Nefar Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Czolem wszystkim. Mam zgryz Zachcialo mi sie zmodernizowac pieca no i mam teraz kaszane. Kupilem plyte Asusa a7n8x-x na miejsce ecs k7vta3. Mam winde ME i rzecz jasna po wlymianie plyty glownej nie robilem reinstalki (pomyslalem po co? kiedys zrobilem trik z celeronem na amd xp i bylo ok bez wymiany windy) Do rzeczy... problem jest dosc dziwny bo plyta ma karte sieciowa. Wczesniej mialem karte normalnie na pci. Jest tak: jak wlacze karte na plycie winda znajduje instaluje itd tylko ze net nie dziala. Jak wylacze karte na plycie i wloze karte do slotu to wszystko jest ok. Druga sprawa to nie wiem jakim cudem ale agp chodzi mi w trybie pci!!! mimo zainstalowanych wszystkich dzikich sterownikow. Pytanie brzmi ktos sie spotkal z takim czyms ? Mozna to wszystko jakos uruchomic, obejsc bez instalki windy ? Podejrzewam ze reinstall by pomogl ale to przeszlo 5 godzin instalacji i ustawiania kompa a szczerze mowiac nie bardzo mi sie to usmiecha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Więc tak: [*] po pierwsze z czego masz internet tzn rodzaj połaczenia... [*] po drugie ustaw sobie w BIOSIE by karta graficzna była defaultowo wykrywana na AGP jest to tam gdzieś chyba bodajże w pheripheral setup czy cos takiego.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 boże człowieku zmieniłeś przeciesz czpset z via na nforce przecież to trza obowiązkowo zmienić system bo ci sie bedzie wszytko muliło że bajka, potrezbujesz az 5 godzin na reinstal windy ja w goznike intaluje wszytko konfiguruje i jeszcze znajde czas na papierosa doświaddczenie czyni mistrza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 qrde ale mi sie pomieszaly posty... Dobra wiec od poczatku zmieniles sobie sprzet i lamentujesz bo cos nie dziala na starym systemie ? :o hmm ciekawe podejscie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Myślę, że jedyny ratunek to reinstalka windows'a - przykre ale prawdziwe. U kumpla modem sieciowy przelaczalismy z USB na sieciowke i juz nie chcial net bez reinstalki dzialac - a co dopiero wymiana plyty glownej :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Myślę, że jedyny ratunek to reinstalka windows'a - przykre ale prawdziwe. U kumpla modem sieciowy przelaczalismy z USB na sieciowke i juz nie chcial net bez reinstalki dzialac - a co dopiero wymiana plyty glownej :-) No masz racje ale zrozum że jeśli jedzie na modemie kablowym i po zmianie sieciówki musi do administracji kablówki zadzwonić by mu zarejestrowali nowy adres MAC siecióweczki.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 a slyszales o adresie mac karty? to poszukaj i sie pozniej nie dziw ze nie masz neta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Myślę, że jedyny ratunek to reinstalka windows'a - przykre ale prawdziwe. U kumpla modem sieciowy przelaczalismy z USB na sieciowke i juz nie chcial net bez reinstalki dzialac - a co dopiero wymiana plyty glownej :-) No masz racje ale zrozum że jeśli jedzie na modemie kablowym i po zmianie sieciówki musi do administracji kablówki zadzwonić by mu zarejestrowali nowy adres MAC siecióweczki.... a jesli jechał na sieciówce to teraz na USB przejśc nie może.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 hmmm nie usmiecha ci sie formacik ale niestety to konieczne po zmianie plyty nie dziw sie ze masz krzaki na starym systemie :P pozdr :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 hmmm nie usmiecha ci sie formacik ale niestety to konieczne po zmianie plyty nie dziw sie ze masz krzaki na starym systemie :P pozdr :P Jeśli nie chce to nie musi formatować choć powienien, tylko winda XP każe nam po zmianie sprzętu przeinstalowywać winde by sobie w Microshifcie zaaktualizowali baze danych o sprzeciu wykorzystywanym przez winde XP... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 no nie wiem - kumpel ma chello - na poczatku jechal na sieciowce - ale ze reistalowalem mu windowsa to przelaczylismy na USB - i net dzialal. niestety okazalo sie ze mu wydajnosc w grach przez to spada wiec trza bylo wlozyc spowrotem sieciowke. Ale net zadzialal dopiero po kolejnej reinstalce windowsa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Jezeli rzeczywiscie spisuja jeszcze MAC w kablowkach to co za problem wsadzic poprzednia sieciowke (oczywiscie na nowym systemie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 A poza tym co by nie mówic - reinstal windowsa raz na jakiś czas sie przydaje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 A poza tym co by nie mówic - reinstal windowsa raz na jakiś czas sie przydaje :DZgadzam się w zupełności :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefar Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 @Makar. Rozumiem ze masz winde i nic wiecej. system zainstalowac to nie filozofia. Ale mam kupe programow ktore tez trzeba poinstalowac skonfigurowac to razem bedzie z 5 godzin. Karta jest w biosie na AGP. Podejrzewam ze to kwestia sterownikow od agp tamta plyta miala VIA. Musialbym je znalesc i wywalic manualnie. Mam modem podpiety do kablowki nie potrzebuje zadnych ustawien - dynamiczne IP Modem nie dziala rowniez przy podlaczeniu przez USB Dziala tylko przez ta karte sieciowa za 2 dychy. Jak podepne laptopa pod modem przez sieciowke to tez dziala wiec to nie tez adres MAC. 3 lata temu przechodzilem z soyo z celeronem 366 modemem na isie i voodoo 3 2000 na Ecs k7vta3 z athlonem modemem pci i GF3 calosc poszla gladko, bzyk bzyk sterowniczki i dzialalo az do momentu wymiany dysku na nowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Jezeli rzeczywiscie spisuja jeszcze MAC w kablowkach to co za problem wsadzic poprzednia sieciowke (oczywiscie na nowym systemie)Owszem spisują adresy MAC w innym że przypadku można by ich robić w tzn. balona, ale mniejsza z tym, oczywiście starą sieciówke może włożyć ale jeśli chce ją zamontowac do innego np kompa czy tez sprzedać to nic innego nie pozpstaje mu jak iśc do kablówki i powiedzieć ze ma nową sieciówke lub tez jeśli chcesz powiedzieć ze rezygnuje z sieciówki i przechodzi defaultowo na USB..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 albo wpisac adres mac starej karty do sieciowki w nforcie w windowsie... dziala bo sprawdzalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 To wam powiem że w chello nie spisują - wpadli do typa nie miał USB a sieciówki nie chciał kupić - od nich - powiedzieli że w takim razie niech sobie sam załatwi i podłączy. Więc raczej nie spisują.... tak myśle. Popracie mnie jeśli się mylę :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 To wam powiem że w chello nie spisują - wpadli do typa nie miał USB a sieciówki nie chciał kupić - od nich - powiedzieli że w takim razie niech sobie sam załatwi i podłączy. Więc raczej nie spisują.... tak myśle. Popracie mnie jeśli się mylę :-)To wam powiem że w chello nie spisują - wpadli do typa nie miał USB a sieciówki nie chciał kupić - od nich - powiedzieli że w takim razie niech sobie sam załatwi i podłączy. Więc raczej nie spisują.... tak myśle. Poprawcie mnie jeśli się mylę :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Ale mam kupe programow ktore tez trzeba poinstalowac skonfigurowac to razem bedzie z 5 godzin. No to ci współczuje ja z wina XP wszysko mi zajmuje jakies 1h10m Mam modem podpiety do kablowki nie potrzebuje zadnych ustawien - dynamiczne IP Modem nie dziala rowniez przy podlaczeniu przez USB Jak ja wiem spisuja dresy MAC, ale jeśli twoja kablówka nie spisuje to masz bardzo fajniutką kablóweczke, chciałbym taką :)) Dziala tylko przez ta karte sieciowa za 2 dychy. No to jesli działa to jeżdzij na niej co tam że masz nową na płycie, to i tak dla ciebie róznica bedzie nie widozna... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 To wam powiem że w chello nie spisują - wpadli do typa nie miał USB a sieciówki nie chciał kupić - od nich - powiedzieli że w takim razie niech sobie sam załatwi i podłączy. Więc raczej nie spisują.... tak myśle. Popracie mnie jeśli się mylę :-) Spisuja spisują ale zakres sieciwóki jest we własnym zakresie ;)) Każdy kupuje to co chce i na co go stać :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefar Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Co to jest adres mac i gdzie go znajde ? Komp mi tak muli ze czekam na litery przez sekunde. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 czyli dopiero jak sobie zamontowal i modem podlaczyl to adres MAC pobrali i do bazy wpisali ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Jezeli rzeczywiscie spisuja jeszcze MAC w kablowkach to co za problem wsadzic poprzednia sieciowke (oczywiscie na nowym systemie)Owszem spisują adresy MAC w innym że przypadku można by ich robić w tzn. balona, ale mniejsza z tym, oczywiście starą sieciówke może włożyć ale jeśli chce ją zamontowac do innego np kompa czy tez sprzedać to nic innego nie pozpstaje mu jak iśc do kablówki i powiedzieć ze ma nową sieciówke lub tez jeśli chcesz powiedzieć ze rezygnuje z sieciówki i przechodzi defaultowo na USB..... A niby na czym mialo by polegac robienie ich w balona ? ;). Pozatym co za problem zmienic mac. ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 wpisz w Uruchom WINIPCFG - tam masz info o sieciowce i adresie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Jezeli rzeczywiscie spisuja jeszcze MAC w kablowkach to co za problem wsadzic poprzednia sieciowke (oczywiscie na nowym systemie)Owszem spisują adresy MAC w innym że przypadku można by ich robić w tzn. balona, ale mniejsza z tym, oczywiście starą sieciówke może włożyć ale jeśli chce ją zamontowac do innego np kompa czy tez sprzedać to nic innego nie pozpstaje mu jak iśc do kablówki i powiedzieć ze ma nową sieciówke lub tez jeśli chcesz powiedzieć ze rezygnuje z sieciówki i przechodzi defaultowo na USB..... A niby na czym mialo by polegac robienie ich w balona ? ;). Pozatym co za problem zmienic mac. ?? Spisują z tegoz wzgelu iz mógłbś podpiąc pod HUB'a więcej osób, np jest necik tylko dla ciebie a ty podłaczasz 10 innych osób no i dzielicie kaze na 10 i macie za ta same cene neta na 10, a tak jesli jest zarejetrowana sieciówka to jest tylko dla ciebie necik i nikgo innego nie możesz podłaczyć no chyba że poprzez serwer lub też użyć swojego kompa jako serwer-ale to już rzadziej, kto miałby robic serwer i się przy nim męczyc by siępodzielic netem lepiej wykupć na okresloną ilośc miejsc łacze by można było zarejetrować tyle osób iletylko zechcesz max chyba 32 ale oczywiście kablówka pobiera za to opłaty nie duże ale zawsze są dlatego już wiesz ze kablówka rejetruje MAC sieciówki (każda sieciówka ma inny niepowtarzalny adres MAC) och siem napisałem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefar Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 ok mam. tylko ze to jest niezmienialne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 No ale to jak ktoś już będzie robił cos takiego to raczej że przez serwer - podpięcie się pod zwykłego HUB'a jest mało efektywne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Jezeli rzeczywiscie spisuja jeszcze MAC w kablowkach to co za problem wsadzic poprzednia sieciowke (oczywiscie na nowym systemie)Owszem spisują adresy MAC w innym że przypadku można by ich robić w tzn. balona, ale mniejsza z tym, oczywiście starą sieciówke może włożyć ale jeśli chce ją zamontowac do innego np kompa czy tez sprzedać to nic innego nie pozpstaje mu jak iśc do kablówki i powiedzieć ze ma nową sieciówke lub tez jeśli chcesz powiedzieć ze rezygnuje z sieciówki i przechodzi defaultowo na USB..... A niby na czym mialo by polegac robienie ich w balona ? ;). Pozatym co za problem zmienic mac. ?? Spisują z tegoz wzgelu iz mógłbś podpiąc pod HUB'a więcej osób, np jest necik tylko dla ciebie a ty podłaczasz 10 innych osób no i dzielicie kaze na 10 i macie za ta same cene neta na 10, a tak jesli jest zarejetrowana sieciówka to jest tylko dla ciebie necik i nikgo innego nie możesz podłaczyć no chyba że poprzez serwer lub też użyć swojego kompa jako serwer-ale to już rzadziej, kto miałby robic serwer i się przy nim męczyc by siępodzielic netem lepiej wykupć na okresloną ilośc miejsc łacze by można było zarejetrować tyle osób iletylko zechcesz max chyba 32 ale oczywiście kablówka pobiera za to opłaty nie duże ale zawsze są dlatego już wiesz ze kablówka rejetruje MAC sieciówki (każda sieciówka ma inny niepowtarzalny adres MAC) och siem napisałem ;) 1. MAC nie jest adresem niepowtazalnym ;). 2. To nie miejsce na dyskusje o sieci. 3. Jak sobie wyobrazasz dzielenie lacza przez huba :D ?? 4. A co za problem nawet jak sie nie chce serwera kupic najzwyklejszy ruter ?? Jak widac spisywanie mac karty robi jedynie dodatkow zajecie i nic pozatym... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefar Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 @roth jak wpisac ten adres sieciowki do nforsowatej >? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...