kamien Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 to tak dziala sobie sdi pod PLD, kulturka szlo, az pewnego dnia zaczelo usypiac... polaczenia nie zrywa ale nie daje znakow zycia, no to ja genialnie dopisalem do pliczku /etc/ppp/options dopisalem dwie linijeczki "lcp-echo-interval 10 lcp-echo-failure 2" jest kulturka jak zerwie to po drugim wsyalniu ramki jezeli nie odpowiada to rozlaczy a opcja persist polaczy spowrotem, jednak takie cos zdarza sie nawet co 5minut, uwazacie ze jest to wina konfiguracji [brzydkie określenie na linuksa]a czy tez tpsa cos spieprzyla, bo w sumie [brzydkie określenie na linuksa]a zawsze tak samo konfigurowalem i dzialalo a tu zonk rozlacza co pare minut... a jest to dosc denerwujace co myslicie grzebac sie w ustawieniach czy wytaczac dziala przciwko tpsie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Nie [brzydkie określenie na linuksa]a tylko linuxa ;] Niech zgadnę - zacząłeś muła używać? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 paranoik wlasnie nie, o to chodzi ze nikt mula nie uzywa, prawda trzeba sie odnosic z nalezytym honorem do LINUXA :) poprostu sdi usypia, nawet jak jeszcze nie ma masqarady to przy sciaganiu pakietow i konfigurowaniu zdarzylo mi sie pare razy ze stanelo... pierwszy raz mam takie cuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 A czy przypadkiem nie masz włączonej kontroli błędów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 normalnie pliczek /etc/ppp/options.ttyS1 wyglada u mnie tak: 115200 modem defaultroute noipdefault lock crtscts noauth persist noccp user XXXXXXX maxfail 0 lcp-echo-interval 10 lcp-echo-failure 2 no i co tu moze byc nie tak... co odnosi sie do kontroli bledow ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 A spróbuj sobie tak odpalić: pppd /dev/ttyS0 115200 asyncmap crtscts defaultroute persist modem user <juzer> password <pasłord> <ajpi>:<ajpi> i porównać jak się zachowuje w porównaniu z twoją konfiguracją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 ok obadam... tylko powiedz do czego sluzy opcja "asyncmap" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 asyncmap <map> Set the async character map to <map>. This map describes which control characters cannot be successfully received over the serial line. Pppd will ask the peer to send these characters as a 2-byte escape sequence. The argument is a 32 bit hex number with each bit representing a character to escape. Bit 0 (00000001) repre- sents the character 0x00; bit 31 (80000000) represents the character 0x1f or ^_. If multiple asyncmap options are given, the values are ORed together. If no asyncmap option is given, no async character map will be negotiated for the receive direction; the peer should then escape all control characters. To escape transmitted characters, use the escape option. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 paranoik, to co napisales nie dziala, wali mi "memory fault", jak w /etc/ppp/options walne te twoje opcje tez to samo, normalnie cuda ;] sie jakies dzieja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 e? no to ładnie ;] U mnie działa bezproblemowo... huh... może masz stare pppd/jajko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 paranoik jajko 2.2.22 a pppd wersja 2.4.1 - normalnie pisze ze obsluguje asyncmap a jednak wywala blad... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 A... bo ja jestem przyzwyczajony do 2.4.20 ;] Spróbuj normalnie bez asyncmap'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 no to juz wiem, w akcie desperacji ponioslem i do sdi podlaczylem kompa z wingroza... to samo, czyli kochana tpsa cos popierdzielila, jak wojna to wojna, lcp mi bedzie rozlaczac i persist laczyc... zobaczymy kto dluzej wytrzyma... trzeba byc twardym nie mietkim... a jak dalej to samo bedzie no to zgrozaa......... ]:-> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Twardziel... sprawdź jeszcze czy przypadkiem nie masz dysku uszkodzonego ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 1 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2003 no to paranoik ty mnie rozwalasz... siedze sobie taki troche pijany przed kompem po imprezie i juz te rozlaczanie mnie wkurzylo, to moj pijany umysl po przeczytaniu twojego posta o uszkodzonym dysku poszedl wyjal samsunga 4,3gb z serwera, wsadzil seagate 545mb i instalnal PLD no i.......... przestalo rozlaczac, wsadzam samsunga i znowu rozlacza, instaluje linuxa na samsungu od nowa i rozlacza, wsadzam seagate i nie rozlacza.... heheh wez mi jeszcze numery totka przepowiedz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...