White_Lies Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2013 Witajcie. W najbliższym czasie planuję modernizację komputera - bebechy takie jak w sygnaturze. Konkretnie, czasami laguje, wyskakują bs-y, ale mimo to daje radę. Choć służył mi dobrze, czas na wymianę kilku części. Na pierwszy ogień pójdzie monitor( stary crt choć niezniszczalny, mam go dość). Planuję coś w rozmiarze 22". Robiłem mały rekonesans i cos takiego wpadło mi w oko: http://www.x-kom.pl/p/127244-monitor-lcd-led-22-samsung-s22c300h-hdmi-czarny.html# Zaraz w krótkim czasie po monitorze, pod młotek pójdzie CPU, MOBO i RAM. Chciałbym zmienić na sprawdzonego Intela. Tutaj w grę wchodzi, biorąc pod uwagę koszta, i5, Jakieś mobo ze średniej półki, coby można było troszkę podkręcić procek. No i ram to w sumie obojętnie. I tu jest pies pogrzebany, bo nie wiem, czy wystarczy mi mocy w zasilaczu na takie modyfikacje. Co myślicie? Aaaa, jeszcze jedno. Dawno temu chyba przeciągnąłem śrubkę od Mugen II i za cholerę nie mogę jej odkręcić. Czy jak jedną utnę w jakiś sposób, to da radę jakiś zestaw dokupić do tego, żeby były dodatkowe śruby? Pozdrawiam Merry X-mas! P.S. 1000zł za same bebechy, bez monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 To nad tym monitorem się jeszcze zastanów. Sprzedaj starą płytę, procka i RAM. Musiałbyś sprawdzić po ile teraz są takie części- ja na szybko typuję ok 200zł. Za równe 1000zł masz nowy i5, 4gb ramki i jedną z tańszych płyt umożliwiających montaż tego wszystkiego. Jeśli miałbyś do czegoś dopłacać, to polecałbym właśnie do płyty głównej - czegoś z chipstetem b85. Co do schładzacza - nie wiem konkretnie jaka śrubka, ale zazwyczaj można znaleźć jakąś podobną, która będzie pasowała. Miałem tak z schładzaczem Arctic cooling - poszedłem do warsztatu, pogrzebałem i się znalazła jakaś pasująca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 Co do bebechów i5 żeby podkręcać trzeba mieć z literką K na końcu (odblokowany mnożnik) a to koszt ok 800 zł dodatkowo potrzebujesz pamięci DDR 3 a nie 2 jakie posiadasz ale to wiesz no i z zasilaczem będzie problem bo musisz sobie sprawdzić czy jest zgodny z haswell-em (nie wszystkie są), a kartę graficzną możesz sobie przełożyć, Propozycja: CPU: Intel CORE I5-4670K 3.4GHz - 839 zł RAM: Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDR3 - 148 zł MoBo: ASRock Z87 Pro4 360 zł przekroczyłem budżet lecz wydaje mi się że sprzęt jest warty swojej ceny / dolożenia do tego jeśli chcesz podkręcać (chipset Z87 pozwala na zmiane mnożnika w prockach z serii K) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) @KapitanZ No w sumie to z monitorem moge poczekać, kupić za 50zł jakąś używkę lcd, cokolwiek. Ze starymi będę sie bujał jak wstawię nowe. Coś się wymyśli. Co do tej śrubki, to tam są tylko 4 śróbki i właśnie jedna mi się przeciągnęła. Moze uda mi się ją jakoś odzyskać, zobaczę, jak będę to rozbierał. Ale z tego co pamiętam, to był swego czasu jakiś mount kit dla innych podstawek do tego Mugena, tylko pytanie, czy ze śrubkami. @Święty spamer Dzięki za info, co do tej literki K. Kiedyś czytałem, ale zapomniałem o tym. A w jaki sposób mam to sprawdzić? Na stronie producenta? No i czy te 550W wystarczy, bo w sumie jeest to stosunkowo nowy zasilacz, prawie nie używany. Propozycja spoko, przemyślę ją. Jeszcze jakieś sugestie? edit: I w jakim sklepie szukać, coby taniej było? Edytowane 25 Grudnia 2013 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 juz nie strasz go tymi problememi z zasilaczem bo moze wogole nie miec jakichs problemow z tymi nowymi stanami zasilania Haswellow a jak beda jakies problemy to wylaczy te opcje oszczedzania energii w biosie plyty glownej i po sprawie. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) No tylko pytanie, czy tyle mocy wystarczy do tych nowych podzespołów, czy będę musiał wymienić zasilacz na mocniejszy? edit: Ten i5 proponowany wcześniej, to na podstawce LGA1150 rozumiem? On jest czwartej generacji, tak? Bo jest na LGA1155 i5, ale bodajże trzeciej generacji. Jak inwestować, to inwestować w tą 1150? I czy płyta ma być właśnie z tym chipsetem z87? Nic tańszego do OC nie wchodzi w grę? Edytowane 25 Grudnia 2013 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05k4r Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4570-6m-cache-do-3-60-ghz-cm8064601464707-584881/ http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-intel-b85-lga-1150-matx-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-ga-b85m-d3h-582757/ http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/ http://www.morele.net/monitor-led-lg-22ea53vq-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-21-5-led-fhd-5ms-5mln-1-dvi-hdmi-ah-ips-568592/ 695+250+285+535=1765 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 Ooookeeej. Jakieś argumenty przemawiające za tym zestawem? Reasumując. Pomyslałem sobie ogólnie i doszedłem do wniosku, że w sumie procesor mogę kupić bez "K". Teraz pytanie tylko, który z i5 bedzie odpowiedni i cenowo i wydajnościowo. Postanowiłem, że wyłożę większą kasę na płytę główną. Teraz kupię CPU bez odblokowanego mnożnika, ale z płytą z trochę wyższej półki, za jakieś dwa lata pomyślę o mocniejszym procku. Co do RAM, na start wystarczy mi 4gb w jednej kości. Za jakiś czas dokupię drugą. Przepraszam za zamieszanie, mogłem to od razu sprecyzować. Pomożecie teraz coś doradzić - ostatecznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 Według mnie bezsensowny pomysł z pchaniem pieniędzy w płytę i kupowanie procesora z zablokowanym mnożnikiem. Tutaj możesz kupić 4670K w cenie 4570. Tylko gwarancja trochę krótka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krachu Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 Witam, również jak kolega wyżej uważam, że nie ma się co pchać w dobrą płytę główną, jeśli ktoś nie ma zamiaru podkręcać przez najbliższe 2 lata. Powód jest prosty - jeśli faktycznie za 2 lata chciałbyś wymienić obecny i5 na coś mocniejszego, to będzie to na pewno nowy socket, czyli bez wymiany mobo się nie obejdzie. Taką niestety strategię posiada Intel - Tick-Tock. Ja złożyłem Ci zestaw za niecałe 1000zł - procek, mobo i pamięć. W przyszłości możesz dorzucić kolejną kostkę RAMu, gdyby 4 okazało się za mało lub zrobić to od razu, ale wtedy delikatnie przeskoczysz budżet. http://i.imgur.com/SaJDfsk.jpg tutaj zestaw. Płyta jest budżetowa, ale solidna. Pozdrawiam. Witam, również jak kolega wyżej uważam, że nie ma się co pchać w dobrą płytę główną, jeśli ktoś nie ma zamiaru podkręcać przez najbliższe 2 lata. Powód jest prosty - jeśli faktycznie za 2 lata chciałbyś wymienić obecny i5 na coś mocniejszego, to będzie to na pewno nowy socket, czyli bez wymiany mobo się nie obejdzie. Taką niestety strategię posiada Intel - Tick-Tock. Ja złożyłem Ci zestaw za niecałe 1000zł - procek, mobo i pamięć. W przyszłości możesz dorzucić kolejną kostkę RAMu, gdyby 4 okazało się za mało lub zrobić to od razu, ale wtedy delikatnie przeskoczysz budżet. http://i.imgur.com/SaJDfsk.jpg tutaj zestaw. Płyta jest budżetowa, ale solidna. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...