Myszor23 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Witam Mam pewien dość dokuczliwy problem z laptopem. Otóż napęd nie czyta żadnych oryginalnych płyta ( mowa o płytach od gier oraz nie czyta płyta z wesela czyli DVD Wideo i zdjęć z wesela, albo jak wczyta płytę ze zdjęciami to zdjęcie kopiuje się niepowodzeniem). Co dziwne napęd bez problemu instaluje gry z kopii zapasowych. Ściągłem z neta grę i wypaliłem ją na płycie na moim starym kompie dodam że grę którą ściągłem i wypaliłem mam jej oryginał. Więc jak widzicie to jest dość dokuczliwy problem.Napęd to TSSTcorp cddvdw TS-L663C a laptop to Samsung. Jak będzie potrzeba to podam dokładny model laptopa. Nie mam pewności czy to prawidłowy dział jeżeli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego. Pozdrawiam Myszor23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 nie czyta od początku użytkowania ? napęd prawidłowo zainstalowany | odpowiednie najnowsze sterowniki | nie ma konfliktu urządzeń ? Nero ma program do testowania napędów, sprawdź czy widzi płyty, odczytuje poszukaj nowych sterowników, oraz firmware do napędu (na stronie producenta lapka powinny być) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszor23 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2013 Co do napędu to on jest od początku komputera bo to laptop. Konfliktu interesów nie sądzę by takie występowały, bo jedynie co podłączam pod USB to te same pendrive. Problem ten z nieczytaniem oryginalnych płyt pojawił się dobry miesiąc temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2013 Też miałem coś takiego w Samsungu RF511 - zaczęło się od problemów z płytami dwuwarstwowymi, potem nagrywanymi, na koniec napęd był w stanie czytać tylko płyty tłoczone.Czyszczenie soczewki nie pomogło i finalnie skończyło się na wymianie całego napędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2013 oczywiście usterka napędu jest możliwa jak pisze katoda, ale wpierw sprawdziłbym napęd programami, sterowniki również, jeśli działało wcześniej to może problem jest programowy, a nie sprzętowy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszor23 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2013 Sterowniki starałem się zaktualizować ale nowszych nie ma ( szukałem na stronie Samsunga oraz przez menadżer urządzeń stacja dysków DC/DVD i wyszukanie sterowników on-line też nic nie dała ) . Więc nowszych sterowników nie ma do tego napędu. Chyba jedyne co mi zostało to odesłanie go na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2013 Nie szukaj sterowników tylko firmware do tego TSSTcorp TS-L663C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszor23 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 A to może ktoś mi pomorze w poszukiwaniu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 jak masz gware to nie baw sie w firmware, bo więcej możesz zepsuć niż naprawić, oddaj po nowym do serwisu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszor23 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 Ok dzięki. Po nowym roku dzwonie do serwisu i leci na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...