Skocz do zawartości
tymek100

rozdzielacz wentylatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w obudowie mam 7 miejsc na wentylatory, jednak na płycie są 3 chassis connectory i mam również 3 podłączane do samej obudowy (plyta asrock z77 extreme4, obudowa fractal design define r4), tak więc brakuje mi miejsca na jeden wentylatorek. czy jeżeli użyję rozdzielacza wentylatorki będą się kręcić wolniej lub będą jakiekolwiek inne problemy czy nie?

Dziękuję z góry za odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo kumam. Czy pisząc, że 3 wentylatory masz podłączone „do obudowy” masz na myśli regulator obrotów? Z tego co wiem, ta obudowa ma regulator obrotów właśnie na 3 wentyle.

Zasilacz ma kable na molexy 4-pinowe. Nie wiem, po co Ci rozdzielacz. Podłączasz wentyle do zasilacza przez przejściówkę molex 4 pin > 3 pin od wentyla, każdy wentyl do osobnego molexa przez takową przejściówkę, i będzie git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- 2 x CPU Fan connectors (1 x 4-pin, 1 x 3-pin)

- 3 x Chassis Fan connectors (1 x 4-pin, 2 x 3-pin)

- 1 x Power Fan connector (3-pin)

wentylatory obudowy możesz też podłączyć pod pozostałe złącza.

Swoją drogą, konfiguracja wymaga aż 7 wentylatorów w obudowie? toż to masochizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo pytanie, moze troche rozwine temat.

Jak wiemy w Define r4 lub tez Define xl r2 (zastanawiam sie, ktora wybrac) wbudowany kontroler obrotow posiada obsluge jedynie 3 wentylatorow. Jest od podlaczany za pomoca zlacza molex. Obudowy same w sobie pozwalaja na instalacje 7 wentylatorow i teraz pytanie czy mozna bezpiecznie podlaczyc wszystkie 7 wentylatorow pod ten kontroler za pomoca na przyklad:

http://www.morele.net/bitfenix-rozgaleznik-3-pin-na-3x-3-pin-60cm-oplywowy-czarny-bfa-msc-3f33f60kk-rp-493226/

Przy uzyciu 2 takich przejsciowek mozna by podlaczyc w sumie 7 sztuk, pytanie czy jest to bezpieczne dla samego kontrolera i czy na jednym molexie tak na prawde mozna miec, az 7 wiatrakow.

Chodzi tu o wiatraki 140mm, 1000obr.

Plyta glowna jaka posiadam to MSI z77a g45, moglbym do niej podlaczyc (poza wentylem cpu) 4 dodatkowe wentylatory ale na pewno wygorniej by bylo podlaczyc wszystko pod jeden kontroler.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że nic się nie stanie jeśli zastosujesz taki rozgałęźnik, jak jest w linku.

Mam obudowę define xl r2 i ten przełącznik obrotów, o którym piszesz, ma ustawienia 5 - 7 - 12 V.

Przy ustawieniu 12V i 3 wentylach mam w obudowie huragan, więc nie wiem, po co Tobie aż 7 wentylatotrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz R4 i podzespołów wymagających przewiewu mogę Ci doradzić, że 7 wentylatorów to zdecydowanie za dużo.
Możesz zrobić tak, jak napisałeś, albo podłączyć wentylatory bezpośrednio do zasilacza używając przejściówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi