TheNinjaGallardo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Mam ostatnio problem z komputerem ponieważ gdy nie ruszam myszką przez ok. 1 min to komputer zaczyna lagować i robi się black screen i potem wyskakuje komunikat sterownik Nvidia przestał działać, ale odzyskał sprawność, i podczas grania w BF'a 3 mam czasem freeza na 20s i znowu chodzi normalnie PROSZĘ O POMOC (jestem w tym temacie troche zielony) Komputer: Amd X8 FX-8350 GTX 660 OC Gigabyte Ga-970-DS3 Corsair VS650watt Elixir 2x4GB 1600Mhz Seagate Barracuda Lp Green 1,5 TB Edytowane 17 Grudnia 2013 przez TheNinjaGallardo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4361#bios So karty są dostępna dwa biosy, spróbuj zaktualizować. Wygląda to na problem z pracą karty w oszczędnych trybach, pewnie coś (gpu) dostaje za niskie napięcie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4361#bios So karty są dostępna dwa biosy, spróbuj zaktualizować. Wygląda to na problem z pracą karty w oszczędnych trybach, pewnie coś (gpu) dostaje za niskie napięcie. powiesz mi jak zaakutalizować? bo mam te pliki ale niemoge ich otworzyć programem @bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Masz program vga@bios czy @bios? Na linkowanej wyżej stronie masz też info, który bios wybrać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Masz program vga@bios czy @bios? Na linkowanej wyżej stronie masz też info, który bios w ja mam obecnie @bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) http://www.gigabyte.com/support-downloads/utility.aspx?cg=3 Zrób backup obecnego biosu! Wybierz właściwy bios! Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Ok właśnie to robie Problem jest nadal (robiłem test furmarkiem ale podczas testu ok. 1:30 minuty zaczeło ciąć do 1 fps i test się wyłaczył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zaktualizowałeś bios? Sprawdź w gpu-z jaką masz wersję. Nie przegrzewa się grafika? Jaką miała temp.? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) max temp. w furmarku 58C i każdy test kończył się na 1:05 minuty i potem zaczynają się lagi bios: 80.06.28.00.66 był F22 a teraz jest F23 tak zaaktualizowałem Edytowane 17 Grudnia 2013 przez TheNinjaGallardo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Spróbuj zabawy ze sterownikami, nowsze, starsze. Zasilanie rozumiem prawidłowo podłączone go karty graficznej? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 zasilanie tak 6-pin. sterowniki mam z GeForce Expierience miałem błędy na wersji 331.82 a potem zmieniłem na 331.9 beta i miałem to samo potem odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem ponownie bez efektu Takie mam ułożenie kabli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Cpu, chipset się nie przegrzewają? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Wcześniej działała normalnie? Czy ma tak od początku? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Wcześniej działała normalnie? Czy ma tak od początku? On działał normalnie (przez 2 miesiące) , ale miesiące temu musiałem zrobić update biosu bo komputer się wyłączał gdy próbowałem go uruchomić i potem musiałem czekać ok.5s i właczał się normalnie i wszystko działało Cpu, chipset się nie przegrzewają? raczej nie, bo sprawdzałem w AMD overdrive i max temp to 72C w stressie a ok.35-40 Idle On działał normalnie (przez 2 miesiące) , ale miesiące temu musiałem zrobić update biosu bo komputer się wyłączał gdy próbowałem go uruchomić i potem musiałem czekać ok.5s i właczał się normalnie i wszystko działało raczej nie, bo sprawdzałem w AMD overdrive i max temp to 72C w stressie a ok.35-40 Idle niewiem jak z chipsetem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Masz wyłączone oszczędzanie energii na PCI-E? Ustawiona maksymalna wydajność w panelu Nvidii? Możesz na karcie testowo wyłączyć OC i dać domyślne taktowania Nvidii... Przy okazji - u mnie GTX 770 OC od gigabyta co któreś wyłączenie kompa blokuje płycie głównej odłączenie prądu. System się zamyka, monitor gaśnie, dyski wyłączają a wiatraki się kręcą. Muszę wyłączać kompa z palca. Bawiłem się sterownikami i oszczędzaniem energii w systemie (wszystko powyłączane od zawsze), ale nie znalazłem rozwiązania. Ot zagwozdka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) ALE u mnie karta nie jest podkręcona poprostu ma w w nazwie OC. apropo wyłączenia oszczędzania energii na PCI-E to nie wiem jak to zrobić, bo w panelu sterowania Nvidia tego niema. Chyba że chodziło ci o ustawienia zasilania, to tam mam wyłączone oszczędzanie energii. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez TheNinjaGallardo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Tak jak napisałem w panelu Nvidii masz opcję maksymalnej wydajności (power management mode), a oszczędzanie na PCI-E wyłączasz w ustawieniach zasilania w panelu sterowania. Co do wersji OC to te Gigabyte'y powinny być podkręcone zgodnie z nazwą. Np. moja ma: Base Clock (MHz) 1137, Boost Clock (MHz) 1189, a według Nvidii powinno być: Base Clock (MHz) 1046, Boost Clock (MHz) 1085. Wcześniej miałem 470kę i 670kę z tej samej edycji i było podobnie :) Ustawienia fabryczne dałeś na płycie głównej po updacie biosu??? Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Aquarium 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 spróbuje dać fabryczne ustawienia to zobacze czy pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Tak jak napisałem w panelu Nvidii masz opcję maksymalnej wydajności (power management mode), a oszczędzanie na PCI-E wyłączasz w ustawieniach zasilania w panelu sterowania. Co do wersji OC to te Gigabyte'y powinny być podkręcone zgodnie z nazwą. Np. moja ma: Base Clock (MHz) 1137, Boost Clock (MHz) 1189, a według Nvidii powinno być: Base Clock (MHz) 1046, Boost Clock (MHz) 1085. Wcześniej miałem 470kę i 670kę z tej samej edycji i było podobnie Ustawienia fabryczne dałeś na płycie głównej po updacie biosu??? To nic nie zmieniło. Mój brat ma taką samą karte graficzną jak ja to sprawdze jutro czy to wina karty czy innych czynników! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Trzeba było od tego zacząć - jak masz taką samą VGA pod ręką to będziesz wiedział chociaż czy problem dotyczy samej karty czy trzeba grzebać dalej. W zeszłym roku miałem podobne przeboje z 670ką i Hitmanem - przy określonych ustawieniach gra non stop mi się wykrzaczała na pierwszym levelu po 2-3 minutach. Pomogło dopiero zjechanie ciut z bajerami i nowe sterowniki. Ale przez dobry tydzień nakombinowałem się jak głupi osioł pod górkę :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2013 Jak to wina karty to zamienię na gwarancji i będzie spokój. I dzięki za rady bardzo się przydają :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNinjaGallardo Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2013 Problem sam się rozwiązał!!! Dziękuje wszystkim za pomoc dam wam plusy!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...