Folk Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Witam forumowiczów. Zamierzam złożyć sobie komputer o niewielkich rozmiarach (format mini-ITX) do pracy, multimediów, a w przyszłości do gier. Wybór padł na konfigurację składającą się z następujących komponenów: Procesor: INTEL Core i7-4770 3,4GHz Płyta: Asus Maximus VI Impact Obudowa: Cooler Master ELITE 120 Avanced USB3.0 Zasilacz: Be Quiet! L8 CM-530W Pamięć: Crucial Ballistix Sport DDR3 8GB 1600MHz CL9 BOX albo G.SKILL DDR3 2x4GB 1600MHz CL7 RipjawsX Dysk: Plextor M5 Pro 128 GB W przyszłości chciałbym dokupić jakaś kartę graficzną pokroju Geforce-a GTX 770. W związku z czym mam kilka pytań. Czy zasilacz Be Quiet! L8 CM-530W będzie tu odpowiednim wyborem pod względem zapasu mocy i czy "wejdzie" do obudowy mini-ITX? Ma jakieś znaczenie czy wrzucę tu pamięć 8GB w jednej czy w dwóch kościach (płyta ma tylko dwa sloty)? Dzięki za odpowiedzi. Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Folk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earthmover Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Wybrałeś procesor bez "K" i chyba najdroższą płytę m-itx przeznaczoną do podkręcania, jesli zamierzasz podkręcać to kupuj 4770k, jeśi nie to spokojnie możesz płytę główną wymienić na coś tańszego z chipsetem B85 zamiast z87.Co do zasilacza: http://www.coolermaster-usa.com/product.php?product_id=3102 producent obudowy podaje maks. długość 180mm więc wejdzie tam prawie każdy zasilacz a 530W spokojnie wystarczy do każdej konfiguracji z 1GPU Jeśli chodzi o pamięć to stałem przed takim samym wyborem. Kupiłem 1 kość 8GB żeby w przyszłości mieć możliwość rozbudowy do 16GB, wybór należy do ciebie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Folk Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 Dzięki earthmover za sugestie. Mam jeszcze pytanie odnośnie pamięci. Czym są pamięci Low Profile i czy własnie takie należy instalować w płytach ITX i małych obudowach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki earthmover za sugestie. Mam jeszcze pytanie odnośnie pamięci. Czym są pamięci Low Profile i czy własnie takie należy instalować w płytach ITX i małych obudowach? Low profile czyli pamięci o niskim profilu - po prostu niskie, bez radiatorów. Do ITX nadają się ze względu na ograniczoną przestrzeń, żeby nie kolidować np. z coolerem. Jeśli wybierasz pamięć, to sugerowałbym właśnie jakieś niskoprofilowe 1600-tki. Pamięci z wyższym taktowaniem mają radiatory, dlatego są wysokie i nie bardzo się nadają do formatu ITX. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez grzechotnik 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Folk Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 Dzięki za pomoc! Sprzęt już zamówiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...