Driden Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Witam, niedawno zmieniłem dostawcę internetu na Vectrę i niestety matka poprosiła o położenie routera po drugiej stronie mieszkania i teraz trzeba rozszerzyć sieć do mojego pokoju. Niestety ja się nie znam, więc liczę na wasze rady. :) Poniżej zamieszczam "schemat" mieszkania. W tej chwili posiadam dwa routery: nieużywany TP-Link wr740N i ten od Vectry - Cisco epc3925. Dodam, że próbowałem ustawić WDS między Cisco, a TP-Linkiem - niestety nie działało. Legenda: Czerwona kropka - Cisco epc3925 Niebieskie kropki - urządzenia, które muszę podłączyć na ETH. Zielona kropka - TP-Link wr740N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Na WDS-ie to nie zadziała. Możesz spróbować wgrać do TP-linka GargoylePL i skonfigurować most bezprzewodowy - http://tplink-forum.pl/aktualny-firmware-gargoyle-dd-wrt-openwrt-luci/instalowanie-openwrt-gargoyle-luci-dd-wrt-na-routerze-tp-link/ i http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne-oprogramowanie/tryb-most-bezprzewodowy%28wireless-bridge%29-i-przekaznik%28repeater%29-na-gargoyle-pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Na WDS-ie to nie zadziała. Możesz spróbować wgrać do TP-linka GargoylePL i skonfigurować most bezprzewodowy - http://tplink-forum.pl/aktualny-firmware-gargoyle-dd-wrt-openwrt-luci/instalowanie-openwrt-gargoyle-luci-dd-wrt-na-routerze-tp-link/ i http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne-oprogramowanie/tryb-most-bezprzewodowy%28wireless-bridge%29-i-przekaznik%28repeater%29-na-gargoyle-pl/ Gargoyle nie dziala z moim TPLinkiem. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Pozostaje kupić inny router np. WR743NDv2 i zestawić most bezprzewodowy - http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/tp-link-tl-wr743ndv2-konfiguracja-mostu-bezprzewodowego/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Pozostaje kupić inny router np. WR743NDv2 i zestawić most bezprzewodowy - http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/tp-link-tl-wr743ndv2-konfiguracja-mostu-bezprzewodowego/ A jak rozpoznać v2? Na naklejce będzie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Tak na naklejce i w nowej niekanciastej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Dobra, kupiłem w/w router, wszystko działa na Cisco i na nowym TP-Linku, natomiast jest problem - mała prędkość łącza na AP. Testowałem prędkość połączenia na wifi na laptopie w tym samym pokoju co AP i wyszło niecałe 2mbps, a mam wykupiony internet 60mb. Może to być wina ustawień Cisco? W ustawieniach wifi AP mam tryb mieszany do 150mbps. Może lepiej ustawić standard n na sztywno na obu routerach? EDIT: Wymyśliłem jeszcze jeden sposób, tryb bridge na Cisco ze starym TP-Linkiem WR740N i wtedy użyć AP. Podejrzewam, że Cisco ma słabszą antenę. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Driden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 bump 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 kombinuj. A do WR740N to chyba do każdego idzie wgrać gargoyle - poza tymi chińczykami z 2MB ROM i 16MB ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Co to za cisco jakiś router od dostawcy? 2Mb/s to stare urządzenia w standardzie 802.11b wyciągały bez problemów. Masz gdzieś problem w konfiguracji lub uszkodzone urządzenie, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 @Chemik16, z tego co wyczytałem, to do mojego v2 się nie da. @jimasek, Cisco EC3925 od dostawcy, sprawdzałem konfigurację kilkukrotnie - nic to nie dało. A na Cisco działa na wifi po drugiej stronie mieszkania na poziomie 37Mbps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Może sprecyzuj swoją wypowiedź masz problem z transferem Cisco - komputer? Jak wygląda sygnał sieci bezprzewodowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Mam problem z transferem po podłączeniu się do TP-Linka skonfigurowanego jakos AP bridge. Jak się podłączę do Cisco to transfer jest około 35-40Mb, po podłączeniu do TP-Linka jest <5Mbps. Co dziwniejsze jest tak tylko w przypadku downloadu, upload na poziomie 4,5-5,5Mbps na obu routerach. Do AP mam też podłączonego Xboxa 360 po kablu i czasami samo mi zrywa połączenie z Xbox Live. W moim pokoju (odsyłam do schematu w 1. poście - zielona kropka w tej chwili to AP TP-Link WR743ND) sygnał wifi z Cisco na poziomie 70%+. Dodam, że Cisco działa tylko w trybie b i g - nie obsługuje n. I niestety jest to sprzęt providera z ograniczoną możliwością konfiguracji, a chciałem ustawić bridge po ETH między Cisco, a TP-Linkiem WR740N i ustawić tryb n - może to by pomogło? Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Driden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Cisco, a TP-Linkiem WR740N i ustawić tryb n - może to by pomogło? Skoro na Cisco masz 802.11g to n-ka na TP-linku ci nic nie da. Daj konfigurację Wireless Settings z WR743ND Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Skoro na Cisco masz 802.11g to n-ka na TP-linku ci nic nie da. Daj konfigurację Wireless Settings z WR743ND Nie jestem teraz w domu, ale mam ustawione standardowo, nazwa sieci wifi inna niż cisco, kanał auto (taki sam jak cisco), bgn mixed i szerokość pasma 20MHz. Problem jest w tym, że nie działa wolno tylko po wifi, ale po ETH też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 roblem jest w tym, że nie działa wolno tylko po wifi, ale po ETH też. To logiczne. Ustaw b+g i spróbuj wtedy po testować. Jaki masz poziom sygnału z Cisco na TP-Linku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 To logiczne. Ustaw b+g i spróbuj wtedy po testować. Jaki masz poziom sygnału z Cisco na TP-Linku? Ok, dzięki za rady. Jak wrócę do domu to ustawie i sprawdzę. Tak samo sprawdzę poziom sygnału na TP-Linku i dam znać jak to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Tak swoją drogą jaką masz prędkość internetu według umowy? Jak powyżej 54mbit to provider powinien ci zagwarantować router z N, bo standard G powyżej 54 nie obsługuje ;PTapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Już powyżej 20Mb/s powinien to zrobić. 802.11g to realnie max 20-25Mb/s w idelnych warunkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Ok, sprawdziłem. NA bg mixed bez zmian. Siła sygnału z Cisco na poziomie 25-35dB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...