Skocz do zawartości

Tragiczna praca karty Asus PCe-N15 - pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem nowy komputer i na moje nieszczęście jedną z jego części jest ww karta.

Zestaw jest złożony na płycie msi z87-g45 gaming z wgranym najnowszym (v1.5) biosem. Wszelakie sterowniki są zainstalowane. Korzystam z Windows 7 x64 Professional. Nie mam zainstalowanych żadnych antywirusów.

Problemy były od samego początku gdzie na oryginalnych sterownikach z płytki połączenie było tragiczne, co chwile traciło łączność a przepustowość była rzędu kilkudziesięciu Kb.

Co próbowałem zrobić do tej pory:

- Wgranie najnowszych sterowników Asusa

- Odinstalowanie oprogramowania od Asusa i korzystanie z Windowsowego

- Odinstalowane sterowników asusa i wgranie sterowników ze strony realteka (Karta bazuje na RTL8192CE) - obecnie te są zainstalowane ponieważ na anglojęzycznych forach właśnie to polecali

- Przepinanie do różnych slotów PCI-E (x1)

- Nawet odkręciłem zaślepkę ^^ w końcu to metal i może zakłócać sygnał...

Obecnie sytuacja wygląda tak, komputer znajduje się w rogu pod biurkiem i karta w ogóle nie może nawiązać połączenia. Połączenie łapie gdy ustawie PC na środku pokoju, aczkolwiek i wtedy gubi z ~10% pakietów a ping do routera nie spada poniżej 2ms (zazwyczaj są to 3ms ze skokami do ~30-40ms co kilka/kilkanaście pingów). Korzystając z programu Xirrus Wi-Fi Inspector ustaliłem, że siła sygnału pod biurkiem to ~70 dBm a na środku pokoju ~68dBm.

Dla porównania na moim 3letnim laptopie asus n43jf z modułem Atheros AR9285 pod biurkiem pokazuje ~77 dBm a na środku pokoju ~64 dBm. Zaś ping pod biurkiem to średnio 1.5ms a na środku pokoju 1ms. Nie traci żadnych pakietów, czasami okazjonalnie ping podskoczy do ~7ms.

Nie mam fizycznego dostępu do routera, aczkolwiek znam hasło i mogę się zalogować do niego. Używa zabezpieczeń WPA2-PSK / AES. Próbowałem przełączać na różne kanały - bez efektów.

Czy jest jescze cokolwiek co mógłbym zrobić aby zmusić tą karte do działania?

Edytowane przez Cron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router to Zyxel P-2812HNU-F3 z oprogramowaniem okrojonym przez dostawce internetu.

Zmieniłem w ustawieniach karty na 20 MHz i Tx power level na 100% i pomogło, teraz mogę nawiązać połączenie z routerem gdy mam komputer pod biurkiem, aczkolwiek nadal ping do routera jest daleki od oczekiwanego. ~120ms i 5% strat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi