Skocz do zawartości
Torcik

Formatowanie pc'ta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam Win XP SP3. Potrzebuje jak najszybciej przeprowadzić formatowanie komputera i zarazem przejściem na Win7 x64 ponieważ pcet już ledwo funkcjonuje. Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać, nigdy wcześniej się tego nie podejmowałem więc proszę o wyrozumiałość :). Z góry dziękuje za zaangażowanie. Pozdrawiam, Torcik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Najpierw wchodzisz do biosu (przy włączaniu komputera (na ekranie post) powinno pisać coś w stylu "Press jakiś klawisz to enter SETUP", klawisze do wejścia są różne, ale zazwyczaj delete, albo F12),

2. Teraz musisz poszukać zakładki boot, albo czegoś z tym związanego np. w biosie BIOS Phoenix - Award jest w zakładce Advanced BIOS Features, tam ustawiasz first boot from cd (albo USB pendrive nie wiem z czego będziesz instalować)

3. Zapisujemy zmiany, wkładamy płytkę, czytamy komunikaty, robimy co każe, mamy nowy system.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w biosie to wygląda tak [jeśli w dobrą zakładkę wszedłem Dołączona grafika]. Mam jeszcze pytanie odnośnie kopii zapasowej - czy należy ją robić skoro przechodzę na 7mke? I jeszcze jedno, chciałbym sformatować tylko dysk C[obecnie mam na nim wszystko] a najważniejsze rzeczy przenieść na G[niedawno zakupiony 1tb] i aby on został nietkniety.

post-203265-0-60924000-1387628162_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień First Boot device na takie, z którego będziesz instalował nowy system (CD/pendrive), a po instalacji musisz pamiętać, by znowu zmienić na dysk systemowy (inaczej ciągle będzie Ci próbował odpalić płytę lub pena)

Co do zabezpieczenia danych, to jak ten nowy dysk ma już porobione partycje, to po prostu przenieś na niego wszystko to, co chcesz zachować, a na czas instalacji na wszelki wypadek go odłącz. Natomiast jeśli jest zupełnie czysty, to po prostu podziel go na woluminy i już.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień First Boot device na takie, z którego będziesz instalował nowy system (CD/pendrive), a po instalacji musisz pamiętać, by znowu zmienić na dysk systemowy (inaczej ciągle będzie Ci próbował odpalić płytę lub pena)

Co do zabezpieczenia danych, to jak ten nowy dysk ma już porobione partycje, to po prostu przenieś na niego wszystko to, co chcesz zachować, a na czas instalacji na wszelki wypadek go odłącz. Natomiast jeśli jest zupełnie czysty, to po prostu podziel go na woluminy i już.

Czyli kopii zapasowej dysku C nie robić?

P.S.

Mam rozumieć ,że włączając botowanie, wkładając płytkę i wybierając instalację niestandardową[następnie dysk na którym ma być system zainstalowany] on się automatycznie sformatuje ?

Wybacz, że jestem upierdliwy, ale jestem w tym zielony :) Napisałbyś mi krok po kroku jak to zrobić?

Edytowane przez Torcik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi