Skocz do zawartości
Ram1rez

Dysk 1TB, który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję dysku 1TB. Które, z obecnie produkowanych sprawiają najmniej problemów i ulegają w najmniejszej ilości awarii? Zależy mi na bezawaryjnosci, szybkości i w miare dlugiej gwarancji. I teraz pytanie Wd blue/red/green czy seagate dmxx? Na seagatecie zawiodlem sie w 7200.11 gdy padake 2 razy zrobila 509gb. Co wybrać teraz?

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt ci nie da gwarancji, ostało się raptem dwóch liczących się producentów.

Jakby cena była mniej istotna, to może WD Black, w końcu mają 5 letnią gwarancję:

http://support.wdc.com/warranty/policy.asp?lang=pl

REDy chyba 3 letnią mają. Poczytaj sobie na ich stronie o tych seriach, bo ja pamiętam tylko, żeby Green unikać przy zastosowaniach innych niż tylko magazyn :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomniał mi się dowód anegdotyczny odnośnie Seagate, który mnie niedawno spotkał.

Nowy laptop od HP, dysk twardy od Seagate. Po pierwszym uruchomieniu zapuszczam kilka testów, m.in. Crystal Disk Info. Ze zdziwieniem widzę, że SMART pokazuje kilka żółtych ostrzeżeń (nie pamiętam już dokładnie w których pozycjach). Popytałem dokładnie, poradzono mi wymianę, na którą HP się zgodziło i dosłało mi dysk Toshiby na wymianę, niestety był refubrished (chyba ponad 1000 cykli włączeń miał na sobie...), ale od kilku miesięcy mu to nie przeszkadza i chyba będzie już działał ok. Inny przykład to dysk 3,5 zewnętrzny, WD Passport w obudowie - od chyba 5 lat ciągam go ze sobą w różne dziwne miejsca i żyje świetnie.

Nie można tych przykładów przełożyć na ogólną zasadę, ale ja sobie założyłem, że kolejne dyski, co do których będę miał wybór, będą od WD (szkoda, że Samsung już ich nie produkuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi