ReDi Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Niedawno kupiłem sobie płytkę główną Mercury kob kt133a FSX (TO jest ECS k7VZA rev 3.0) i Athlonika 1700+ z tej seri do OC. Złożyłem sprzęcior. Wsio chodziło dobrze ( z zamkniętą obudową 40* przy katowaniu na aluminiowym radiatorze). I jednego piekielnego dnia przyszedł zajbany Pan Listonosz i przyniósł tego za<span style="color:red;">[ciach!]</span>ego Cooper Shima :( Więc ja czym prędzej zdjąłem radiator i zamontowałem csa. No i właczam power. Nie odpala. CHolera. Sprawdzałem wszystkie części ze starym prockiem i płytą główną i działają. Wziełem w obroty athlona. Zauważyłem mały drucik na pinach. Przypadkiem się dostał. Zdjąłem go i wyrzuciłem. Zadowolony odpalam kompa z nadzieją zakończenia problemu a tu to samo. Patrzę że są jakieś minimalne ilości pasty srebnej na pinach więc wyczyściłem to na perfek. Nadal nic. Czy możliwe jest że dzieje się to przez mój zasilacz (250 wat)? A tak pozatym od spodu procka widac tak jakby tłustą plamę i niwiem czy ja tam przypadkiem paluchy wsadziłem czy poprostu coś się zjebało. Rdzeń jest nieukruszony. Pod rdzeniem da się zauważyć pod kątem lekie brązowe zabrawienie. POMÓŻCIE MI!!! CO TO MOŻE BYĆ???!?!?! HELP MEEEEE... Co mam zrobić? Mogę się już powiesić czy da sie coś jeszcze z tym zrobić? Może to wina płyty głównej? Liczę na bardzo szybką pomoc!!!! PRoszę was pomóżcie!!! Co ja pocznę?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Źle założyłeś Shima i radiator nie przylegał do rdzenia. To raczej to, RIP dla procesora. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Źle założyłeś Shima i radiator nie przylegał do rdzenia. To raczej to, RIP dla procesora. Pozdr. Nie sądze by po kilku sekundach tzn w czasie odpalania kompa procek tak szybko sie zesmażył gdy niedokładnie przyłożony do rdzenia był radiator, jak sądze nawet bez radiatora te 5-10 sekund by wytrzymał, a Co się stało z Twoim sprzętem to ja naprawde nie wiem [hmmm] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Co do wytrzymalosci prockow AMD na brak chlodzenia prosze zobaczyc na stary juz filmik THG. Obawiam , ze procek RIP. Ja kiedys zakladajac shima nie zdjalem z niego naklejki ochronnej :lol: procek dzialal w sumie ok ... przez 3 miesiace :rotfl: Skapnalem sie dopiero podczas zmiany wentyla ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 ja też tak miałem a przy okazji zaliczyłem zgon płyty procek sie spalił tzn cs chyba gdzies cos zwarło i procek poszedł pa a płyta tak przy okazji też ecs ale kzvta3 :-) w sumie na dobre mi wyszło bo oddali mi nowy procek z serwisu płyte też sprzedałem i mam to co w sigu jeszcze zebym miał hajc na nowe memrrki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Źle założyłeś Shima i radiator nie przylegał do rdzenia. To raczej to, RIP dla procesora. Pozdr. Nie sądze by po kilku sekundach tzn w czasie odpalania kompa procek tak szybko sie zesmażył gdy niedokładnie przyłożony do rdzenia był radiator, jak sądze nawet bez radiatora te 5-10 sekund by wytrzymał, a Co się stało z Twoim sprzętem to ja naprawde nie wiem [hmmm]A ja myślę że mogło wystarczyć samo odpalenie, jeżeli pomiędzy rdzeniem a radiatorem była szczelina. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Co do wytrzymalosci prockow AMD na brak chlodzenia prosze zobaczyc na stary juz filmik THG. Obawiam , ze procek RIP. Ja kiedys zakladajac shima nie zdjalem z niego naklejki ochronnej :lol: procek dzialal w sumie ok ... przez 3 miesiace :rotfl: Skapnalem sie dopiero podczas zmiany wentyla ;P ale tam w le chodzil Q3 a mu sie tylko butuje , namoje spalony procek nie zpowodu oprzegrzania tylko przez ta paste i copper shima. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReDi Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 hmm jak sądzicie wymienią mi w serwisie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Sprawdź gdzieś u kumpla czy chodzi, ale jeśli pasta była srebrna to raczej masz po jabłkach, bo jak sam AMD mówi to jest i po gwarancji i po procesorze jak się coś na mostki albo metalowe części dostanie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 heh w zakladaniu csa to chyba nikt mnie nieppobije :] gdyby nie abit nf7-s i moj epox to moglbym sie pozegnac z procem :D ok 4 razy zle zalozylem csa :D max 2s i ochrona termiczna zadzialala :D ale tak to jest jak sie kupuje jakies badziewie :( (moj cs ma takie "nuzki" po bokach i przy zakladaniu przesuwa sie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 jak ta brązowa plama niejest tak bardzo widozna to ejst mała nadzieja, ale to zalezy od serwisu, jedni sie czepieją bardziej a inni mniej, powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Procek R.i.P a z zakladaniem Cs-a to chyba trzeba specjalnie sie do serwisu udac, LOL ! . A z ta pasta na metalowych czesciach to , sam mialem prawie caly procek nia zafajdana, mostki byly pod naklejka(cale szczescie) Po prostu jak bylem na wakacjach to cooler padl i ojciec ze szwagrem zmieniali, nawalili tyle past ze az wyciekala. Za;uje ze wtedy nie zrypali tego proca bo mial bym nowego kompa po wcisnieciu paru kitow, ze sie wszystko poszlo jeb** i trzeba nowe czesci :P Ehhh... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahcos Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Mialem to samo ale na plycie gigabyte. Procek musialem wyje.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 heh w zakladaniu csa to chyba nikt mnie nieppobije :] gdyby nie abit nf7-s i moj epox to moglbym sie pozegnac z procem :D ok 4 razy zle zalozylem csa :D max 2s i ochrona termiczna zadzialala :D ale tak to jest jak sie kupuje jakies badziewie :( (moj cs ma takie "nuzki" po bokach i przy zakladaniu przesuwa sie) no jak ma takie "nuzki" po bokach to się raczej nie przesuwa..bo takie "nuzki" po bokach to właśnie go utzymują w odpowiedniej pozycji 8O :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReDi Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: BUUUUUUUU 300 zeta poszło sie jebać .... buuuuuu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 hmm jak sądzicie wymienią mi w serwisie?mi wymienili tobie też tego życze :D tylko wciskaj kity że nic temu nie robiłeś chodziło chodziło i nagle zgon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 heh w zakladaniu csa to chyba nikt mnie nieppobije :] gdyby nie abit nf7-s i moj epox to moglbym sie pozegnac z procem :D ok 4 razy zle zalozylem csa :D max 2s i ochrona termiczna zadzialala :D ale tak to jest jak sie kupuje jakies badziewie :( (moj cs ma takie "nuzki" po bokach i przy zakladaniu przesuwa sie) no jak ma takie "nuzki" po bokach to się raczej nie przesuwa..bo takie "nuzki" po bokach to właśnie go utzymują w odpowiedniej pozycji 8O :lol: :twisted: teoretycznie tak ale w praktyce to nic niedaje bo sa za male i jak zakladam cooler to i tak cs sie przesuwa. Ale mam na s<span style="color:red;">[ciach!]</span>ysyna sposob .... przykleilem go do proca tasma termoprzewodzaca i jest git :lol: :lol: ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Źle założyłeś Shima i radiator nie przylegał do rdzenia. To raczej to, RIP dla procesora. Pozdr. Nie sądze by po kilku sekundach tzn w czasie odpalania kompa procek tak szybko sie zesmażył gdy niedokładnie przyłożony do rdzenia był radiator, jak sądze nawet bez radiatora te 5-10 sekund by wytrzymał, a Co się stało z Twoim sprzętem to ja naprawde nie wiem [hmmm] ty chyba raczysz zartowac, proc AMD po max 2s potrafi sie spalic :!: u mnie kiedys ruczyly tylko wentyle i nagle sie wylaczyl komp i proc juz spalony :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Źle założyłeś Shima i radiator nie przylegał do rdzenia. To raczej to, RIP dla procesora. Pozdr. Nie sądze by po kilku sekundach tzn w czasie odpalania kompa procek tak szybko sie zesmażył gdy niedokładnie przyłożony do rdzenia był radiator, jak sądze nawet bez radiatora te 5-10 sekund by wytrzymał, a Co się stało z Twoim sprzętem to ja naprawde nie wiem [hmmm] ty chyba raczysz zartowac, proc AMD po max 2s potrafi sie spalic :!: u mnie kiedys ruczyly tylko wentyle i nagle sie wylaczyl komp i proc juz spalony :( Wytrzymałby właśnie 5-10 sekund. Wiem, bo sam tak usmażyłem thunderbirda 900Mhz. Założyłem cooler odwrotnie o 190* tak, że opierał się o krawędź socketa i przylegał tylko do kanta rdzenia pod kątem. Zdążyłem przelecieć test pamięci, wejść do biosa, otowrzyć kartę z zabezpieczeniami termicznym ( :D:D:D ) i wtedy zawisł i zaczęło śmierdzieć...obstaiam, że uwaliłeś proca, ale nie przez CS, tylko ten drucik , który się plątał przy pinach. Co Ty z tym procem robiłeś??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Ja bym w serwisie pwoiedzial ze komp chodzil kilka godzin i nagle padl, sprawdzilem ze bez kart pci chodzi, graficzna i pamiec sprawdzilem u kolegi tlyko proca i plyty niesprawdzalem, jak masz tak gdzies do okolo 18, 19 lat to z ojcem dobrze by bylo jakbys pojechal, bo inaczej moogą probowac sie wymigiwac w glupi sposob. Jak narazie to licze ze Ci sie uda ,trzymam kciuki :) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Trzeba niestety uwazac bo wiekszosc CooperShimow XP na rynku NIE PASUJE do T-bredow - wystarczy zrobic test czy widac odcisk pasty na radiatorze. Niestety w sklepach pracuja czasem niekompetentni kretyni ktorzy nie rozrozniaja Palomino od T-breda i dla ktorych kazdy CS jest taki sam ;) [machamy serdecznie do mojego ulubionego trolla z szczecinskiego backupu ;) ] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=demon=- Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Ja przez te zasrane cps straciłem 700zł.Miałem proca xp a cps'a jeszcze od starego athlona(są troszkę grubsze) i cooler niedotykał rdzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 hmmm moj cooper shim tez nachozdil na mostki w niektorych momentach, ale tam zalepilem po prostu tasma izolacyjna. A ta "tlusta plama" jak mowisz to chyba przypalone jaderwko :>. Nigdy nie zapomne mojej rozpaczy po stracie athlona 1000 :] (nigdy nie dociskajcie radiatora reką :evil: :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Brązowa plama na spodzie procka to perfidny i nieusówalny dowód spalenia proca. Jest to pierwsze miejsce w jakie zaglądają gwaranci. Spalenie proca, jak i uszkodzenia fizyczne nie podlegają gwarancji. Niestety... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReDi Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 Wiecie co wam powiem? ZWRÓCILI MI PIENIĄDZE ZA PROCKA :lol: myślałem że sie zsikam ze szczęścia... Wciskałem kit że chodził chodził i buum i nie działa... Dzięki za rady :] Dobre z was chłopaki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 gratuluje :lol: i masz nowego proca. tylko teraz go szanuj. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 gratuluje nowaego procka :-) a tak juz po sprawie - amdeki pala sie w MAX 10sekund poswiadczone niechcacy doswiadczalnie ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 Brązowa plama na spodzie procka to perfidny i nieusówalny dowód spalenia proca. Jest to pierwsze miejsce w jakie zaglądają gwaranci. Spalenie proca, jak i uszkodzenia fizyczne nie podlegają gwarancji. Niestety... Sadze ze mozliwe jest zmycie tej plamy, bo niektorzy w to miejsce naklejaja nalepke gwarancyja - jak ja nadpalisz to RIP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...