wujekoswiecim Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Witajcie.Nie mam już pomysłu za co się zabrać - sytuacja ma się następująco. Jest sobie zestaw:- E3200 LGA775- płyta Gigabyte GA - 73PVM-S2H- 2 GB DDR2 GoodRAM- dysk WD Caviar Blue 320GB SATAII- zasiła Modecom Feel III-400Sprzęt zalicza losowe freezy i zaraz po freezie na chwile BSOD po czym samoczynny RESTART. Czasami po RESTARCIE komputer nie wstaje - BIOS pika długimi dzwiękami, pomiędzy nimi 1 lub 2 sekundy przerwy i tak do momentu aż sam ręcznie nie wyciągne zasilania (BIOS AWARD - nie znalazłem w opisach takiego sygnału).Nie jestem w stanie tej sytuacji zasymulować. Są momenty, że komputer potrafi działać przez tydzień a czasami od razu przy ładowaniu BSOD.Odpisałem kilka z nich (w skrócie): 0x024, 0x07f, 0x00a.Konfiguracja niezmienna od 3 lat.RAM przejechałem MemTestem przez całą noc, SMART dysku jak na screenie.Orthos również całą noc i nic nie pokazał, temperatury w pełnym stresie około 50 C.W Podglądzie Zdarzeń cały czas błędy widoczne na screenie.Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) BIOS AWARD i PHOENIX AWARD1 krótki - wszystko w porządku.1 długi - błąd pamięci1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brakPowtarzający - błąd pamięci RAMZmienny niski i wysoki - błąd procesoraPodczas pracy komputera – przegrzanie procesora Jakieś nowe sterowniki instalowałeś? Menadżer urządzeń nie zgłasza nic? Próbowałeś przywracania systemu? W biosie ostatnio nie było nic mieszane? Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Ta zasiłka do felernych Feelów przypadkiem nie należy ? Sprawdzałeś kondensatory na płycie głównej ? może są już niektóre wypukłe ? Edytowane 17 Grudnia 2013 przez shakal84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujekoswiecim Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) BIOS AWARD i PHOENIX AWARD 1 krótki - wszystko w porządku. 1 długi - błąd pamięci 1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM 1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej 1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak Powtarzający - błąd pamięci RAM Zmienny niski i wysoki - błąd procesora Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora Jakieś nowe sterowniki instalowałeś? Menadżer urządzeń nie zgłasza nic? Próbowałeś przywracania systemu? W biosie ostatnio nie było nic mieszane? Dziękuję Ci za zainteresowanie. Popraw mnie jeśli się mylę - sterowniki mogą powodować BSOD, ale moim zdaniem raczej nie spowodują, że płyta główna zgłasza jakiś błąd sprzętowy. Ta zasiłka do felernych Feelów przypadkiem nie należy ? Sprawdzałeś kondensatory na płycie głównej ? może są już niektóre wypukłe ? Również dzięki za odpowiedź. Co do felernych Feelów to coś mi się obiło o uszy, ale jak odpale Orthosa to wszystkie napięcia niewiele spadają (mierzę multimetrem) więc raczej nie jest to wina zasilacza. Kondensatory elektrolityczne wyglądają jak nowe, a w bezpośrednim sąsiedztwie socketu są polimery. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez wujekoswiecim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...