Cool_s Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam,Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna jakiegoś komputera, który pomoże mi w codziennych zmaganiach z grafiką 3D. W związku z ogromem możliwości jakie w dzisiejszych czasach są dostępne na rynku oraz niedostateczną znajomością możliwości obecnych komponentów, prosiłbym o pomoc przy kupnie jakiegoś konkretnego sprzętu do kwoty 6500złPrzy grafice 3D, a w szczególności podczas renderingu największe obciążenia ponosi procesor i pamięć RAM i dlatego to jest dla mnie najważniejsze. Nie ukrywam ze przydałaby się też mocna karta graficzna, ponieważ są programy renderujące, które całą moc obliczeniową czerpią właśnie z karty graficznej. Przy procesorze przydałoby się również możliwie jak największa liczba rdzeni oraz wątków.Czyli w skrócie:Procesor - szybki z dużą ilością rdzeni oraz wątkówRAM - przydałoby się 32 :)Grafika - mocna :)i oczywiście do tego inne podzespoły (zasilacz, chłodzenie, płyta główna, napęd i obudowa), żeby chodziło to wszystko płynnie i było wydajne, wchodzi w to także dysk SSD na system i programy liczyłem koło 150 - 200 gb i jakiś 1TB na dane.Z góry dziękuję i liczę na szybką i konkretną odpowiedźPozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 Informacji o oprogramowaniu w jakim pracujesz nie uznałeś za istotną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Tak jak mówiłem, nie znam się na tym wiec nie sądziłem ze jest to istotne.Oprogramowanie to Cinema 4D w wersji 64 bitowej oraz V-ray.Co do systemu operacyjnego to Windows 7 professional 64-bit Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Cool_s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Układankę rozpocznij od i7-4930K. Co do karty to Cinema 4D sama w sobie nie używa GPU do renderingu. Co najwyżej w podglądach i modelowaniu. Są jednak odpowiednie silniki renderowania (iray), które wykorzystują CUDA w kartach nVidii. http://www.m4d.info/index.php?id=15336 Także dobór tego elementu bezpośrednio wynika z oprogramowania jakiego używasz. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez radiergummi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgadza się, ale np. jest taki program do renderowania, który nazywa się Oktan render i z tego co mi wiadomo to wykorzystuje tylko kartę graficzną. Program umożliwia renderowanie w czasie rzeczywistym, wiec wszystkie operacje wykonywane w programie pozwalają zobaczyć gotowy render natychmiast - i żeby było to natychmiast jest potrzebna dobra karta graficzna. Jednakże ten program dopiero w przyszłości chce wykorzystywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 No to od takich informacji powinieneś zacząć. Widzę, że ten Octane Render również CUDA wymaga. Myślę, że min to GTX 770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) A na jakiej płycie głównej to oprzeć ? która pozwoliłaby na obsługę 32 gb pamięci RAM.I jeszcze pytanie co do karty graficznej, ponieważ znalazłem dwie z rodziny GTX 770:1. Karta graficzna MSI GeForce GTX 770 Lightning 2GB DDR5 PCI-E BOX2. Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 770 OS 4GB DDR5 PCI-E BOXObie karty w podobnych cenach jednak druga pare złotych droższa i czy jest jakaś znacząca różnica pomiędzy jedną a drugą biorąc pod uwagę ilość pamięci ? Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Cool_s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 GTX 770 masz do wyboru do koloru. Te co znalazłeś różnią się przede wszystkim ilością zainstalowanej pamięci. Masz jakiś konkretny sklep, w którym chcesz robić zakupy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Nie, nie mam jeszcze konkretnego sklepu, w którym bym chciał to wszystko zakupić, wiadomo żeby było jak najtaniej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 A jak z pamięcią RAM ? Myślałem nad Kingstonem Beast Series 2400MHz i teraz nie wiem czy do tej płyty głównej, którą podał tesel trzeba wpakować cztery kości czy można tylko dwie ? czyli ten dual-channel i quad-channel, jednakże o tym ostatnim czytałem że to tylko chwyt marketingowy. Czy rzeczywiście tak jest ? Czy to nie ma większego znaczenia przy tej płycie głównej czy dam cztery czy dwie kości ?I jeszcze jedno pytanie czy jak bym kupił na początek dwie kości po 8Gb to mógłbym w przyszłości dokupić jeszcze dwie takie same ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 A czy ten Kingston Beast Series to dobry wybor ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Trochę poczytałem, poszukałem, posprawdzałem i do tej pory chciałbym skompletować następujący zestaw, jednak brakuje mi jeszcze obudowy, chłodzenia CPU i DVD:RAM - Kingston 2x8GB 2400MHz DDR3 CL11 DIMM XMP Beast SeriesPłyta główna - MSI X79A-GD45 PLUS, X79, QuadDDR3-1600, RAID, SATA3, USB 3.0, ATX (X79A-GD45 PLUS)Procesor - Procesor Intel Core i7-4930K (12M Cache, do 3.90 GHz) BOX BX80633I74930KKarta graficzna - Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 770 OS 4GB DDR5 PCI-E BOXDysk SSD - Plextor SSD 128GB SATA3 PX-128M5SDysk HDD - Dysk WD Green WD10EZRX (1TB, 64MB, SATA/600)Zasilacz - Seasonic X-Series X-650 KM3 (SS-650KM F3) 80Plus Gold 650WI teraz nie wiem jaką obudowę wybrać żeby się to wszystko pomieściło i jakieś dobre chłodzenie CPU :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki tesel, tylko mam takie pytanie o co chodzi z tym zasłanianiem banków pamięci ? Czy do tego radiatora, który mi podałeś pasuje któryś z tych wentylatorów?: 1. Be quiet! Shadow Wings SW1 PWM 140mm BQT-T14025-MR-PWM BL027 2. Be Quiet! SilentWings USC 140mm, czarny 16,5 dBa, FDB, (BL014) 3. NoiseBlocker Black Silent Pro PK2 140 mm i który by był najwydajniejszy? Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Cool_s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam, po świętach zdecydowałem się na zestaw, który znajduje się poniżej jest trochę droższy niż te 6500zł jednak taki koszt jeszcze mogę przeboleć: RAM - Pamięć Team Group Xtreem LV DDR3 2400 8GBx2 TXD316G2400HC10QDC01 Płyta główna - MSI X79A-GD45 PLUS, X79, QuadDDR3-1600, RAID, SATA3, USB 3.0, ATX (X79A-GD45 PLUS) Procesor - Procesor Intel Core i7-4930K (12M Cache, do 3.90 GHz) BOX BX80633I74930K Karta graficzna - Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 770 OS 4GB DDR5 PCI-E BOX Dysk SSD - Plextor SSD 128GB SATA3 PX-128M5S Dysk HDD - Dysk WD Green WD10EZRX (1TB, 64MB, SATA/600) Zasilacz - Seasonic X-Series X-650 KM3 (SS-650KM F3) 80Plus Gold 650W Obudowa - Obudowa SilentiumPC Gladius X80 Pure Black DVD - LG GH24NSB0 Black Chlodzenie - Chłodzenie CPU Prolimatech Armageddon Wentylator - Be quiet! Shadow Wings SW1 PWM 140mm BQT-T14025-MR-PWM BL027I teraz pytanie drodzy forumowicze, a w praktyce forumowiczu tesel, czy to wszystko złoży się w jedną sensowną i wydajną całość ??Mam wątpliwości co do obudowy czy pomieści ten radiator z wentylatorem i czy zasilacz nie będzie za słaby ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jam Jest Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dysk SSD - Plextor SSD 128GB SATA3 PX-128M5S Zasilacz - Seasonic X-Series X-650 KM3 (SS-650KM F3) 80Plus Gold 650W Zasilacz spokojnie sobie poradzi. Tylko SSD zmień z M5S na M5M lub M5P - dostaniesz duży przyrost szybkości zapisu (z 200MB/s na 320MB/s lub 330MB/s) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zasilacz spokojnie sobie poradzi. Tylko SSD zmień z M5S na M5M lub M5P - dostaniesz duży przyrost szybkości zapisu (z 200MB/s na 320MB/s lub 330MB/s) I ciekawe, gdzie miałby sobie wsadzić tego M5M? Chociaż nie, nie chcę jednak tego wiedzieć... Kartę graficzną lepiej wziąć z 2GB pamięci - szkoda dopłacać do wersji 4GB, ponieważ przyrostu wydajności z tego nie będzie, a 200zł w kieszeni. Dopłaciłbym za to do większego HDD, w końcu dysk zawsze należy kupować z 2 razy większy, niż potrzeba (by nie było problemu ze spadkiem wydajności przy zapełnieniu powyżej 60%). A zasilacz poradzi sobie z tym wszystkim bez problemu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cool_s Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2013 Dzięki wielkie za odpowiedzi :) Zrobię tak jak sugerujecie czyli dysk SSD M5P kartę graficzną z 2gb RAM no i ten WD Black 2TB.Bardzo dziękuję za pomoc i na pewno jak będę miał jakiś problem to tu wrócę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...