Skocz do zawartości
Czaro17

Podkładka chłodząca pod laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję podkładki chłodzącej pod laptopa. Czemu pisze akurat na tym forum? Bo to na waszej stronie znalazłem świetny artykuł o podkładkach pod laptopa, lecz mam pytanie.

http://www.purepc.pl/notebooki/test_podkladek_chlodzacych_do_laptopow_porownanie_28_modeli?page=0%2C14

Tutaj jest link do podkładki, o której zaraz coś powiem. Jest to Enermax Aeolus Premium. Czytałem jej opis (oczywiście też podsumowanie wszystkich tych podkładek wymienionych w artykule) i doszedłem do wniosku, że to jest ta podkładka, która mnie interesuje. Przeszukałem google i znalazłem inne artykuły, gdzie też ta podkładka była porównywana z innymi i na tle wydajności wygrywała (jedyne minusy jakie były wymieniane to cena i waga, co dla mnie przeszkodą nie jest). Duży silny wiatraczek i świetna budowa.

Jednak czytałem trochę w necie oraz oglądając swoja budowę laptopa doszedłem do pewnego wniosku. Czy nie byłoby lepiej kupić podkładki, która ma kilka wiatraczków, które można dowolnie rozmieścić. W załączonym obrazku widać spód mojego laptopa. Jak widać są trzy bardzo małe wloty powietrza. Widywałem sporo większe (jak chociażby u brata na laptopie). Po lewej stronie zdjęcia (a w rzeczywistości jak leży laptop, to także jest wylot wentylacyjny jest po lewej stronie) widać wylot wentylacyjny, no i z moich obserwacji tylko tam osiągane są kosmiczne temperatury. No i zastanawia się, czy nie wybrać podkładki posiadającej kilka rozmieszczanych wiatraczków, które bym ukierunkował na ten wylot. Mam aktualne podkładkę, lecz ona nie spełnia moich oczekiwań (kupiłem ją w sumie przed uprzednich poszukiwań inny podkładek w necie, a to był błąd) i z doświadczenia wiem, że jak tak po prostu leży na niej laptop i gram powiedzmy w Need for Speed Most Wanted 2012 na full jakości to po ok 10-50 min grania laptop osiąga kosmiczną temperaturę, co powoduje podcinanie się gry. Wpadłem na pomysł, aby laptopa przesunąć w prawo, aby wylot był centralnie nad wiatraczkiem i rzeczywiście mi to pomogło, ale z jakości i tak trochę musiałem zjechać.

O podkładce, której myślę (posiadającą kilka wiatraczków) jest http://www.purepc.pl/notebooki/test_podkladek_chlodzacych_do_laptopow_porownanie_28_modeli?page=0%2C10# Cooler Master NotePal U3.

Od razu zaznaczę, że podkładka, którą aktualnie używam ciągle stoi na biurku, a na niej laptop. Także nie ważne, czy podkładka, która kupie, będzie ciężka, czy nie będzie można jej używać na kolanach, ważne aby chłodziła mi laptopa.

post-206613-0-58463900-1387755340_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi