci w następujący sposób: bridge ETH między Cisco, a TP-Linkiem, którego posiadam oraz dokupienie routera TP-Link TL-WR841N w celu konfiguracji WDS. Myślicie, że warto rozważyć taką opcję? Niestety nie znam się na tyle żeby stwierdzić czy to zadziała, więc liczę że ktoś ma podobne doświadczenia i się nimi podzieli, żebym niepotrzebnie nie musiał wydawać kasy na nowy router. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Proponuję GargoylePL na WR740 i konfiguracja mostu bezprzewodowego - http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne-oprogramowanie/tryb-most-bezprzewodowy%28wireless-bridge%29-i-przekaznik%28repeater%29-na-gargoyle-pl/ Cisco nie wspiera konfiguracji WDS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Proponuję GargoylePL na WR740 i konfiguracja mostu bezprzewodowego - http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne-oprogramowanie/tryb-most-bezprzewodowy%28wireless-bridge%29-i-przekaznik%28repeater%29-na-gargoyle-pl/ Cisco nie wspiera konfiguracji WDS. Dziwne w takim razie bo w konf Cisco da się włączyć opcję, która w teorii pozwala na rozsyłanie sygnału za pomocą AP. Wracając do tematu, chodzi Ci o użycie Gargoyle na TPLinku który posiadam i przekazanie sygnału z Cisco, czy nawet z jego pomocą to nie zadziała i lepiej jakbym kupił nowy router? Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Driden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Wracając do tematu, chodzi Ci o użycie Gargoyle na TPLinku który posiadam i przekazanie sygnału z Cisco, czy nawet z jego pomocą to nie zadziała To znaczy że próbowałeś takiej konfiguracji na GargoylePL? Bo nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) To znaczy że próbowałeś takiej konfiguracji na GargoylePL? Bo nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź? Chodzi mi o to, czy Gargoyle zadziała na WR740N i czy jako główny router ma zostać Cisco? Którą wersję Gargoyle pobrać dla w/w TPLinka? Dobra znalazłem tutaj: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/attitude_adjustment/ar71xx/ - mam pytanie, wersja vX przy modelu routera oznacza firmware? Bo widzę, że jest v1, v3, v4, a nie ma v2, a taki właśnie mam. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Driden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Pewnie że zadziała - http://tplink-forum.pl/aktualny-firmware-gargoyle-dd-wrt-openwrt-luci/instalowanie-openwrt-gargoyle-luci-dd-wrt-na-routerze-tp-link/ - wesja pliku zależy od wersji sprzętowej twojego routera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Ponawiam pytanie. :) Dobra znalazłem tutaj: http://ecco.selfip.n...ustment/ar71xx/ - mam pytanie, wersja vX przy modelu routera oznacza firmware? Bo widzę, że jest v1, v3, v4, a nie ma v2, a taki właśnie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Niestety ta wersja sprzętowa nie jest wspierana przez Gargoyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Dobra, w takim razie można zamknąć temat, pożegnałem się z AP. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...