Skocz do zawartości
Shizerowski

Q6600 Wysokie temperatury po OC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z związku z tym, że mój sprzęt nie jest pierwszej nowości postanowiłem go podkręcić, a mianowicie procesor Intel Core 2 Quad Q6600 G0 z 2.4Ghz do 3.0Ghz. Bez podkręcania temperatury procesora w spoczynku wahały się pomiędzy 30-32 stopnie a w stresie około 50. Po podkręceniu go do 3.0 procesor w spoczynku miał około 40 stopni pomyślałem dużo to nie jest, lecz podczas grania w Battlefielda 3 temperatura wynosiła 80 stopni. Oczywiście wróciłem do fabrycznego taktowania i teraz nie wiem czy jest sens go podkręcać czy jednak dać sobie spokój. Tutaj moja specyfikacja:

Płyta główna: ASUS P5Q Deluxe

Chłodzenie: Alpine 7

Zasilacz: Seasonic 750W

Dodam, że pasta termoprzewodząca została wymieniona około miesiąca temu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Shizerowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie na push pinach? Wszystkie dobrze trzymają?

Podnosiłeś mocno napięci cpu?

Chłodzenie jest na śrubkach i z ''iksem'' zamontowanym z tyłu płyty głównej, a napięcia w ogóle nie podnosiłem.

Z [ciach!]a bata nie ukręcisz. Alpine 7 GT ( taki masz? ) jest przeznaczony do TDP 70W.

Posiadam chłodzenie Alpine 7 lecz bez GT o takie: http://proline.pl/?p=AC+ALPINE+7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie podnosiąłeś napiecia to może masz je na "Auto" i płyta sama zbyt mocno voltuje  proca po podkreceniu i stąd te temperatury. Po za tym sorry ale te chłodzenie Alpine 7 jest chyba nie wiele lepsze niż BOX cooler Intela :P  

Edytowane przez shakal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałeś coś skopać przy przekładaniu chłodzenia, zły montaż, za dużo, za mało pasty czy jeszcze co innego.

Chłodzenie nie powala, nie możliwe jednak aby temp. bez podnoszenia napięcia poszła o 30st. w górę.

Ale gdyby było źle zamontowane chłodzenie to nawet bez podkręcania by nie szalały temperatury?

Skoro nie podnosiąłeś napiecia to może masz je na "Auto" i płyta sama zbyt mocno voltuje  proca po podkreceniu i stąd te temperatury.

Tak pewnie mam na auto, to jakie najlepiej ustawić napięcie pod 3.0Ghz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od standardowego napiecia, nie pamiętam juz ile Q 6600 ma standardowo (1.25v ??)  ale na 3 GHz powinien iść na standardowym napieciu Dołączona grafika Po za tym tu masz mały poradnik ==>  http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_podkrecanie_procesorow?page=0,5 Druga sprawa na tym małym chłodzonku za duzo tego procka nie podkrecisz.

Edytowane przez shakal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi