Skocz do zawartości
aerial

płyta ITX Z77 z offsetem

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest coś godnego uwagi oprócz asrocka Z77E-ITX (fatalne rozmieszczenie elementów, socket cpu bardzo blisko PCI-E) i asusa P8Z77-I (droga pod 600pln)?

Chodzi mi żeby płyta miała dobrze umiejscowiony socket cpu, pod instalacje dużego coolera typu tower, i miała możliwości oc, zmianę napięcia przez offset.

Z tego co sprawdziłem zarówno gigabyte jak i msi tego nie oferują.

Ewentualnie jakiś inny chipset, ma na tym chodzić sandy bridge i7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien ;/

Do tego jakos wybitnie duzo nie ma o tej plycie w necie.

Na pierwszy rzut oka jednak wyglada jakos 

http://www.pceva.com.cn/thread-89370-1-1.html

to Ci moze pomoze, przynajmniej jezeli chodzi o cooler

Na jednej ze stron widzialem screeny i5 wykreconej do 4800MHz przy 1.288V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny link, akurat jest tam obudowa w której chcę to budować, nie widziałem tego wcześniej bo nie zwracało w wynikach tego linku.

Co do porównania odstępu od pci-e między asrockiem:

http://img696.imageshack.us/img696/7100/img3528af.jpg

Dołączona grafika

Dołączona grafika

odstęp wydaje się być praktycznie taki sam. Macho jest wyraźnie przesunięte w jedną stronę od socketu, więc wchodzi i jeszcze daje miejsce na ten śmieszny pasywny cooler od szafira na karcie 7750 ultimate,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi na to, że jak chcę mieć cooler prostopadle do PCI-E, jedyna opcja to asus P8Z77-I. Świetna płyta swoją drogą, 10 faz zasilanie.. w itx. Tylko ta cena.

Trzeba będzie czekać na okazję, albo uderzyć do niemiaszków na ebay, bo tam się chyba brzydzą używkami. Płyty chodzą z licytacji po 60-80€ jak cukierki.

U nas najlepszy "deal" jaki znalazłem to mobo bez żadnych akcesoriów (sama płyta bez pudełka bez niczego) za 550zł :D Nic tylko brać..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o odległość to jest taka sama jak w Gigabyte GA-Z77N-wifi -taką posiadam i z tego co pamiętam odległość od środka gniazda CPU do karty graficznej to 52mm. Gdy chciałem zamontować cooler w pozycji właściwej (prostopadle od PCI-E) to niestety był zbyt szeroki, mowa o FERA Pro 1224 - mierzy 125 mm.

Ale to jeszcze nie koniec problemu. Jeśli nie mieścił  się tradycyjnie to postanowiłem obrócić chłodzenie o 90st. a tu kolejna niespodzianka...rurki heat-pipe kolidowały z kondensatorami umieszczonymi obok gniazda CPU.  W ASRock są w tym samym miejscu. 

Patrząc na Macho też może być taki przypadek jeśli chodzi o heat-pipe.

Na 100% mieści się tam Noctua NH-U9B - podejżałem to na forach zagranicznych.

P8Z77-I jest właściwy ale ta cena,  tak jak powiedziałeś Dołączona grafika

Płyta Evga  również ma lepsze umiejscowienie ale też cenowo odbiega

EDIT

Powyższe informacje dotyczą MSI Z77IA oraz Gigabyte GA Z77N WIFI

Edytowane przez Dart9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o asusa, megahalems:

Dołączona grafika

noctua d14

Dołączona grafika

oba prostopadle do socketu. Z asrockiem faktycznie może być problem.. zależy od zapinki myślę. Widziałem właśnie jakiś test gdzie próbowali zakładać chłodzenie od silentiumpc na tą płytę, i zapinka kolidowała. Ale jak porównuję zapinki z tą z megahalemsa to wygląda że by nie kolidowało w tym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Up
ach muszę przeprosić za "spostrzegawczość" :]  Pisząc o kondensatorach i heat-pipe coolera ( na GA-Z77N wifi ) pomyliłem zdjęcia , które podesłałeś. Problem dotyczyłby MSI Z77IA- E51. Patrząc na ASRocka myślę, że nie byłoby problemu z obróceniem chłodzenia o 90st. Montaż w tradycyjny sposób myślę, że odpada. 

EDIT
Montaż Silentium Fortis na ASRock
P8Z77-I deluxe + Macho

Odległości w ASRock Z77E-ITX

Dołączona grafika

Edytowane przez Dart9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi