Skocz do zawartości
qliman

Obraz z TV OUT

Rekomendowane odpowiedzi

Mam karte ati rage 128 pro fury na rage theater i ale po podlaczeniu do tv mam 100Hz 32 cale na obrazie niby jest czysty ale leca jakby takie smugi w tle .Kabel chincz i chincz z 2 stron.

Moze trzeba zmienic kabel niewiem juz sam>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel chincz i chincz z 2 stron.

Moze trzeba zmienic kabel niewiem juz sam>?

Ja miałem problemy wogóle z całym odbiorem sygnału w TV. Ale się udało, najpierw miałem S-Video==> Chinch, więc chyba mozna uznać że Chinch==>Chinch to to jest to samo więc napewno w sterach masz ustawienia Filtrów drgań itp. tam pomajstruj i powinno byc good, a tak pozatym polecam kabelek S-Video==>S-Video lub S-Video==>EuroScart, ja zrobiem kilka godzin temu takie cosik i jest poprostu miodzo, zero pasów, załamań itp.... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze umnie w RAGEu jest s-video na 7 pinow pierwszy raz takie cos zobaczylem wogle juz robilem scart <==> chincz i to samo jakies takie pasy leca jak by byly zakucenia niewiem juz sam.

Jeśli powiadasz Ze twoje ATI posiada 7 wyjśc to zajrzyj tutaj http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=wojny_k...klonow&strona=2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO to ja myśle że tak ma byc może TV robi te malutkie zakłocenia lub tez sama grafika to robi i pamietaj że jest to tylko tryb PAL, żadna rewelacja, ale jak wiem to chinch-chinch nigdy nie dawało takich rezultatów jak S-Video......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam LG 100Hz ale przeciez mowie ze na pocztaku w skakuje i jest luz niewiem juz sam kabel i gniazno jest dobre moze to jakies zakucenia zewnetrzne gadalem z kumplke z obok bloku i tez tak ma pasy na skos ekranu

Mówisz zakłocenia zewnętrzne, to by chodziło o jakies fale, anteny CB itp. ale to chyba nie przeszkadza sygnałowi który leci po kabelkach a nie falami radiowymi, najwyraźniej musi tak zostac, a być może w twoim miejsu zamieszkania sa jakies specyfikacje które zakłocają któż to wie, ale chyba będziesz musiał zostać przy takim obrazie jakim jest aktualnie jeśli twierdzisz iż kolega z bloku dalej ma to samo... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wlasnie nie pasy sa w skosie i na czarnym wogle ich nie widac dziwne ale tak jest.

Hmm, to nie wiem, czy Ci pomogę. U mnie objawy, o których pisałem pojawiały się przy dość długim (około 10m) i cienkim kablu marnej jakości. Zniknęły po zastosowaniu ordynarnego koncentryka 50ohm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź uziemienie w gniazdku zasilającym kompa, czasami brak uziemienia jest przyczyną takich zakłóceń.

JAK?

Porostu sprawdź czy kontakt do którego podłaczasz komputer ma 2 dziurki i wystający bolec, jeśli nie może być tego przyczyną uziemnienie, o w w TV masz napewno uziemnienie z kablówki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź uziemienie w gniazdku zasilającym kompa, czasami brak uziemienia jest przyczyną takich zakłóceń.

JAK?

Porostu sprawdź czy kontakt do którego podłaczasz komputer ma 2 dziurki i wystający bolec, jeśli nie może być tego przyczyną uziemnienie, o w w TV masz napewno uziemnienie z kablówki ;)

Przecież odpiął kablówkę, przynajmniej tak napisał. No chyba że ma jeszcze jakieś inne urządzenie podpięte do kablówki, np. jakąś wierzę a ona jest podpięta z telewizorem.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAK?

Mam bolce odpinalem wszytkie kablowki i nadal to samo.Niewiem moze karta jest uszkodzona ale na 2 wyjsciach ??? dziwne nie raczej nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy smugi są poziome, i przesuwają sie powoli z góry na dół o ile dobrze pamiętam? Takie jaśniejsze, widoczne zwłaszcza na ciemnym tle, szerokie pasy?

jak mam dokładnie taki problem tylko ze smugi są pasami poziomymi a składają sie z mniejszych takicj jakby kresek ukośnych.

konfiguracja kompa (ustawień wyświetlania nic nie dała) zmiana zasilania kompa z innego końca domu (długi przedluzacz) tez nic nie dało, sprawdzenie kompa na innym TV tez nic nie dalo. ciagle te smugi:)

kabel mam 1,5 metra oryginalny dołączony do karty S-video > S-video (poprzez przejściówkę z s-video na Euro przy TV)

I JAK??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie ! Dajcie już spokój z tymi chinchami !

To już nie te lata. Do karty powinienieś dostać przejściówkę

(rozgałęziacz):

S-Video 7 (MiniDin7) > S-Video 4 (MiniDin4) i Chinche.

Nie używajcie wreszcie tych paskudnych chinchy, bo kolory

i jaskrawośc lecą po jednej linii, a nie jak w przypdaku S-Video

po oddzielnych torach. Przede wszystkim chinche powodują

deformację kolorów (zwłaszcza krawędzie jakiś obiektów).

Często też powodują pionowe, ale z lekka pochyłe pasy (widoczne

zwłaszca na niebieskich powierzchniach).

Jak na moje oko, wszelkie niedoskonałości są przyczyną:

1. Uszkodzonych gniazd w kartach lub TV

2. Słabe jakości kabli (najlepiej uzywać dobrze ekranowanych

kabli. Koniecznie S-Video i anjlepiej bez przejściówki

S-Video>Euro. Są w sprzedaży kable z S-Video po jednej

stronie i Euro po drugiej. Nawet takie kabelki jak MasterCable

powinny w znaczącym stopniu poprawić obraz.

Tak więc unikajcue przejściówek i długich kabli !!!

3. Jeżeli kabel bięgnący do TV mija blisko monitor to też

jest możliwe, że pasy pojawiajace się na TV są tworzone

przez pole magnetyczne monitora. U mnie osobiscie strasznie

monitor zakłóca wzmacniacz. Z drugiej jednak strony, sam

wzmaczniacz nadaje się tylko na złom, ale fakt jest faktem.

4. Isteniej też prawdopodobieństwo, że gdzieś jest błąd karty,

ale to raczej pozostawiam na marginesie.

5. Być może jakieś inne zewnętrzne urządzenia wywołują

zakłócenia, albo kabel biegnie blisko innych kabli lub wręcz

leży na gniazdku 220V.

Wiecie, wszystko z kompami jest możliwe. Trzeba uporczywie

szukać błędu. To tak jakbyś grał w szachy.

Komp pierwszy stawia szach ?

Pod jaja rzuca strach ?

Kręc nim wkoło, męcz, i katuj

A na koniec go zamatuj !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...