Skocz do zawartości
AndyN

ATI 9500 - która karta modowalna?

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie wybierania karty graficznej do mojej konfiguracji (patrz podpis). Zacząłem zastanawiać się na ATI 9500.

Która z niżej wymienionych kart daje się modować (i jak to robić - linki do innych wątków?)?:

* FIC ATI 9500 128MB DDR BOX TV DVI (AGPx8)

* MINT PREMIUM ATI 9500 128MB TV+DVI

* MINT ATI 9500 128MB DDR TV+DVI

(nazwy z cennika Action)

Jakieś inne modele nie wymienione przeze mnie?

Ten typ karty (ATI 9500) to dobry wybór? Bo zastanawiam się też nad GF4 4200 128 MB. Karta powinna mieć pewien zapas mocy, nie powinna być wąskim gardłem dla procesora gdyż planuję go jeszcze podkręcić, a być może gdy spadną ceny wymienić na szybszy.

Z góry dziękuję za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza podstawowa rzecz - jaki układ mają kości - jak są w lini to żadna, jeżeli w kształcie litery L to można odblokować 256bitową szynę, co do odblokowania potoków to ciezko będzie teraz trafić na model w którym się to uda - takie jest moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza podstawowa rzecz - jaki układ mają kości - jak są w lini to żadna, jeżeli w kształcie litery L to można odblokować 256bitową szynę, co do odblokowania potoków to ciezko będzie teraz trafić na model w którym się to uda - takie jest moje zdanie

Raptor jedno pytanie: Czy szynę 256bit oblokowuje się nizależnie od potoków? inaczej mówiąc czy nawet jeśli trafiłby mi się radeon z zepsutym potokiem ale taki który ma odp pamięci, to będę mógł je odblokować, zostawiając taką samą liczbę potoków( lepsze to niż nic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor jedno pytanie: Czy szynę 256bit oblokowuje się nizależnie od potoków? inaczej mówiąc czy nawet jeśli trafiłby mi się radeon z zepsutym potokiem ale taki który ma odp pamięci, to będę mógł je odblokować, zostawiając taką samą liczbę potoków( lepsze to niż nic)
tak z tego co pamiętam na którejś stronie były różne wersje pliku do podmiany - poszukaj na forum strony ze sterami lub o modowaniu tam jest wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmmmm

no to niezle napisales bardzo wyczerpujaca wypowiedz po co wogole cos piszesz zeby stan licznika powiekszyc >?

Też mnie takie komentarze irytują.

:evil: :twisted:

Na pierwszą część pytania na pewno nie ma odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm co tej różnej wersji pliku!! jeśli wgram plik odblokowujący i potoki i szyne pamięci do karty mającej standardowo magistrale 256Bit to może się sypać wszystko co korzysta z 3D a obraz 2d mże być żyleta

??

Chodzi o to że podmieniając odp. plik można odblokować albo 256bit szyne albo potoki,

Jeśli trafisz na Radka z zepsutymi potokami( które zostały zablokowane)po odblokowaniu będziesz miał sieczke na monitorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm co tej różnej wersji pliku!! jeśli wgram plik odblokowujący i potoki i szyne pamięci do karty mającej standardowo magistrale 256Bit to może się sypać wszystko co korzysta z 3D a obraz 2d mże być żyleta

??

Chodzi o to że podmieniając odp. plik można odblokować albo 256bit szyne albo potoki,

Jeśli trafisz na Radka z zepsutymi potokami( które zostały zablokowane)po odblokowaniu będziesz miał sieczke na monitorze.

Nie ma mozliwosci odblokowania syny 256bit poniewaz jest ona odblokowana :!: Wszystkie karty z pamieciami ulozonymi w L maja 256Bit pamiec. Przerabianie polega tylko na odblokowaniu potokow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba (tfu, tfu żeby nie zauroczyć :lol: ) udało mi się kupić modowalnego ATI 9500@9700 (testy trwają). Zmodowałem RivaTunerem. Pod WinXP mam:

* 3DMark2001 - 13881

* 3DMark2003 - 4332

Jako że to mój pierwszy ATI (zaczynałem od Riva TNT2) mam kilka pytań:

* jak wyglądają szachownice, artefakty w niemodowalnych ATI? - żebym wiedział czego szukać? :D

* czy objawy niemodowalności mogą pojawić się po pewnym czasie?

* czy te objawy mogą się nasilać?

* dlaczego w systemie karta ta instaluje się dwa razy? (druga ma "sec" w nazwie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Której firmy kupiłeś R9500?????

Kurde żeby tylko jeszcze na początku września jak będe kupował grafe został jakiś R9500 modowalny.

Dokładnie tego: http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5463&sid=1

Zanim kupiłem długo mailowałem z nimi. W przypadku tych kart to trochę loteria. Albo masz szczęście albo nie. Ja CHYBA miałem (chyba, bo testy trwają i nie mam odpowiedzi na pytania powyżej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...