MiNiS Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam Jakiś czas temu radziłem się was co wybrać, a dziś nastał dzień w którym moje marzenia przechodzą w rzeczywistość :) tzn kupuje nowy sprzęcior, do wydania mam 4500zł i tak jak w temacie chciałbym aby sprzęt nadawał się zarówno do gier jak i do projektowania (głównie mechaniczne) ostatnio sporo mi poleciliście i poczytałem trochę i wybrałem część podzespołów. Niestety o kilku podzespołach nie mam za dużego pojęcia dlatego proszę o radę oto zestaw który wybrałem http://www.morele.net/inventory/info/Djw6o6/ Jak widzicie koszt 2600, ale brakuje płyty głównej - tutaj chciałbym aby posiadała dobrą zintegrowana kartę dźwiękową, lubię posłuchać muzyki do tego mam niezły sprzęt i chciałbym go choć po części wykorzystać, ram- jezeli płyta główna będzi eposiadać 4 sloty to może być 2x4GB jeżeli tylko 2 sloty to 1x8GB ramu, Chciałbym żeby miała to CL9 (czy jakoś tak), ale tyle jest różnych rodzaji tych ramów ze sie pogubiłem najlepiej crosair 1600MHz ( a jeżeli budżet pozwoli to 16GB 2x8 - przyda się przy obliczeniach MES) karta graficzna - tutaj zastanawiam się nad Geforce 660 (http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-660-gaming-oc-2gb-ddr5-192-bit-hdmi-dp-dvi-n660-gaming-2gd5-oc-polecamy-zamiast-n660-tf-2gd5-oc-609901/) pare ludków polecało Mi 770 ale nie wiem czy warto dołożyć prawie drugie tyle, a w tym (http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych) rankingu obie te karty wrzucone są do worka "super wydajne" kompa nie mam zamiaru kręcić, jedyne co to za pare lat chciałbym wymienić w nim kilka elementów i mieć znowu wydajną maszynę (i tu zastanawiam sie czy obudowa i zasilacz będą odpowiednie) Jeżeli można to prosił bym o argumentowanie opinii (a nie pisanie np " 770 wymiata kupuj") Oczywiście zmiany w obecnym zestawie też wchodzą w grę, ale tutaj potrzebował bym silnych argumentów. z góry dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistaqq Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Obudowa SilentiumPC Brutus 410 - Osobiście nie polecam tej obudowy. Sam miałem z nią do czynienia i jak nie ma założonych wszystkich wentylatorów to jest w niej dość ciepło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiNiS Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 a jaką obudowę polecasz? a na USB sieciówka nie bedzie miala gorszego zasięgu czy cos? a co do kluczowych kwestii płyty, ramu i grafiki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistaqq Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2013 Obudowa jaką polecam ciężko powiedzieć ile chcesz wydać na obudowę ;-) . Powiem zwracaj uwagę na takie rzeczy jak: - USB 3.0 z przodu ( mniemam że wybierzesz płytę która będzie miała możliwość wyprowadzenia minimum 2x USB 3.0 do przodu trzeba wiec szukać takiej która ma takie gniazda lub bawić się w wymianę front panela (w przypadku Brutus 410 jest to niemożliwe) - Wymiary obudowy (głównie chodzi o długość karty graficznej aby weszła do skrzynki ) - Jeśli będziesz planował OC trzeba zwrócić uwagę na wlot powietrza z boku (przynajmniej takie jest moje zadanie) wdmuchiwanie powietrza jednym wentylatorem od przodu nie zawsze się sprawdza. - Z mniej przydatnych rzeczy: montaż poprzez szybko złączki (przykład http://oclab.pl/artykuly/obudowy/cooler-master-elite-330/5/) - Warto też zwrócić uwagę na wielość diod, znowu powołam się na Brutus 410, w nocy diody od dysku/cpu jeśli komputer jest w widocznym miejscu wyglądają jak dyskoteka :-) Na forum są polecane wszelakie obudowy poszperaj po tematach pooglądaj i wybierz coś dla siebie, każdy przecież ma inny gust ;-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiNiS Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) no to teraz mi zagwozdke dałeś Jak widzisz ani karty graficznej ani płyty głównej dobrać nie mogę, więc z Twojej wypowiedzi wynika że tym samym nie moge dobrać obudowy, co do diodek to ekstra pomysł bo niestety komputer będzie stał NA biurku obok monitora tak że może dawać po oczach. Sam nie wpadłem na taki szczegół OC = podkręcanie? przy xeonach jest to niewskazane (zegar z tego co wiem jest zablokowany) i nie mam zamiaru nic kombinowac Naprawdę prosił bym o polecenie dobrej płyty głównej i grafiki, ponieważ nie znam sie na tym za bardzo. Co do grafiki to nie chce wydawać jakiejś ekstra kasy ale chciałbym żeby nie odstawała od reszty sprzętu, od płyty wymagam kilku wejść usb 3.0 i dobrej karty dźwiękowejm, pomóżcie a tymczasem zabieram sie do lektury o obudowach Edytowane 28 Grudnia 2013 przez MiNiS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistaqq Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/ejRLwn/ - Powiem tak, super znawcą nie jestem ale warto na pewno zainwestować w dysk SSD. - Co do dźwięku na pewno zintegrowana karta zawsze będzie gorsza od dedykowanej (oczywiście nie najtańszej). Aczkolwiek podana płyta ma 7.1 kanałów audio - Jeśli chodzi o kartę to jeśli nie jesteś maniakiem full detali podana przeze mnie karta powinna wystarczyć aczkolwiek wybrany monitor ma rozdzielność troszkę większą niż full HD wiec pewnie w przyszłości 2GB ramu dla wymagających gier może być problemem. Nie wiem jak w przypadku programów, które używasz czy bazują one na karcie graficznej? Bo jeśli tak zakup 770 będzie rozsądnym rozwiązaniem -> karta graficzna raczej najdroższy i najbardziej tracący na wartości element pceta - Tak samo obliczenia prowadzone przez procesor (niby dla specjalistów polecane jest i7) ale powątpiewam czy wykorzystałbyś jego potencjał. - Reasumując RAM'u można dołożyć a kartę graficzną wymienić w przyszłości, Procek ma możliwość podkręcania (wiem że pisałeś że nie masz zamiaru ale na tej płycie to kwestia jednego przycisku) oczywiście wtedy należy dokupić chłodzenie. Ale zakilka lat pewnie przyda się trochę mhz więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluska Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Witam a w jakim programie projektujesz? proszę test kart graficznych w różnych aplikacjach oraz grach http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-r9-290x-hawaii-review,3650-31.html jeśli pracujsze dużo to warto również rozpaczyć apetyt na pobór energii elektrycznej Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Kluska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...