Skocz do zawartości
Boyco

Iiyama - Vision Master Pro 454 - wybór monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar kupić monitor CRT za około 2000zł i mój wybór padł na model Iiyamy HM903DT - Vision Master Pro 454.

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2616

http://www.iiyama.pl/pages/produkte/crt_pl...php3?id=HM903DT

Ma zadowalające parametry. Nie jestem do końca zdecydowany i szukam u was potwierdzenia mojej decyzji lub doradzenia lepszego monitora. Zaznaczam, że chodzi mi o monitor 19''.

Z góry dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ma zadowalające parametry. Nie jestem do końca zdecydowany i szukam u was potwierdzenia mojej decyzji lub doradzenia lepszego 

Pozdrawiam

Bierz śmiało . A z tymi zadawalajcymi parametrami to przesadziłeś.

- lepszych jeszcze nie widziałem.

Ja mam od ponad 2 lat Vision Master Pro 451-jest taki sam tylko odchylanie poziome ma 115Khz. Obraz cały czas żyleta.

Huby USB się przydają, a głośniczki nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli brać śmiało? :idea:

Tak, ale on trochę kosztuje.

Oczywiście - w sklepie muszą Ci go właczyć, zapuść jakis program do testowania monitorów. np. poularna Nokia. (w sklepie powinni go mieć).

Zwracaj uwagę na:

- zbieżność kolorów

- czystość kolorów

- ogólne wrażenia musi być zdecydowanie pozytywne - do niczego nie moższ się przyczepić. ( mieć zastrzeżeń).

Monitorek jest naprawdę doskonały, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Jeśli sklep to umożliwi, to w razie zastrzeżeń wypróbuj drugi egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten monitor jestem nagrzany. Ale przeglądając inne testy np CHIP wygrywły z nim inne np Samsung (modelu nie pamietam). Jestem w stanie dac tyle za monitor (okolo 2000zł) bo uważam że jest to cena jaką z dobrą 19stke :oops: mozna dać.

Chce tylko być pewnym czy nie warto troche dołożyć i kupić coś lepszego.

Myślałem też o LCD ale doszedłem do wniosku że za te pieniądze nie dostane 18" o takich lub lepszych parametrach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten monitor jestem nagrzany. Ale przeglądając inne testy np CHIP wygrywły z nim inne np Samsung (modelu nie pamietam). Jestem w stanie dac tyle za monitor (okolo 2000zł) bo uważam że jest to cena jaką z dobrą 19stke  :oops:  mozna dać.

Chce tylko być pewnym czy nie warto troche dołożyć i kupić coś lepszego.

Myślałem też o LCD ale doszedłem do wniosku że za te pieniądze nie dostane 18" o takich lub lepszych parametrach.

Stary, co lepszego chcesz qpić....

Ja mam od ponad 2 lat wcześniejszy model HM903DT. VM pro 451.

Żadnych napraw, raz tylko podkręciłem minimalnie ostrość na trafopowielaczu ( nie jest zaplombowany no i go trochę odkurzyłem).

Obraz to żyleta - a ja jestem naprawdę wymagający.

Poza tym on kosztuje teraz poniżej 1800 zeta.

Żeby Samsugi z nim wygrywały ...może - ale to testy Chipa a tam już różne wyniki bywały....

Nie zamieniłbym go na żaden LCD !!!. a i o CTR było by trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rozwianie moich wątpliwości. Wezmę go. Swoją drogą trudno dostać Iiyame w Polsce.

Jeszcze raz dzieki za rade.

Tak, to prawda, w Polsce Iiyama nie jest tak popularna jak np. w niemczech.

Może to kwestia ceny, bo tania ona nie jest.

Weź go ale po sprawdzeniu !!! - chyba Ci zależy na perfekcyjnym obrazie ???.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK! Sprawdzić za bardzo nie bede mógł ale jak cos bedzie nie tak to zawsze jest gwarancja.  :idea:

Nie !!!

Nie rozumesz niuansów !!!.

Gwarancja jest 3 lata - spoko !!!!.

Jeśli jesteś perfekcjonicstą, to musisz mieć 100% pewność, że mimo iż to Iiyama - to ma ten obraz o który Ci chodzi.

Gwarancja jest przydatna jak monitor odmówi normalnej współpracy.

Obraz może być deko lepszy lub gorszy i tu jest wszystko OK - nie ma podstaw do reklamacji.

Jeśli nie możesz sprawdzć obrazu przed zakupem i podbiciem karty gwarancyjnej - to trochę ryzykujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK! Sprawdzić za bardzo nie bede mógł ale jak cos bedzie nie tak to zawsze jest gwarancja.  :idea:

Nie !!!

Jeśli jesteś perfekcjonicstą, to musisz mieć 100% pewność, że mimo iż to Iiyama - to ma ten obraz o który Ci chodzi.

Obraz może być deko lepszy lub gorszy i tu jest wszystko OK - nie ma podstaw do reklamacji.

Jeśli nie możesz sprawdzć obrazu przed zakupem i podbiciem karty gwarancyjnej - to trochę ryzykujesz.

Dzieki ale widzisz tu jest problem!

Sprawa wygląda tak, że po czterech latach pogodziłem się z ojcem i ten monitor ma być prezentem na moje imieniny. Powiedział że moge wybrąc monitor do 5000zł ale ja nie jestem wariatem by naciągać go na tyle by kupić monitor którego profesjonalnie nie wykorzystam.

Sprawdzić go przed zakupem nie moge i dlatego pytam o rade.

Nad Sony też się zastanawiałem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK! Sprawdzić za bardzo nie bede mógł ale jak cos bedzie nie tak to zawsze jest gwarancja.  :idea:

Nie !!!

Dzieki ale widzisz tu jest problem!

Sprawa wygląda tak, że po czterech latach pogodziłem się z ojcem i ten monitor ma być prezentem na moje imieniny. Powiedział że moge wybrąc monitor do 5000zł ale ja nie jestem wariatem by naciągać go na tyle by kupić monitor którego profesjonalnie nie wykorzystam.

Sprawdzić go przed zakupem nie moge i dlatego pytam o rade.

Nad Sony też się zastanawiałem.

Pozdrawiam

Sprawdzić nie możesz, bo w Gorzowie nie ma sklepu który handluje Iiyamami i kupujesz drogą wysyłkową ???

Jeśli tak - no to faktycznie jest problem.

To znaczy dla mnie by był, jak kazałem postawić dwie Iiyamy, załaczyłem Nokię i przez dłuższy czas oceniałem obrazy na obu monitorach. W końcu jeden wybrałem ( działały podobnie) i mam do już ponad 2 lata. Obraz ma dalej jak nowy.

Ale większość ludzi kupuje "w ciemno " - co przyślą to będzie i nie narzekają.

Możę Ty też tak powinnieneś zrobić???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep Komputronika jest w Gorzowie i handluje Iiyamami. Tam własnie go kupuje. Mam Radeona BBA wiec ocenic bede mogł sam w konfrontacji z monitoraem mojej siostry (Likom :? ) bo ze swoim starym 4letnim nawet nie bede porównywał (Daytek 15" :oops: ).

Pozatym jak mi sie nie spodoba to go oddam (polskie prawo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep Komputronika jest w Gorzowie i handluje Iiyamami. Tam własnie go kupuje. Mam Radeona BBA wiec ocenic bede mogł sam w konfrontacji z monitoraem mojej siostry (Likom  :? ) bo ze swoim starym 4letnim nawet nie bede porównywał (Daytek 15"  :oops: ).

No widzisz - super wykombinowałeś :!: :!: :!:

Tylko powiedz im, że na podbicie gwarancji masz np. dwa dni czasu - jak się zdecydujesz to dopiero gwarancję podbiją.

Nie wcześniej - bo z podbitą gwarancją mogą nie chcieć przyjąć zwrotu.

To są specjalne druki gwarancyjne Iiyamy a nie komputronika !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep Komputronika jest w Gorzowie i handluje Iiyamami. Tam własnie go kupuje. Mam Radeona BBA wiec ocenic bede mogł sam w konfrontacji z monitoraem mojej siostry (Likom  :? ) bo ze swoim starym 4letnim nawet nie bede porównywał (Daytek 15"  :oops: ).

No widzisz - super wykombinowałeś :!: :!: :!:

Tylko powiedz im, że na podbicie gwarancji masz np. dwa dni czasu - jak się zdecydujesz to dopiero gwarancję podbiją.

Nie wcześniej - bo z podbitą gwarancją mogą nie chcieć przyjąć zwrotu.

To są specjalne druki gwarancyjne Iiyamy a nie komputronika !!!

Tak też zrobie. Tzn powiem ojcu żeby tak zrobił :wink: Dzieki

Jak go bede miał to pochwale sie wrażeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety iiyamy nie maja powtarzalnej jakosci trafiaja sie slabsze i gorsze egzemplarze. poza tym z takim monitorem trzeba uwazac jak z jajkiem na transporcie bo ci geometria siadzie. ja mam mitsubishi diamond pro 900u i wiem co mi zrobili przy przewozeniu, arrgh.,:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra kupiłem! Dzisiaj przyjechała.

Własnie ją testuje warcraftem. Parametry ma wieksze niż oczekiwałem 8O .

Znacie jakies programy do testowania monitorów?

Pozdrwaiam i wielkie dzieki zgk5 za rady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...