Gumili Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Cześć, Jak co roku, naszła mnie chęć na modernizację mojego blaszaka Obecnie posiadam poniższą konfigurację: CPU: Intel Core i5 750 @ 4 GHzChłodzenie: Scythe Mugen II Rev.BRAM: 2* Kingston KHX1600C9D3/4GX @ 1600MHzMB: MSI P55-GD65PSU: OCZ ModXStream Pro 500WGPU: Sapphire Radeon HD7950HDD: Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB (HD502HJ)SDD: Crucial M4 128GBDVD: LG GH22LS50Obudowa: Fractal Design Define R4 Chciałbym w pierwszej kolejności wymienić zasilacz na coś sprawniejszego, cichszego. Pierwszy problem jaki mam z tym zasilaczem, wygląda tak, że w pozycji kiedy wiatrak znajduje się na dole zasilacza, zasilacz zaczyna wydawać dźwięk podobny traktorowi (słychać takie terkotanie, czy jak to się tam nazywa). Drugi problem, to minimalnie za krótkie kable. Czy warto dopłacać do zasilaczy z certyfikatem 80+ Gold, czy lepiej zostać przy tańszych 80+ Bronze? Czy polecany zasilacz do zestawów z grudnia (Be Quiet! L8 CM-530W) będzie wystarczający do mojego zestawu? Może jest mi ktoś w stanie polecić jakiś fajny zasilacz półpasywny w podanym budżecie? Budżet na nowy zasilacz: 350zł (może ulec zmianie, jeśli droższy zasilacz będzie wart każdego grosza). Przy okazji zakładania nowego tematu, chciałem zapytać czy warto (poza wymianą zasilacza) brać pod uwagę wymianę CPU i MB na najnowszą platformę? Obecna konfiguracja powoli zaczyna nie wyrabiać przy nowszych grach (głównie CPU-żernych), ale pomimo tego jestem w stanie wytrzymać jeszcze kilka miesięcy zanim ten zestaw ostatecznie odmówi posluszeństwa. W przypadku ogólniej modernizacji, całkowity budżet (łącznie z zasilaczem) to: 2000zł EDIT: Zapomniałem dopisać, że główne przeznaczenie komputera to granie w rozdzielczości 1920x1200 w maxymalnych detalach :). Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Gumili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy ilość fps Ci wystarcza bo GPU masz całkiem dobre. Wymiana zasilacza ma sens jedynie gdy albo przesiadasz się na haswella albo zasilacz który masz jest źle dobrany do tej konfiguracji i np. brakuje mu mocy. Ja bym na twoim miejscu poczekał i przeżył kilka fps mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumili Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 Skoro zasilacz mi wystarzcza, tylko denerwuje mnie w nim to terkotanie wentylatora, to może powinienem zainsteresować się jedynie fanswapem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2013 2000zł ma to kupuj GTX 780 a za sprzedaną obecną kartę graficzną kup sobie jakiegoś corsaira lub seansonica 600-700watt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...