BartLDZ Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam. Zakupiłem Amd fx 6300 vishera dokladnie tydzień temu. Posiadam: 1. Płytę GA-990xa-ud3 rev.3, 2. Chiefteca Ctg-500W 3. Palit 9600gt green Edition 4. 8 GB DDR3 Nanya 1600Mhz Cl9 5. Dwa dyski Twarde 7200 rpm (400 GB + 500 GB) i Wydaje mi sie że mam pewien problem. Przed wymiana miałem procesor Athlon 640 x4 640 (oc to 4x 3,5 Ghz) System Windows 7 64 bit Sp1, wstawał w szybko(ok. 30sek) , pracował stabilnie, zrywnie. Zainstalowałem procesor(Fx 6300) i chłodzenie (Silentium fera 2). Przeinstalowałem System na nowo.Zainstalowałem wszystkie update-y dotyczace procesorów FX. System pracuje wolniej(nawet bez updatów dotyczących sherdulera z Nimi - bez zmian), włacza sie o kilkanaście sekund dłużej , juz na etapie po włączeniu miksera Karty dźwiekowej (Maya 44), "słupki" głośności opadają tak powoli i "przerywając", co nie działo sie nigdzie indziej. System działa wolniej , reaguje wolniej na włączenia nawet najmniejszych programów (Cpu-z, Hw monitor) Sprawdzałem Cinebench 11.5, Prime 95 , Intel burn test, i OCCT, Wyniki jak najbardziej poprawne ,wszystko stabilnie, OCCT stabilne nawet po 30 minutach. Podkreciłem procesor na 4ghz 1,35v (Stock ma 1.25v) i wszystko działa tak czy siak "odczuwalnie" gorzej niż na starym x4.(Stabilonośc sprawdzona testami oczywiście - Idle 25 - 30 C. Stress 57 C- Prime 95) Wyłączyłem wszystkie Green opcje w Biosie. LLC podnosi napięcie do 1.37v przy stresie. System jest postawiony na nowo, sprawdziłem dyski twarde , ten na którym, jest system jest prawie nowy i wszystko jest z nim OK. Czy macie jakies pomysły co może byc nie tak. Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia, dla wszystkich Overclockerów , Stockowych Userów, Tych którzy żyją komputerami ale Konsolami także. Dużo cierpliwości dla naszych bliskich i Dzieci. ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Podaj odczyty ze SMARTa z programu HD tune.Podaj jaki dokładnie jest model tych dysków. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartLDZ Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Prosze o wykres z Hd tune , Bład Crc określa bład z połączeniem dysków prawda? zrobie oględziny płyty głownej i wnętrza i zobacze co sie zmieni. Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie. Trafne przeczucia. To dysk systemowy , sprawdziłem benchmarkiem Hd tune . i sa ogromne spadki (do 0,3 Mb/s) w transferze. zmieniłem kable ale nadal nic . Walczę dalej. Dziekuje za pomoc. Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dysk nie pracuje w trybie PIO? Takie numery to raczej na Win XP występowały, sprawdź na wszelki wypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartLDZ Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Jak to sprawdzić ? w Device manager nie mam kanałów tylko jeden sterwonik Sata pod kontrolerami i Dwa dyski pod dyskami. Żadnych opcji, tylko informacje dotyczące sterowników. Zmieniłem kable sata , zmieniłem gniazda i problem jakby lekko sie zmieniejszył .spadki są mniejsze, aczkolwiek pojawiają się też czasami spadki do wartości kilku Mb ale rzadziej , to dziwne, gdyż o wiele starszy dysk (400gb) ma bardziej "płaska ' charakterystykę. Płyta głowna jest nowa(1 miesiąc) , zasilacz(6 miesięcy) i procesor też . Walcze dalej i szukam odpowiedzi po forach. Pozdrawiam Bartek. Zrobiłem drugi test z rzedu i wyniki sa jak najbardziej poprawne. Juz nic nie rozumiem , może to jakies procesy wykorzystywały dysk i zwolniły benchmarka? zauważyłem też dziwna przypadłośc od czasu tych problemów prędkości komputera. gdy wciskam przycisk power, komputer włącza sie na chwilę ,wiatraki zaczynaja wiać, trwa to około 1 - 2 sekund, poczym wyłacza się na kilka sekund i dopiero startuje "Start właściwy". Any ideas? przyznam szczerze że nie wiem skad takie zachowanie Edytowane 14 Grudnia 2013 przez BartLDZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Masz najnowszy bios/uefi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartLDZ Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Masz najnowszy bios/uefi? Oczywiście, update przed procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Spróbuj przywrócić ustawienia domyślne w UEFI. W jakim trybie ustawiony jest dysk w UEFI (IDE, AHCI)I? Masz zainstalowane sterowniki do kontrolera SATA w Windows? Edytowane 14 Grudnia 2013 przez St.Anger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartLDZ Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dysk pracuje w AHCI, sterowniki Sata jak najbardziej mam zainstalowane , przecież są w systemie ? czy trzeba je aktualizowac ? ?zaraz sprobuje przywrocic domyslne, pozdrawiam Hmm , przywrociłem domyslne i Nagrywarka działa teraz na IDE (DVD-RW natywnie na SATA). Zrobiłem kilka testów pod rzad i ich wykres wyglada Mniej wiecej tak: Czyli jest jakaś poprawa. Ale System i tak nie włącza się szybciej . Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Powinieneś zainstalować jeszcze sterowniki pod kontroler SATA wbudowany w mostek północny, Windows z automatu instaluje jakieś uniwersalne. Wejdź tutaj: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-990xa-ud3rev_30/download/ Pobierz i zainstaluj sterowniki do chipsetu, upewnij się, że zaznaczona będzie opcja SATA driver czy jakoś tak. Dysk teraz pracuje w jakim trybie? Jeśli w IDE, to tracisz trochę na wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartLDZ Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Powinieneś zainstalować jeszcze sterowniki pod kontroler SATA wbudowany w mostek północny, Windows z automatu instaluje jakieś uniwersalne. Wejdź tutaj: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-990xa-ud3rev_30/download/ Pobierz i zainstaluj sterowniki do chipsetu, upewnij się, że zaznaczona będzie opcja SATA driver czy jakoś tak. Dysk teraz pracuje w jakim trybie? Jeśli w IDE, to tracisz trochę na wydajności. Dysk oczywiście SATA, nagrywarka w IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Jeśli masz ustawione AHCI a w Windowsie brakuje sterowników to mogą dziać się takie właśnie rzeczy jak spowalnianie. Przez przywrócenie ustawień domyślnych dysk najpewniej przełączył się w tryb IDE i dlatego nie ma już "pików" w odczycie. Zainstalowałeś może sterowniki do chipsetu AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartLDZ Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jeśli masz ustawione AHCI a w Windowsie brakuje sterowników to mogą dziać się takie właśnie rzeczy jak spowalnianie. Przez przywrócenie ustawień domyślnych dysk najpewniej przełączył się w tryb IDE i dlatego nie ma już "pików" w odczycie. Zainstalowałeś może sterowniki do chipsetu AMD? Tak zainstalowałem, bez zmian . Robiłem testy Hd Tunem i wyniki są wciąż losowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 Parametr C7 wskazuje na problem z transmisją danych. Jeżeli pojawiają się błędy w tym parametrze należy sprawdzić podłączenie dysków twardych- kabli sygnałowych. Jeżeli są poprawnie podłączone to należy wymienić przewody sygnałowe.Jeżeli na dysku 500GB masz zainstalowany system i z pod tego systemu wykonujesz test z zakładki benchmark to spadki prędkości jak najbardziej mogą się pojawiać. Po prostu głowica dysku nie może być w 2 miejscach na raz.Po wymianie kabelków SATA wykonaj defragmentację danych na dysku systemowym. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartLDZ Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. Faktycznie mam system na tym 500GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...