Fonko Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Koledzy, chciałbym rozbudować kompa jeszcze o 4 GB ramu , co taniego co miałby ręce i nogi polecilibyście do tego zestawu. Dodatkowo zastanawiam się też nad jakimś szybszym dyskiem, 500 GB wystarczy: Procesor: AMD Phenom II X4 920 Quad-Core /2.8GHz, 2MB L2, 6MB L3, 125W, BOX, AM2+/ Płyta główna: AsRock AOD790GX/128M /AMD 790GX/ Pamięć RAM: G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PK Dysk twardy: Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG Karta graficzna: Sapphire Radeon HD4870 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out Zasilacz: BeQuiet StraightPower E6 400W Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Fonko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Jeśli chcesz coś dokupić i odczuć kopa w działaniu kompa to bardzo polecam zastanowić się nad dyskiem SSD a nie HDD.. Ram jeśli nie używasz jakichś wymagających programów wiele nie wniesie, ale jak to mówią Ramu nigdy za wiele.. bierz to co najtańsze znajdziesz w jednej kości (Goodram, Kingstone..) Edytowane 27 Grudnia 2013 przez xbora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonko Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Myślałem nad SSD ale czy SSD bez USB 3.0 ma w ogóle sens? W jednej kości? A nie lepiej w dwóch? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) A po co Ci USB do dysku SSD? Przecież podłączasz to pod SATA i stawiasz na tym system.. Osobiście kupiłbym w jednej, dual channel niewiele daje.. a zawsze zostaje wolny slot i z czasem drożej można potem sprzedać.. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez xbora 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonko Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Mhm, czyli coś mi się pomerdało :D Ok w taki razie tak zrobię, zaraz zobaczę jakie dyski wypadły w testach i cos wybiorę :). Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Nie masz co szukać dysków.. tu masz gotowca.. KLIK ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonko Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Właśnie tam patrze :D, ale już wiem co mi się pomerdało z tym USB 3.0 miałem na SATA III a w mojej płycie jest tylko SATA II :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 To nie ma wielkego znaczenia.. tu ważny jest czas dostępu oraz operacje na małych plikach.. więc się nie przejmuj.. ;-) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonko Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Aha.. To teraz myślę czy potrzebny mi jest dysk 120 GB Kingsotna V300 czy wystarczy 60 GB :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wszystko zależy od tego jaki masz system (XP, W7) na kompie i czy dużo będziesz na nim trzymał rzeczy.. Osobiście kupiłbym Plextor M5S 128GB.. dobry stosunek wydajność/pojemność/cena.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Bierz 120GB. 60GB to mało. zainstalujesz system + aktualizacje, 3 programy i większą grę (15-20 GB) i koniec. Mając SATAII wziąłbym v300 120gb za 310zl. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Bierz M5S, nie warto łasić się na parę groszy biorąc V300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonko Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Kurcze już kupiłem tego v300 bo pojechałem od razu po pracy a dopiero teraz przeczytałem posty. No nic spróbuje się jutro dowiedzieć czy mogę z dopłatą wymienić na tego M5S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...