Skocz do zawartości
Z_Man

S-Video ==> EUROscart (EUROzłącze)

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, więc mam taki problem mam GF4 mx 440 Leadtek A170 64ddr z TVout'em, i jest ten TVout na S-Video cos jak P/S2, jest tez do tego przejściówka S-Video ==> Chinch, no OK, jest dobrze jeśli założe przejściówke i podłacze chinch'e do jednego z TV w domu, chodzi obraz czarno biały ale chodzi, ale teraz chciałbym prosto z wyscia TVout S-Video pociągnąć kabelek do innego większego telewizorka ale TV ma tylko Euroscart'y. Zrobiłem taki kabelek, schemat zaczerpnąłem z http://www.republika.pl/krzyskargul/www/tv...tvout/tvout.htm ale mi za zadne skarby no nie chodzi. Nie wiem czy może schemat jakiś powalony czy może kable źle polutowane, choć nie śadze bo kolory jeszcze potrafie rozróżniać :lol: więc jakmyślicie w czym może tkwić problem. Jesli byście mogli to podajcie może linka gdzie jest to jakos może wyraźniej opisane czy coś. Z góry Dziekuję....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to wina softu ?

Probowales przez TVTool'a ?

Ja jak mialem GF2Ti to jechalem poprzez TVTool i kabelek SVHS => SCART i bylo miodzio.

Kabelek kupowalem gotowy, na Allegro.

Przy dlugosci 15m nie bylo zadnych strat (zauwazalnych) na sygnale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to wina softu ?

Probowales przez TVTool'a ?

Ja jak mialem GF2Ti to jechalem poprzez TVTool i kabelek SVHS => SCART i bylo miodzio.

Kabelek kupowalem gotowy, na Allegro.

Przy dlugosci 15m nie bylo zadnych strat (zauwazalnych) na sygnale.

Owszem prówbowałem na TV Tool 7.2 jak i na standardowych sterowach z nVidii tzn nView, Detonator 44.03 pod XP no i nie daje rezultatu, obraz na TV CZARNY ;((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem taki kabelek, schemat zaczerpnąłem z http://www.republika.pl/krzyskargul/www/tv...tvout/tvout.htm (....)

Na tej stronie podany jest błędny opis wyprowadzeń styku S-Video. Poprawne opisy masz na poniższych stronach:

S-VIDEO:

http://www.hardwarebook.net/connector/av/svideo.html

SCART (EURO):

http://www.hardwarebook.net/connector/av/scart.html

JACK 3,5mm stereo:

http://www.hardwarebook.net/connector/av/tele35s.html

Ponadto upewnij się (powinno być napisane w instrukcji), czy Twój telewizor ma wejście S-Video (oddzielnie luminancja i chrominancja) na złączu Euro, gdyż wiele odbiorników ma tylko wejście sygnału kompozytowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem taki kabelek, schemat zaczerpnąłem z http://www.republika.pl/krzyskargul/www/tv...tvout/tvout.htm (....)

Na tej stronie podany jest błędny opis wyprowadzeń styku S-Video. Poprawne opisy masz na poniższych stronach:

S-VIDEO:

http://www.hardwarebook.net/connector/av/svideo.html

SCART (EURO):

http://www.hardwarebook.net/connector/av/scart.html

JACK 3,5mm stereo:

http://www.hardwarebook.net/connector/av/tele35s.html

Ponadto upewnij się (powinno być napisane w instrukcji), czy Twój telewizor ma wejście S-Video (oddzielnie luminancja i chrominancja) na złączu Euro, gdyż wiele odbiorników ma tylko wejście sygnału kompozytowego.

Dzięki widze te schematy wyprowadzeń są porządne ale czy mógłbys pomóc mi w sensie napisania mi które wyprowadzenia z S-Video połaczyc z Euroscartem (w formie cyferkowej), a jeśli chodzi o TV to mó telewizor nie posiada wyjścia S-Video, jak by posiadał to by nie było tegoz posto wystarczyło by 2 wtyczki od S-Video i sprawa załatwiona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sygnał S-Video moża doprowadzić do TV poprzez standardowe wejście S-Video nazywane MINI-DIN (rzadko spotykane, głównie w droższych odbiornikach) oraz przez Euro. Wtedy na złączu Euro używane są wyprowadzenia 17, 20, 13, 15 (ale nie każdy TV ma podłączone te wyprowadzenia pod EURO). Zwykle jeśli TV ma na Euro wejście RGB to nie ma S-Video, i odwrotnie. Żadko spotyka się aby odbiornik miał jednocześnie RGB i S-Video przez Euro. Aby wykonać połączenie S-Video pomiędzy wtyczką 4-pin Mini-DIN a Euro należy połączyć ze sobą następujące wyprowadzenia:

Mini-DIN - EURO (opis sygnału)

1 - 17 (masa luminancji - ekran)

3 - 20 (luminancja)

2 - 13 (masa chrominancji - ekran)

4 - 15 (chrominancja)

Połaczenie należy wykonać 2-żyłowym kablem w ekranie, każda żyła musi być ekranowana oddzielnie (typowy kabelek audio). Jeśli do jedną żyłę przylutujemy np do sygnału luminancji, to do ekran (oplot) tej żyły należy przylutować do masy luminancji. Podobnie należy przylutować żyłę i ekran chrominancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=188...ighlight=svideo

Mialem podobny problem z tym, ze ja wcale nie moglem otrzymac obrazu na TV. Podlaczylem tak jak to przedstawilem na drugiej stronie w tym linku i dziala.

NO więc jeszcze nie chodzi obraz na TV czarny, chce podlutowac to do czego podałeś mi linka, aczkolwiek mam pytanko wyjście S-Video któretam jest bodajże na drugiej stronie jest pokazane od przodu czy tez od tyłu ?? I czy jesli podlutuje odwrotnie nie pujdzie mi coś z TV ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aczkolwiek mam pytanko wyjście S-Video któretam jest bodajże na drugiej stronie jest pokazane od przodu czy tez od tyłu ?? I czy jesli podlutuje odwrotnie nie pujdzie mi coś z TV ??

:D:D:D

Mialem ten sam problem. Jest to pokazane normalnie z przodu wtyczki tzw. "chlopczyka" (male). A wejscie w karcie graf. to "dziewczynka" (female) :D

Czyli jak bedziesz lutowal z tylu wtyczki svideo to musisz wziac pod uwage, ze na odwrot trzeba to lutowac :P

Troche skomplikowane ale tak sa wszedzie schematy rysowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aczkolwiek mam pytanko wyjście S-Video któretam jest bodajże na drugiej stronie jest pokazane od przodu czy tez od tyłu ?? I czy jesli podlutuje odwrotnie nie pujdzie mi coś z TV ??

:D:D:D

Mialem ten sam problem. Jest to pokazane normalnie z przodu wtyczki tzw. "chlopczyka" (male). A wejscie w karcie graf. to "dziewczynka" (female) :D

Czyli jak bedziesz lutowal z tylu wtyczki svideo to musisz wziac pod uwage, ze na odwrot trzeba to lutowac :P

Troche skomplikowane ale tak sa wszedzie schematy rysowane.

Dobra to ja jush wszystko wiem biore sie do roboty zobaczymy co mi za cudko z tego wyjdzie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani, więc mam taki problem mam GF4 mx 440 Leadtek A170 64ddr z TVout'em, i jest ten TVout na S-Video cos jak P/S2, jest tez do tego przejściówka S-Video ==> Chinch, no OK, jest dobrze jeśli założe przejściówke i podłacze chinch'e do jednego z TV w domu, chodzi obraz czarno biały ale chodzi, ale teraz chciałbym prosto z wyscia TVout S-Video pociągnąć kabelek do innego większego telewizorka ale TV ma tylko Euroscart'y. Zrobiłem taki kabelek, schemat zaczerpnąłem z http://www.republika.pl/krzyskargul/www/tv...tvout/tvout.htm ale mi za zadne skarby no nie chodzi. Nie wiem czy może schemat jakiś powalony czy może kable źle polutowane, choć nie śadze bo kolory jeszcze potrafie rozróżniać  :lol: więc jakmyślicie w czym może tkwić problem. Jesli byście mogli to podajcie może linka gdzie jest to jakos może wyraźniej opisane czy coś. Z góry Dziekuję....

Wszystko udało się, z powodzeniem przerobiłem kabelek no i jest miodzio. Dzięki, zamykam temacik.... (no chyba że ktoś ma jakieś wątpliwości 8) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz to mi sie namieszało, tak szybko zakończyłem post a tu widze jeszcze nie koniec, więc tak - udało mi się zrobic ten kabelek S-Video --> SCART wszystko jest piękne, przejrzyste, bez zakłóceń, falowań itp. ale za to mam inny problem obraz mam tylko czarno-biały, w żaden sposób niechce mi lecieć na kolorze nie weim co juz jest nie tak, bawie się standardowym nView z sterów od nVidii jak i TV Tool'em nigdzie nie moge ak ustawic bym miał kolor, a dodam jeszcze iż w tym nView można wybrac tryb wyświetlania Pal-B, Pal-G, NTSC-M, oczywiście próbowałem wszystkiego ale nadal czarno biae, i z tymi trybami są zwiazane nazwy państw oczywiście jak się domyślacie Polski nie ma może to jest z tym związane, no nie wiem prosze pomóżcie bo ja juz z tym ałym szajstwem szału dostaje :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z_Man - a TV przełączyłeś na tryb S-Video :?: A może faktycznie (o czym ostrzegałem wcześniej) Twój TV nie ma wejścia sygnału S-Video na Euro :?: Wtedy będziesz musiał jechać przez composite....

Jeśli TV ma dwa gniazda Euro, to sprawdź w tym drugim. Mój stary Sony 25" ma właśnie 2 gniazda Euro, na jednym jest tylko wejście RGB, a na drugim tylko S-Video, oczywiście wejście composite jest na obydwu. Wybór wejść odbywa się przez kolejne naciśnięcia klawisza AV-IN na pilocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z_Man - a TV przełączyłeś na tryb S-Video :?: A może faktycznie (o czym ostrzegałem wcześniej) Twój TV nie ma wejścia sygnału S-Video na Euro :?: Wtedy będziesz musiał jechać przez composite....

Jeśli TV ma dwa gniazda Euro, to sprawdź w tym drugim. Mój stary Sony 25" ma właśnie 2 gniazda Euro, na jednym jest tylko wejście RGB, a na drugim tylko S-Video, oczywiście wejście composite jest na obydwu. Wybór wejść odbywa się przez kolejne naciśnięcia klawisza AV-IN na pilocie.

Tak przełaczam i na Tryb Video, S-Video, RGB no i obraz jest tylko widoczny na S-Video jako czarno biy, niby jak przełacze na RGB to obraz jest widoczny jakoś w 5%, jest bardzo ciemny praktycznie nic nie widac bo nic nie widac tylko jesli jest grubszy jakiś pasek np w windowsie to jest on taki ciemnoczerwony buraczany..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze moge powiedzieć jedno obraz jest dalej czarno biały nawet wtedy gdy odłacze chrominacje tzn pin 15, szukałem chrominacji na kolejnych wszystkich wejściach no i nic dlaej wszystko pozostaje czarno białe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem taki problem, ale muj ojciec jest elektronikiem i po zakupach w sklepie elektronicznym zrobił kabel (5 żył, 4 video, 1 audio) Nie wiem co tam dokladnie, ale laczny koszt kabla 13m + koncowki wyniosl 50 zeta. Aha i zeby byl kolorowy obraz to trzeba dac na S-video.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z_Man, skoro Twój telewizor nie obsługuje s-video, to musisz puścić kolor pinem 20 w euro (czyli tym, pod który podłącza się composite). Oznacza to, że pod pin 20 musisz podłączyć jednocześnie 3 i 4 pin z s-video, ale najpierw ich sygnał trzeba zespolić w sygnał composite, więc na wyjściu chrominancji powinieneś umieścić kondensator (ceramiczny) 470pF.

Tu masz to pokazane na przykładzie przejściówki s-video > composite:

http://www.hut.fi/Misc/Electronics/circuit...deo2cvideo.html

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z_Man, skoro Twój telewizor nie obsługuje s-video, to musisz puścić kolor pinem 20 w euro (czyli tym, pod który podłącza się composite). Oznacza to, że pod pin 20 musisz podłączyć jednocześnie 3 i 4 pin z s-video, ale najpierw ich sygnał trzeba zespolić w sygnał composite, więc na wyjściu chrominancji powinieneś umieścić kondensator (ceramiczny) 470pF.

Tu masz to pokazane na przykładzie przejściówki s-video > composite:

http://www.hut.fi/Misc/Electronics/circuit...deo2cvideo.html

Dołączona grafika

No dobrze ale ja nie chce nic z chinch'em, chcuałbym odrazu od S-Video puścic do EuroScarta, no a jesli tak proponujesz to czy przymusowy jest kondensatorem bo już jest u mnie 17:00 no i do jutra bede musiał czekać, a jutro mamy niedziele no i poniedziałek, mam kilka kondesatorków ale tylko mniejsze tzn. 310pF i 270pF

I jeszcze Neon69 jesli Twój tatko dał 50zeta to chyba grubo przepłacił, ja za 12m kabla - mieciutki 4zyłowy plus ekan dałem 12zł no i wtyczka S-Video - 2,50zł no i EuRoScArT za 3,70zł więc jak by nie liczyć wyszło mnie to 18,20 (o ile się nie pomyliłem ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze ale ja nie chce nic z chinch'em, chcuałbym odrazu od S-Video puścic do EuroScarta, no a jesli tak proponujesz to czy przymusowy jest kondensatorem bo już jest u mnie 17:00 no i do jutra bede musiał czekać, a jutro mamy niedziele no i poniedziałek, mam kilka kondesatorków ale tylko mniejsze tzn. 310pF i 270pF

No przecież napisałam Ci, jak to zrobić z euro, tylko ilustrację dałam z chinchem, bo była akurat pod ręką, a ładna jest. ;) Nieważne, czy łączysz z wtyczką composite czy z pinem w euro, ważne jest to, co łączysz. :)

Nie sądzę, żeby to mógł być kondensatorek o mniejszej wartości (raczej o większej), ale głowy nie dam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież napisałam Ci, jak to zrobić z euro, tylko ilustrację dałam z chinchem, bo była akurat pod ręką, a ładna jest. ;) Nieważne, czy łączysz z wtyczką composite czy z pinem w euro, ważne jest to, co łączysz. :)

Nie sądzę, żeby to mógł być kondensatorek o mniejszej wartości (raczej o większej), ale głowy nie dam.

No dobrze napisałes że S-Video lecz jeśli połaczymy 1 z 2 i 3 z 4 to nam wyjdzie composite Video z tym ze wtyczka bedzie S-Video a nie Chinch, to samo ja moge zrobic poprzez Chinch-Euro ale to jakoś spada przeokropnie dlatego tak mi zalezy na S-Video---Euro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze napisałes że S-Video lecz jeśli połaczymy 1 z 2 i 3 z 4 to nam wyjdzie composite Video z tym ze wtyczka bedzie S-Video a nie Chinch, to samo ja moge zrobic poprzez Chinch-Euro ale to jakoś spada przeokropnie dlatego tak mi zalezy na S-Video---Euro...

Ano wyjdzie composite, bo o to właśnie chodzi. Gdybyś miał w TV obsługę s-video, to miałbyś kolor przy połączeniu 4 -> 15 i 3 -> 20. Ale nie masz, więc jedyne wyjście to przejście na composite.

Mówisz, że możesz uzyskać to samo, używając po prostu kabla (?) chinch. Aby na pewno? W pierwszym poście napisałeś, że kiedy używasz przejściówki s-video > chinch, to uzyskujesz czarno-biały obraz. A jak wpinasz tę przejściówkę w euro to jest kolor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano wyjdzie composite, bo o to właśnie chodzi. Gdybyś miał w TV obsługę s-video, to miałbyś kolor przy połączeniu 4 -> 15 i 3 -> 20. Ale nie masz, więc jedyne wyjście to przejście na composite.

Mówisz, że możesz uzyskać to samo, używając po prostu kabla (?) chinch. Aby na pewno? W pierwszym poście napisałeś, że kiedy używasz przejściówki s-video > chinch, to uzyskujesz czarno-biały obraz. A jak wpinasz tę przejściówkę w euro to jest kolor?

Nie, niestety jest tylko czarno-biały, nie wiem co z tym jest, jesli połaze Chinch-Chinch na innym TV jest czarno-biały, S-Video-Chinch również czarno biały, nie jestem pewien czy to może nie jest jakis fabryczny bład bo 2 TV to jz nie jest chyba przypadkiem z rozsądku, nie wiem narazie zamykam post, spróbuje na innej grafie z TV-out'em jeśli będzie kolor to mój GF pójdzie do serwisu, no cóż nic innego chyba nie wymyślę, bo oglądanie filmów w odcieniach szarości nikogo chyba nie będzie pasjonowało nawet przy tym iż mam 28" :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw format sygnalu wideo na composite.

Właśnie nie, przy połączeniu S-Video trzeba wybrać w kompie format S-Video, w przeciwnym razie uzyskasz właśnie obraz czarno-biały.

Ja mam composite. Moze jestem slepy i widze kolory ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam właśnie tak że mi telewizor nie obsługuje S-Video. Z kompa jest kabelek S-Video który wchodzi w przejściówke na złączu Euro i mam kolor zaj..... :) Z tym że lekkie smugi są ;( Aha w w nview jest ustawione na composite !!!! Inaczej nie da rady :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...