czomber Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym was poprośić o pomoc w modernizacji dwóch moich dwóch zestawów komputerowych pod kątem nowych gier komputerowych. Pierwszy zestaw to: Dysk Twardy 1: Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)Dysk Twardy 2:Plextor SSD 128GB SATA3 (PX-128M5S)Procesor: Intel Core i5-3570k Ivy Bridge LGA1155 BOX (4,4Ghz OC)Napęd Optyczny: Lite-On nagrywarka DVD iHAS524-T32 czarnyKarta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX770 OC 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-ExpressPamięć: Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9Chłodzenie Porcesora: Thermalright HR-02 Macho Black WhiteObudowa: Corsair Carbide Series 300RZasilacz: XFX Core 550WPłyta Główna: MSI Z77A-G45 Intel Z77 LGA1155 (PCIE/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3)Monitor: LED Eizo 23" FS2333 Dodatki: Dodatkowe dwa wentylatory Revoltec Air Guard 140mm w obudowie Zestaw póki co sprawóje się znakomicie, niemiałem jakiego kolwiek problemu z uruchomieniem jakiejkolwiek gry na ustawieniach ultra w rozdzielczości 1080p (wliczając Assasin's Creed 4, Tomb raider etc.) Ale po przeczytaniu krążących po sieci pogłosek o Wiedźminie 3 trochę się wystraszyłem i postanowiłem lekko zmodernizować ten zestaw dokładając drugą dokładnie taką samą kartę graficzną tj. Gigabyte GeForce GTX770 OC 2GB DDR5 i połączyć je w SLI. Pytanie: Czy potrzebna będzie jakakolwiek modernizacja tego zestawu tj. wymiana zasilacza, mocniejsze podkręcenie procka? Czy może obecny zestaw uciągnie SLI z dwóch 770'tek od gigabyte. Drugi zestaw komputerowy używany jest przez mojego brata jest to już zestaw wiekowy. Kwota na Modernizacje 1500-2000zł (mniej=lepiej) Zasilacz: CoreXstream OCZ-CXS500WPamięć 1: ddr2 4gb pc2 -6400 dimm goodramPamięć 2: ddr2 2gb pc2 -6400 dimm goodramPłyta główna: Gigabyte GA-M61PME-S2P AM2+Dysk Twardy: seagate barracuda 7200.12 st3500418as 500gbKarta Graficzna: VTX3D Radeon HD 4850 1 GB GDDR5Monitor: LG Flatron E1911S-BN 18,5" LCD LEDProcesor: AMD athlon II x2 215 2,7ghz BOXObudowa: take me revolt Wymagania: Monitor zostaje, posiadam wszystkie akcesoria tj. Klawiatura, myszka, głośniki. Chciałbym aby nowy zestaw był w stanie uciągnąc w miarę możliwości większość obecnych gier na wysokich ustawieniach w 720p. Jeżeli czegoś nie trzeba wymieniać niech zostanie ponieważ zależy mi na jak najniższych kosztach. Obecny zestaw jest w stanie uciągnąć BF3 single na Ultra (testowałem tylko pierwszą misję) w około 19+ FPS. Tutaj posiłbym o dokładniejszą analizę (zdaje sobie sprawę, że praktycznie cały ten zestaw nadaje się do wymiany). Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Edytowane 7 Grudnia 2013 przez czomber 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Lepiej poszukaj informacji kiedy Wiedźmin będzie miał premierę, bo modernizacja komputera z myślą o tej grze na ten moment jest bez sensu. Do drugiego zestawu weź i5 4440 + coś na H81/B85, 8GB DDR3, 270X. Edytowane 7 Grudnia 2013 przez andrew777 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czomber Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Mam trochę delemat bo sporo osób proponuje mi grafe z AMD i wiem, że jeżeli patrzeć by za współczynnikiem cena- wydajność to amd wypada lepiej ale zastanawiam sie nad włozeniem do starego kompa takze układu od nvidi. Jakoś bardziej jestem do niej przekonany. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czomber Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Na innym forum zaproponowano mi następujący zestaw http://www.morele.net/inventory/info/RYW7To/ reszta podzespołów została by ze starego komputera co o tym sądzicie ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Stawiam, że na benchmark.pl. Tylko tam polecają 1155 w cenie 1150. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czomber Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Tak więc co sądzicie o podanym wyżej zestawie ? Czy jest to optymalny zestaw w tym przedziale cenowym czy może ma ktoś jakieś lepsze propozycje ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Ile potrzeba lajków, byś "uwierzył" w zestaw z postu #2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czomber Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Im więcej tym lepiej. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zapytaj na FB. Tu Regulamin forum II. Użytkownik zobowiązany jest dbać o porządek na forum; w tym celu należy: 9. Powstrzymywać się od zamieszczania postów nic niewnoszących do dyskusji, np. o treści "lol", "zgadzam się w pełni z przedmówcą" Dobra propozycja broni się sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czomber Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) W ostatnim zdaniu dokładnie napisałem, że poproszę o dokładniejszą analizę. Więc fajnie by było by użytkownik podający daną konfigurację, podzespoły, napisał coś więcej dlaczego akurat te poleca. Prosząc o dokładniejszą analize nie chodzi mi o wypisane jednym zdaniem skróty nazw nie podając jakiegokolwiek argumentu przemawiającego za ich wyborem. Chyba, że wymagam za wiele ? Wchodząc na to forum byłem przekonany, że ludzie piszący tutaj znają się na żeczy na tyle by udzielić trochę bardziej wyczerpującej wypowiedzi. Edytowane 7 Grudnia 2013 przez czomber 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 (...) Wchodząc na to forum byłem przekonany, że ludzie piszący tutaj znają się na żeczy na tyle by udzielić trochę bardziej wyczerpującej wypowiedzi. W imieniu społeczności PPC serdecznie przepraszam. Nie znamy się na tym zaznaczonym na czerwono, dostałeś jedynie rzeczową odpowiedź i nadal nie dociera do ciebie przesłanie. Nawet zabawne gdyby nie to że tragiczne w skutkach długoterminowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) To dzisiejsze pokolenie... Zawsze trafi się jakiś ananas, który chce kupić teraz komputer pod GTA V, czy innego Wiedźmina, gdy tak naprawdę o tych grach nic nie wiadomo. Moja szklana kula mówi, że futerko wilków w Wiedźminie będzie lepiej wyglądać na Nvidii i co, to powód, żeby kupować kartę tego producenta? Nawet, gdyby w danym przedziale cenowym wypadła gorzej? Nie, tak samo jak nie jest powodem kupować teraz kart AMD z powodu Mantle. Kupuje się to, co jest tu i teraz dobre, albo przetestowane w grze, na której nam zależy. Nie oczekuj też, że ci ktoś napisze rozprawkę dlaczego proponuje właśnie to. Znaleźć benchmarki nie jest szczególnie trudno. Zawsze zresztą możesz zadać precyzyjne pytanie dlaczego produkt x a nie y, a nie ogólne "uzasadnij". Stawiam, że na benchmark.pl. Tylko tam polecają 1155 w cenie 1150. Czarodziej, czy jak? Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Frasier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...