gacek83 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Noszę się z zamiarem kupna nowego PC który będzie wykorzystywany w 80% do wymagających gier. Niestety nie jestem na czasię więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc w złożeniu zestawu - maksymalnie wydajnego w grach za tą cenę. Komputer nigdy nie będzie OCowany. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gacek83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_grudzien_2013?page=0,18 + obudowa. Wliczasz w to system ? Procesor weź bez K płytę B85 g43. Możesz zrezygnować z dodatkowego coolera na CPU i dołożyć do większego SSD. Dopłacanie do lepszych "bebechów" nie wiele Ci da. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Nie wliczam w to systemu - na to są osobne fundusze. Tak się zastanawiam czy lepiej kupić tą grafikę co jest zaproponowana w zestawie jaki podałeś, czy zrobić np SLI z GF 760 ? I czy jak zrezygnuje z dodatkowego chłodzenia na CPU to się procek na mnie nie obrazi? :) Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gacek83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 SLI z gtx760 nie ma najmniejszego sensu. Procesora nie kręcisz więc dodatkowego coolera nie potrzebujesz, boxowe chłodzenie sobie poradzi. Jeśli jednak chcesz to możesz sobie oczywiście kupić coś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Dlaczego uważasz że SLI z 760 nie ma sensu? Po prostu to za duża moc, czy nieekonomiczne rozwiązanie? Składam komputer na parę lat i nie chciałbym za rok czy 2 narzekać że nie daje sobie już rady ponieważ na czymś oszczędziłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) SLI ma sens jedynie przy topowych kartach typu r9 290 czy 780 i to dla rozdzielczości FHD+ czyli np. 5760x1080px (3 monitory). SLI czy CF ma za dużo wad: Większe temperatury (nie tylko na kartach), większe zużycie prądu, większy hałas, gorsze oc kart (jeśli w przyszłości będzie konieczne), wymagany mocniejszy zasilacz, większy narzut kart na CPU, wymagana duża przewiewna obudowa z dobrym przepływem powietrza, nie zawsze gry obsługują SLI wtedy masz wydajność 1 karty, microscuttering (starają się to wyeliminować ale dalej występuje). Wg mnie lepiej kupić jedną mocną kartę graficzną pokroju 780 czy 780ti niż bawić się w SLI średniej klasy kart. 780ti na standardowych ustawieniach jest jedynie 10% słabsza od sli z gtx760 (czasem jest wydajniejsza!) i nie ma wyżej wymienionych wad. Kartę delikatnie podkręcisz i w 5 minut masz wydajność równą tandemowi 760tek. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Karta będzie pracować w FHD 1980x1080. Poza tym dla mnie nie ma znaczenia hałas oraz zużycie prądu - jak trzeba to się wstawia mocniejszy zasilacz i po zawodach. Nie chciałbym się też bawić w OC kart ponieważ się na tym po 1 że nie znam, a po 2 jak znam swoje szczęście to albo się ono by nie udało albo zaraz bym coś spalił Dlatego chcę kupić PC będzie maksymalnie wydajny na standardowych ustawieniach. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gacek83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Do fullhd GTX770, GTX780 ale to jak kasa z nieba ci spada bo do fullhd GTX770 jest idealny (miliony detali/ultra, miliony FPS). ;0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Aż takich milionów to ja nie potrzebuje, wystarczy ze 150 sztuk Czyli zestaw prezentowałby się następująco: - http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/ - http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4770-3-4ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i74770-546531/ - http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-cuda-gtx780-3gb-gv-n780ghz-3gd-616432/ - http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-16gb-2x8gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp8g3d1609ds1s00ceu-472802/ - http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-256gb-ssd840-sataiii-mlc-2-5-read-write-540-520mb-s-7mm-pro-mz-7pd256bw-536308/ - http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-bqt-l8-cm-630w-80-plus-bronze-activepfc-4xpci-e-bn182-418345/ Czy ta karta do której podałem linka w zestawieniu oraz ta Gigabyte GeForce GTX 780 OC 3GB DDR5 384bit (1006/6008) [GV-N780OC-3GD] to te same karty ??? Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gacek83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Tak, to ta sama karta. Zestaw złożony dobrze, do tego jeszcze jakiś napęd, hdd na dane (np WD Red 2TB) i obudowa. Polecam też wziąć dobre i tanie chłodzenie SilentumPC Fera i jako obudowę Fractal Define R4, będzie cicho i chłodno. Czy potrzebujesz też lepszą kartę dźwiękową, czy może raczej integra Ci wystarczy? Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Wystarczy mi zintegrowana karta graficzna i w zupełności wystarczy mi dysk 256 Gb tez co zaproponowałem. Wiem, dla wielu osób to śmiesznie mała pojemność ale od 5 lat mam dysk 750 GB i zapełniony jest tylko w 40 GB :). Napęd wystarczy byle jaki, też mało korzystam :) Czy karta którą linkuje wejdzie do obudowy jaką proponujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Do tej obudowy spokojnie wejdzie Ci wszystko, co potrzebujesz, była też u nas jej recenzja [link], więc możesz sobie zapewnić lekturkę na wieczór. A jak nie masz na kompie muzyki, zdjęć, filmów itp, to 256GB SSD na sam system + programy i gry wystarczy. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Przeglądałem wykresy z recenzji tej obudowy i szczerze mówiąc zachwytu to ja nie widzę - zwykle pod koniec lub na końcu stawki ( przy czym róznice są dość spore na jej niekorzyść ). Tak więc chyba poszukam innej budy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) A może http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-brutus-m23-pure-black-spc090-580233/ http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m40-pure-black-atx-usb3-0-ssd-ready-3x120mm-bez-zasilacza-spc077-529266/ ? Edytowane 3 Stycznia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 A może coś takiego http://www.morele.net/obudowa-zalman-z9-plus-czarna-midi-tower-z-oknem-bez-psu-zalman-gam-kom-z9-plus-418073/ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narandal Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) W dniu 3.01.2014 o 16:24, gacek83 napisał(a): Przeglądałem wykresy z recenzji tej obudowy i szczerze mówiąc zachwytu to ja nie widzę - zwykle pod koniec lub na końcu stawki ( przy czym róznice są dość spore na jej niekorzyść ). Tak więc chyba poszukam innej budy Tak to jest jak porównuje się dobrze wyciszoną obudowę tylko pod względem temperatur na które notabene nie masz co zwracać uwagi, skoro nie chcesz niczego kręcić Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Narandal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Nie chcę niczego kręcić ale nie chcę też niczego ugotować :) A w tej obudowie jest to najbardziej prawdopodobne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Nic w niej nie ugotujesz, chyba że coś schrzanisz. To obecnie jedna z najczęściej polecanych bud, głównie ze względu na to, co oferuje, oraz na jej jakość wykonania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Korzystam z niej, mocno obciążając sprzęt przez długi czas. Procek podkręcony, grafika też. Ważne, by zachować właściwą wentylację podczas wytężonej pracy. Zawsze polecam. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez eloprezio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Wpadła mi jeszcze w oko obudowa BitFenix Ghost. I teraz mam dyletam Fractal czy BitFenix ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narandal Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) W dniu 3.01.2014 o 21:15, gacek83 napisał(a): Nie chcę niczego kręcić ale nie chcę też niczego ugotować A w tej obudowie jest to najbardziej prawdopodobne W dniu 3.01.2014 o 22:40, gacek83 napisał(a): Wpadła mi jeszcze w oko obudowa BitFenix Ghost. I teraz mam dyletam Fractal czy BitFenix ? Teraz to sam dołożyłeś do pieca BitFenix Ghost przy wentylatorach na 7V ma prawie o 7 stopni wyższą temperaturę niż Fractal Define R4. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Narandal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) U mnie i tak wszystkie by chodziły na 12V ponieważ głównie gram Tylko czy w tej budzie która wpadła mi w oko można SSD zamiast w środku obudowy zamocować w tej kieszeni obok złącz USB i Powera? I zaczynam głupieć, bo spodobała mi się jeszcze 1 obudowa :D Edytowane 4 Stycznia 2014 przez gacek83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Sorki że post pod postem, ale żeby już nie przedłużać tematu... Czy do tej obudowy http://www.purepc.pl/obudowy/obudowa_antec_p280_performance_one_w_trzech_nowych_wersjach wejdzie karta którą linkuję w poście 9 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Wejdzie. Nawet na zdjęciu masz 30 centymetrowe kolosy i mnóstwo luzu. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 To w takim razie wybieram Anteca - niech się dzieje co chce :) Coś jeszcze zmienić w zestawie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Osobiście na twoim miejscu wybrał bym tą budę , ( http://www.morele.net/obudowa-corsair-special-edition-graphite-series-600t-atx-matx-cc600twm-wht-397984/ ) świetnie wygląda , idealnie rozwiązany sposób chłodzenia środka , etc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Akurat nie podobają mi się obudowy z tej serii :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narandal Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 W dniu 4.01.2014 o 15:07, gacek83 napisał(a): To w takim razie wybieram Anteca - niech się dzieje co chce Trzeba było z góry określić się jakiej konstrukcji szukasz, było by łatwiej doradzić. Ta do cichych nie należy ale temperatury ma niezłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Szukam obudowy zamkniętej, bez okna z drzwiczkami. Ładnie wykończonej , w miarę cichej i w miarę przewiewnej. Moje typy już znacie więc szukam coś w ten deseń i aby już więcej Wam głowy nie zawracać chyba wybiore tego Anteca - chyba że sa jakieś lepsze opcje do 4, max 5 stów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narandal Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) W dniu 4.01.2014 o 16:33, gacek83 napisał(a): Szukam obudowy zamkniętej, bez okna z drzwiczkami. Ładnie wykończonej , w miarę cichej i w miarę przewiewnej. Moje typy już znacie więc szukam coś w ten deseń i aby już więcej Wam głowy nie zawracać chyba wybiore tego Anteca - chyba że sa jakieś lepsze opcje do 4, max 5 stów ? Podobnie do użytkownika "Dammeron" z tych 3 które Ci się podobają wybrałbym Fractala Define R4. Antec P280 jest większą obudową obsługującą format płyt XL-ATX przez co jest chłodniej niż we Fractalu kosztem wyciszenia. Można to zaliczyć (wielkość) na "+" lub "-" w zależności co kto lubi. Zanim zakupisz obudowę Antec P280 upewnij się, że kable od zasilacza będą miały odpowiednią długość. Znaczące różnice miedzy tymi obudowami? hmm... Fractal ma możliwość zamocowania SSD za płytą, można wyciągnąć jeden koszyk na dyski przez co poprawi się wentylacja i zwiększy miejsce na kolosalną k.graficzną (chodź bez tego też takie wchodzą) :) Antec P280 ma za to z tyłu otwory na węże, ale nie wiem czy posiada gumowe podkładki pod zasilacz redukujące wibracje. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Narandal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...