Cron Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Złożyłem nowy komputer i na moje nieszczęście jedną z jego części jest ww karta. Zestaw jest złożony na płycie msi z87-g45 gaming z wgranym najnowszym (v1.5) biosem. Wszelakie sterowniki są zainstalowane. Korzystam z Windows 7 x64 Professional. Nie mam zainstalowanych żadnych antywirusów. Problemy były od samego początku gdzie na oryginalnych sterownikach z płytki połączenie było tragiczne, co chwile traciło łączność a przepustowość była rzędu kilkudziesięciu Kb. Co próbowałem zrobić do tej pory: - Wgranie najnowszych sterowników Asusa - Odinstalowanie oprogramowania od Asusa i korzystanie z Windowsowego - Odinstalowane sterowników asusa i wgranie sterowników ze strony realteka (Karta bazuje na RTL8192CE) - obecnie te są zainstalowane ponieważ na anglojęzycznych forach właśnie to polecali - Przepinanie do różnych slotów PCI-E (x1) - Nawet odkręciłem zaślepkę ^^ w końcu to metal i może zakłócać sygnał... Obecnie sytuacja wygląda tak, komputer znajduje się w rogu pod biurkiem i karta w ogóle nie może nawiązać połączenia. Połączenie łapie gdy ustawie PC na środku pokoju, aczkolwiek i wtedy gubi z ~10% pakietów a ping do routera nie spada poniżej 2ms (zazwyczaj są to 3ms ze skokami do ~30-40ms co kilka/kilkanaście pingów). Korzystając z programu Xirrus Wi-Fi Inspector ustaliłem, że siła sygnału pod biurkiem to ~70 dBm a na środku pokoju ~68dBm. Dla porównania na moim 3letnim laptopie asus n43jf z modułem Atheros AR9285 pod biurkiem pokazuje ~77 dBm a na środku pokoju ~64 dBm. Zaś ping pod biurkiem to średnio 1.5ms a na środku pokoju 1ms. Nie traci żadnych pakietów, czasami okazjonalnie ping podskoczy do ~7ms. Nie mam fizycznego dostępu do routera, aczkolwiek znam hasło i mogę się zalogować do niego. Używa zabezpieczeń WPA2-PSK / AES. Próbowałem przełączać na różne kanały - bez efektów. Czy jest jescze cokolwiek co mógłbym zrobić aby zmusić tą karte do działania? Edytowane 7 Grudnia 2013 przez Cron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zaisntaluj inSSIDer-a i daj obrazek z zakładki NETWORKS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cron Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Dodam jeszcze, że na pasku systemowym siła sygnału szaleje, czasami pokazuje pełny zasięg, czasami tylko 2 kreski. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Cron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2013 Sygnał jest na granicy stabilności. Co to za model routera? Zweził bym pasmo do 20MHz i wtedy spróbował testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cron Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2013 Router to Zyxel P-2812HNU-F3 z oprogramowaniem okrojonym przez dostawce internetu. Zmieniłem w ustawieniach karty na 20 MHz i Tx power level na 100% i pomogło, teraz mogę nawiązać połączenie z routerem gdy mam komputer pod biurkiem, aczkolwiek nadal ping do routera jest daleki od oczekiwanego. ~120ms i 5% strat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...