STi Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, Planuję zwiększyć wydajność swojego PC i chciałbym się Was poradzić od wymiany czego najlepiej zacząć. Komputer służy mi wyłącznie do gier, do pracy i całej reszty używam Mac'a. Chciałbym stopniowo i w miarę tanio polepszyć działanie gier, tylko właśnie nie mam pojęcia co może być "wąskim gardłem" i wymiana czego przyniesie najlepszy rezultat. Co powinno wylecieć na początku? Z czym nie muszę się spieszyć? A może coś może zostać tak jak jest? Od czego radzicie zacząć? I co konkretnie na co wymienić. PC: CPU: AMD Phenom II x4 965 Black Edition (3,4 GHz) GPU: GeForce GTX660 Windforce II MB: ASUS M5A78L-M LX MEM: 2 x 4GB Kingston HyperX Genesis DDR 3 1600 MHz HDD: WD Blue 1TB 7200 obr/min 64 MB SYS: Windows 8.1 64 bit Z góry dziękuje za pomoc. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez STi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Przede wszystkim - jakim budżetem dysponujesz?Na pierwszy rzut oka, trzeba zacząć od procka i mobo. Na co zmienić te 2 rzeczy, oraz na co ewentualnie wymienić grafikę, to kwestia budżetu.SSD było by dobrą inwestycją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jam Jest Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Grafikę na razie bym zostawił. RAM też niech zostanie. Zmień proca na i5, płytę główną, no i jaki masz azasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STi Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Dziękuje Wam za odpowiedzi. Jeśli chodzi o budżet nie mam jakiegoś ograniczenia bo i tak co wezmę to w raty, w granicach rozsądku wszystko po prostu i opłacalności. Zasilacz Chieftec 600W modelu niestety nie pamiętam a w tej chwili nie sprawdzę, nie najtańszy, ale też nie najdroższy. O dysku SSD sam myślałem żeby zakupić model od Samsunga EVO tylko czy dysk SSD przyśpieszy działanie samych gier? Bo na prędkość działania systemu nie narzekam. Jeśli chodzi o procesor i płytę główną myślę, że mogę na te dwie rzeczy wydać koło 1000 zł (+/-). Procesor rozumiem jest najgorszym elementem zestawu? Ma 4 rdzenie i jest wysoko taktowany wydawało mi się, że to wystarczy na jakiś czas. Bardziej stawiałem na kartę, że to przez nią nie osiągam pełnej płynności na wysokich wymaganiach w niektórych grach (głównie winiłem o to zmianę generacji konsol;)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2013 Procesor Płyta SSD nie przyspieszy działania gier, najwyżej przyspieszy wczytywanie samej gry czy poziomów itp. Zasilacz jest ok. Niestety phenomy są już przestarzałe, w niektórych grach dostają od nowych pentiumów po tyłku. Co ciekawe, teoretycznie twoja płyta nie obsługuje twojego procesora ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...