Czaro17 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Witam, potrzebuję podkładki chłodzącej pod laptopa. Czemu pisze akurat na tym forum? Bo to na waszej stronie znalazłem świetny artykuł o podkładkach pod laptopa, lecz mam pytanie. http://www.purepc.pl/notebooki/test_podkladek_chlodzacych_do_laptopow_porownanie_28_modeli?page=0%2C14 Tutaj jest link do podkładki, o której zaraz coś powiem. Jest to Enermax Aeolus Premium. Czytałem jej opis (oczywiście też podsumowanie wszystkich tych podkładek wymienionych w artykule) i doszedłem do wniosku, że to jest ta podkładka, która mnie interesuje. Przeszukałem google i znalazłem inne artykuły, gdzie też ta podkładka była porównywana z innymi i na tle wydajności wygrywała (jedyne minusy jakie były wymieniane to cena i waga, co dla mnie przeszkodą nie jest). Duży silny wiatraczek i świetna budowa. Jednak czytałem trochę w necie oraz oglądając swoja budowę laptopa doszedłem do pewnego wniosku. Czy nie byłoby lepiej kupić podkładki, która ma kilka wiatraczków, które można dowolnie rozmieścić. W załączonym obrazku widać spód mojego laptopa. Jak widać są trzy bardzo małe wloty powietrza. Widywałem sporo większe (jak chociażby u brata na laptopie). Po lewej stronie zdjęcia (a w rzeczywistości jak leży laptop, to także jest wylot wentylacyjny jest po lewej stronie) widać wylot wentylacyjny, no i z moich obserwacji tylko tam osiągane są kosmiczne temperatury. No i zastanawia się, czy nie wybrać podkładki posiadającej kilka rozmieszczanych wiatraczków, które bym ukierunkował na ten wylot. Mam aktualne podkładkę, lecz ona nie spełnia moich oczekiwań (kupiłem ją w sumie przed uprzednich poszukiwań inny podkładek w necie, a to był błąd) i z doświadczenia wiem, że jak tak po prostu leży na niej laptop i gram powiedzmy w Need for Speed Most Wanted 2012 na full jakości to po ok 10-50 min grania laptop osiąga kosmiczną temperaturę, co powoduje podcinanie się gry. Wpadłem na pomysł, aby laptopa przesunąć w prawo, aby wylot był centralnie nad wiatraczkiem i rzeczywiście mi to pomogło, ale z jakości i tak trochę musiałem zjechać. O podkładce, której myślę (posiadającą kilka wiatraczków) jest http://www.purepc.pl/notebooki/test_podkladek_chlodzacych_do_laptopow_porownanie_28_modeli?page=0%2C10# Cooler Master NotePal U3. Od razu zaznaczę, że podkładka, którą aktualnie używam ciągle stoi na biurku, a na niej laptop. Także nie ważne, czy podkładka, która kupie, będzie ciężka, czy nie będzie można jej używać na kolanach, ważne aby chłodziła mi laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...