B-Art Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2013 Cześć, Jestem tu nowy, więc jak coś pomyle to o litość proszę. Myslę o zakupie LC dla swojego kompa. Służy on do grania jak i edycji wideo więc się często grzeje. Co byście polecili pod taki zestaw? Mogę wydać 1200/1400 zl MB: Fox Conn BloodRage, CPU: i7 2.66 GPU: XFX radeon HD 6850 (po nowym roku pewnie zmienie na coś innego) Zasilacz: chieftec 650W. Buda jak w temacie. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spyx Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Cześć, w moim poście znajdziesz parę interesujących informacji http://forum.purepc.pl/topic/355959-proszę-o-rady/?p=3847569 wg mnie ten temat rozwiązuje sprawę wielu zagadnień dla początkującego m.in.: pompy, złączek, czy grubości węża. Nie kupuj bloku na kartę graficzną, jeżeli planujesz ją zmienić, zacznij po prostu od znalezienia modelu do którego łatwo dostaniesz blok. Rezerwuar dopasuj wielkością do obudowy, bo z dużymi może być problem w zmieszczeniu w obudowie. Chlodnicę dopasuj do docelowej obudowy, też nie ma sensu kupować teraz mniejszej, aby przy np. wymianie budy na większą wydawać pieniądze na kolejną. Zdecyduj czy będziesz przerabiał budę dla większej wydajności chłodzenia. Bo w większości na gorę wchodzi tylko 2x120, dla większych trzeba już ciąć, czasami pozbywać się koszyka na napędy itp. Poszukaj w google gotowych buildow dla Twojej budy i zdecyduj. Blok na CPU: wydaje mi się że dobrym wyborem z uwagi na dostępność jest popularny EK supreme, a najlepiej supremacy - mniejsza rystrykcyjność. W sumie w dzisiejszych czasach większość konstrukcji dostępnych na rynku jest już dopracowana. Jak planujesz układ pamiętaj, że dobrze jest mieć możliwość wygodnego usunięcia wody z układu. Jak szerzę w jakimś miejscu herezję, proszę o poprawienie przez bardziej doświadczonych użytkowników. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Spyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B-Art Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dzięki za obszerną odpowiedż. Obudowa jest docelowa, niedawno zakupiłem i przez najbliższe parę lat mam nadzieje nie wymieniać jej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsal Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 Taki model obudowy jaki napisałeś wg. strony producenta nie istnieje. Albo R4, albo XL R2. Dlaczego chcesz wodować system? Chcesz ciszy? Chcesz podręcać a ograniczają cię temperatury? Podoba ci się wygląd? Jeżeli wszystkie z nich to w jakiej kolejności od najważniejszego? Czy w grę wchodzą części używane? Czy planujesz rozbudowywać układ, przerabiać, mówiąc krótko, ładować w niego dużo pieniążków? dla prostego systemu chłodzenia procesora 1400zł to bardzo dużo, dla kompleksowego zestawu złożonego z nowych, wydajnych części, który ma świetnie wyglądać 1400zł to bardzo mało. Musisz się bardziej sprecyzować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B-Art Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2013 Taki model obudowy jaki napisałeś wg. strony producenta nie istnieje. Albo R4, albo XL R2. Dlaczego chcesz wodować system? Chcesz ciszy? Chcesz podręcać a ograniczają cię temperatury? Podoba ci się wygląd? Jeżeli wszystkie z nich to w jakiej kolejności od najważniejszego? Czy w grę wchodzą części używane? Czy planujesz rozbudowywać układ, przerabiać, mówiąc krótko, ładować w niego dużo pieniążków? dla prostego systemu chłodzenia procesora 1400zł to bardzo dużo, dla kompleksowego zestawu złożonego z nowych, wydajnych części, który ma świetnie wyglądać 1400zł to bardzo mało. Musisz się bardziej sprecyzować. Fakt mój błąd, przepraszam. Model to R2 XL... Tak jak napisałem komp służy mi do: 1. Edysji wideo (jestem montażystą i trochę grafikiem); 2. Do grania :P Przy pracy mocno go eksploatuje i mam spore obciążenia, a co za tym idzie nawet w tej obudowie wiatraki dają o sobie znać, więc najpierw cisza i wydajność, reszta jest rzeczą drugorzędną, podkręcał nie będę bo się po prostu na tym nie znam... Co do rozbudowy to sam nie wiem, myslałem tylko o GPU i CPU, bo to mi się najbardziej grzeje. Grafikę będę pewnie wymieniał. Jeśli chodzi o budżet to mogę go podnieść do max 1600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsal Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 Grafikę zamierzasz zmieniać, nie zależy ci na wyglądzie tylko na ciszy. Może się okazać że w tym budżecie się nie zmieścisz, bo pamiętaj że poza wentylatorami wchodzi ci wtedy w układ pompa którą ciężko wyciszyć, buczy, roznosi wibracje po obudowie, jest głośniej niż było. Jakie masz wentylatory w obudowie (konkretnie modele, wielkości, RPMy) Jakie masz chłodzenie na procesorze? Ta obudowa jest wyciszona, a więc wszystko w środku bez nawiewu będzie się mocno grzać, nawiew musisz mieć tak czy inaczej. Moim zdaniem nie powinieneś inwestować w LC tylko usprawnić chłodzenie powietrzem, bo w LC i tak będziesz miał wentylatory których chcesz uniknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...