Haradesh Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Witam forumowiczów. Szukam porady co do poważnego upgradu komputera. Jak narazie działam na: CPU: Phenom 2 x4 920 MOBO: Gigabyte GA - MA69VM -S2 RAM: 6GB Goodram DDR2 800 Mhz Grafika: GeForce 9600GT Gainward Green PSU: CHIEFTEC 450 W Monitor: SAMSUNG 19" 1360x768 Jak widać sprzęt stary, nie za mocny, nadodatek stanowiący składaka z 2 zepsutych. Procesor o TDP 125 W nie powninien nawet się znaleźć na tej MOBO, pomijam, że to AM2+ na AM2 więc z założenia zwolniony. Przechodząc do rzeczy, chciałbym dokonać unowocześnienia. Zastanawiam się na co wymienić CPU, w różnych artykułach okazuje się, że szybsze są nawet nowe Pentiumy. Muszę wymienić prawie całą platformę, CPU, MOBO, RAM. Do tego chyba też zasilacz, bo ma wtyczke zasilania 4 pin. Pozostałby HDD, DVD, obudowa i GT 9600, który pomimo, że wolny i stary, narazie musiałby wystarczeć. Jak wygląda wydajność mojego Phenoma wzgledem nowych procesorów? Nawet Pentiumów. Komputer będzie służyć do codziennych prac domowych, projektowania (SolidEdge, Catia etc.). Gram rzadko, zresztą mało co nowego mogę odpalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Tak ciężko zajrzeć na stronę główną? Jeszcze ciepły artykuł zawiera odpowiedzi na twoje pytania. Tap tap tap GT-N7000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haradesh Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Tak ciężko zajrzeć na stronę główną? Jeszcze ciepły artykuł zawiera odpowiedzi na twoje pytania. Tap tap tap GT-N7000 Nie jest ciężko, przeczytałem artykuł od deski do deski. Mój problem wynika z faktu, że testowany w artykule model to 965 BE, nowszy, szybszy, obsługujący DDR3. W podsumowaniu stoi, że sensowny i zuważalny wzrost wydajności będzie w przypadku zmiany na i5. Nie wiem, czy stac mnie będzie na i5, a chciałbym wiedzieć jak plasuje sie w takim przypadku mój staroć, może w tym wypadku i3 będzie już dużym skokiem jakościowym? Gdybym był na bieżąco ze sprzętem to bym przecież nie pytał, a ja zmieniam platformę co 5-6 lat, kiedy jest już naprawdę zmęczona życiem i technologicznie zacofana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 a brakuje ci procesora przy uzywaniu tych programow? Nie wiem jak skomplikowane rzeczy tam robisz ale mocny procek jak juz to do naprawde sporych projektow. Pentium bedzie szybszy niz ten phenom w solidzie bo korzysta glownie z jednego rdzenia ale zadaj sobie pytanie czy ewentualny zysk jest tego warty. Sprawdz obciazenie poszczegolnych rdzeni podczas pracy i jak jeden bedzie ciagle zajety na 100% to wymieniaj. Jesli nie to problemem moze byc mala ilosc ramu albo slaba grafika. W grach duzego zysku nie bedzie. W tych co uzywaja 4 rdzeni bedzie moze nawet spadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadowek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Jak podkręcisz tego 920 do wartości którą ma 965 to będzie podobna wydajność, tutaj pamięci aż tak dużo nie zmieniają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haradesh Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Pod względem programów projektowych to narazie są to projekty studenckie, więc nic wybitnego. Raczej jest tu kwestia unowocześnienia platformy. Niestety podkręcanie nie bardzo wchodzi w gre, moja MOBO to typowa budżetówka ze słabiutką sekcją zasilania, która nawet nie była projektowana pod TDP 125 W. Musiałbym wymienić płyte na coś dobrego z AM2+, co jest mało sensowne. Raczej rozchodzi się o porównanie wydajności. Rozumiem, że aplikacje zdolne skorzystać z 4 rdzenii mogą zostać spowolnione na procesorach innych niż i5. Ogólna wydajność jednego rdzenia jest wyższa nawet w Pentium G 3220, czyli nie biorąc pod uwagę ilości rdzeni, to wszystko obecnie jest szybsze, tak? Brakuje mi USB3, czy szybszej SATA. Zmiana platformy na coś nowszego czeka mnie i tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 no wiec chodzi ci tylko o gry. W takim razie zbieraj do i5. Przesiadka na pentiuma nic ci nie da. i3 juz by dalo roznice ale tez bez szalu szczegolnie na twojej grafice no i do i5 juz brakuje ze 150 zl. Jak kupujesz kompa na przyszlosc to tylko i5. Pozatym o ile usb3 sie przydaje to sata 2 bedzie w zupelnosci wystarczajaca jeszcze przez baaardzo dlugi czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...