Skocz do zawartości
kamien

usypianie SDI

Rekomendowane odpowiedzi

to tak dziala sobie sdi pod PLD, kulturka szlo, az pewnego dnia zaczelo usypiac... polaczenia nie zrywa ale nie daje znakow zycia, no to ja genialnie dopisalem do pliczku /etc/ppp/options dopisalem dwie linijeczki

"lcp-echo-interval 10

lcp-echo-failure 2"

jest kulturka jak zerwie to po drugim wsyalniu ramki jezeli nie odpowiada to rozlaczy a opcja persist polaczy spowrotem, jednak takie cos zdarza sie nawet co 5minut, uwazacie ze jest to wina konfiguracji [brzydkie określenie na linuksa]a czy tez tpsa cos spieprzyla, bo w sumie [brzydkie określenie na linuksa]a zawsze tak samo konfigurowalem i dzialalo a tu zonk rozlacza co pare minut... a jest to dosc denerwujace

co myslicie grzebac sie w ustawieniach czy wytaczac dziala przciwko tpsie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paranoik wlasnie nie, o to chodzi ze nikt mula nie uzywa, prawda trzeba sie odnosic z nalezytym honorem do LINUXA :) poprostu sdi usypia, nawet jak jeszcze nie ma masqarady to przy sciaganiu pakietow i konfigurowaniu zdarzylo mi sie pare razy ze stanelo... pierwszy raz mam takie cuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie pliczek /etc/ppp/options.ttyS1 wyglada u mnie tak:

115200

modem

defaultroute

noipdefault

lock

crtscts

noauth

persist

noccp

user XXXXXXX

maxfail 0

lcp-echo-interval 10

lcp-echo-failure 2

no i co tu moze byc nie tak... co odnosi sie do kontroli bledow ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asyncmap <map>

Set the async character map to <map>.  This map describes which control characters cannot be successfully received over the serial line.  Pppd will ask the peer to

send these characters as a 2-byte escape sequence.  The argument is a 32 bit hex number with each bit representing a character to escape.  Bit 0 (00000001)  repre-

sents  the  character  0x00;  bit  31 (80000000) represents the character 0x1f or ^_.  If multiple asyncmap options are given, the values are ORed together.  If no

asyncmap option is given, no async character map will be negotiated for the receive direction; the peer should then  escape  all  control  characters. To  escape

transmitted characters, use the escape option.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to juz wiem, w akcie desperacji ponioslem i do sdi podlaczylem kompa z wingroza... to samo, czyli kochana tpsa cos popierdzielila, jak wojna to wojna, lcp mi bedzie rozlaczac i persist laczyc... zobaczymy kto dluzej wytrzyma... trzeba byc twardym nie mietkim... a jak dalej to samo bedzie no to zgrozaa......... ]:->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to paranoik ty mnie rozwalasz... siedze sobie taki troche pijany przed kompem po imprezie i juz te rozlaczanie mnie wkurzylo, to moj pijany umysl po przeczytaniu twojego posta o uszkodzonym dysku poszedl wyjal samsunga 4,3gb z serwera, wsadzil seagate 545mb i instalnal PLD no i.......... przestalo rozlaczac, wsadzam samsunga i znowu rozlacza, instaluje linuxa na samsungu od nowa i rozlacza, wsadzam seagate i nie rozlacza.... heheh wez mi jeszcze numery totka przepowiedz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi