netmateusz Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Witam. Poszukuję dysk twardy który uległ mi uszkodzeniu (w laptopie Acer Aspire 6930G). Na allegro nie moge nigdzie znaleźć odpowiedniego modelu gdyż ma nietypowe złącze. Gdzie mogę kupić taki dysk twardy? A może zamiast kupować nowy dysk z nietypowym złączem lepiej było by kupić jakiś dysk zewnętrzny i na nim trzymać system? Jednakże na USB 2.0 pewnie system będzie działał jak żółw... nie jestem specjalistą w tej dziedzinie więc wszelkie pomysły i propozycje co mogę zrobić w tej sprawie będą dla mnie bardzo pomocne. Nie chcę przepłacać za jakiś archaiczny model. Nie wiem czy w ogóle z tym uszkodzonym dyskiem da się coś zrobić i odzyskac z niego dane gdyż po próbie uruchomienia laptopa słyszę 3 dźwieki powtarzające się kilkakrotnie po czym system w ogóle się nie uruchamia. Nawet bios uruchamia się po czasie. Bios w ogóle nie widzi tego dysku. Po wymontowaniu dysku wszystko wygląda ze jest ok, nie ma dźwięków i pisze tylko ze nie może znaleźć żadnego systemu. Poniżej zamieszczam zdjęcia uszkodzonego dysku. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Przecież to normalny dysk sata z odpowiednim adapterem. Odkręć tą blachę (tą widoczną na ostatnim zdjęciu, nie tą z etykietą) od niego, będziesz widział jak zdjąć adapter. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmateusz Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Przecież to normalny dysk sata z odpowiednim adapterem. Odkręć tą blachę (tą widoczną na ostatnim zdjęciu, nie tą z etykietą) od niego, będziesz widział jak zdjąć adapter. faktycznie zamontowany był adapter ... tak to jest jak się nie siedzi w tej branży na bieżąco. Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Nie wiem czy w ogóle z tym uszkodzonym dyskiem da się coś zrobić i odzyskac z niego dane(...)Skoro już wypiąłeś adapter - podłącz dysk do innego komputera, najlepiej do stacjonarki zwykłym kablem SATA i zobacz, czy jest wykrywany. Jeżeli sprawa ma się tak, jak w przypadku laptopa, to słabo. Pytanie, czy padła elektronika (podmiana na identyczną załatwiłaby sprawę), czy też mechanika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmateusz Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Postanowiłem kupic nowy dysk... pytanie tylko czy dysk SATA jest kompatybilny z SATA III ? Mój uszkodzony dysk to: WD3200BEVT-22ZCT0 Mam problem czy kupić z allegro ten dysk: http://allegro.pl/nowy-seagate-500gb-8mb-5400rpm-24-m-ce-gw-fv-i3733110934.html Czy może lepiej SATA III ze sklepu internetowego Morele.net: http://www.morele.net/dysk-twardy-hitachi-travelstar-500gb-2-5-5400rpm-sata3-8mb-hts545050a7e380-413798/ Prosze o radę ludzi którzy się na tym znają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 To bez różnicy jakie Sata, kup ten który jest lepszy bez względu na rodzaj złącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 W świetle http://forum.purepc.pl/topic/351900-dyski-seagate-1-3tb-np-st2000dm001-uwaga/ + doświadczeń własnych wolałbym Hitachi . Bramy mórz padły mi, były problematyczne parę razy od 2009 roku - to wystarczy jako antyrekomendacja IMO. W przypadku jednej sztuki (mojej; zawsze ~30*C, 2.5" 500GB; dysk w pececie, który jest nijak niemobilny) po ~dwóch miesiącach kilka badów, zaś w komputerach, które składałem najczęściej były hardo wybadowane, czasami prowadziły też do zwisów. Potrzebujesz przestrzeni, magazynu, czy może nie jest to aż tak bardzo koniecznością? Lapek po zamontowaniu SSD, Kingstona V300 60GB (~200 PLN) dostałby mega kopa. Nieprawdaż, rafa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmateusz Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Hitachi ma 36 mc gwarancji + opinie na forum o problemach z dyskami Seagate przekonały mnie żeby wybrać jednak ten pierwszy z morele.net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...