mlody7 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Mam problem ze swoim sprzetem,konkretnie karta DVB - Sky Star 1 nie współpracuje dobrze z płytami na chipsecie VIA. Szukałem przyczyny wszedzie,przeszukałem wiele forum,testowałem na wielu sprzetach w efekcie czego doszedłem do wniosku że problem leży w konflikcie DMA <> PCI.Ale po kolei: Objawy: Przy oglądaniu TV przez karte DVB,przy intensywniejszej pracy HDD komputer się wiesza,pomaga tylko reset. Sytuacja ta ma miejsce w trybie hardware (karty dvb) a tryb ten wiąże sie z dużym przesyłem strumienia danych na drodze PCI >> AGP Winny HDD ??: Testowałem różne ustawienia HDD i np w trybie PIO tego problemu nie ma tzn ze ograniczenie przeplywu danych HDD ratuje przed konfliktem.Ale HDD bez trybu DMA to wielka udręka Problem po stronie via (mostek południowy) Doszedłem do wniosku że problem leży po stronie plytyglownej. Tzn zarzadzanie zasobami po stronie mostka poludniowego sie klania w chipsetach via. Zainstalowalem najnowsze sterowniki do plyty,dodatkowo patche: -ide mini dreiver -ide filter -PCI Latency Niestety bez skutku POMOCY !!! Podobny problem wystepuje u wiekszej liczby osób,problem ten jest bardzo męczący. Może ktoś ma jakiś pomysł jak jak go rozwiązać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 wiesz nie wiem czy To dobry pomysł ale kup sobie osobny kontroler dla hadeków ?? odtaktowałeś procka ?? na różnych windach też tak jest ?? zmieniałeś soft do karty ?? udma wyłączony i ok jest ?? no pio to porażka różne sloty pci próbowałeś ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody7 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Próbowałem wszystkie sloty System tylko Xp ,nie wyobrażam sobie innego w kompie Komputer zachowuje sie wten sposob bezwzgledu na przetaktowanie Próbowałem mase softów i to samo Po wyłączeniu UDMA jest ok ale na PIO to nie robota na MDMA tez sie wiesza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Próbowałeś ustawiać wyższe wartości PCI Latency Timer w biosie. Def masz na pewno 32, spróbuj ustawić 64 lub 128. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YrC Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 zainstaluj Via latency patch http://www.georgebreese.com/net/software/#PCI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Cytat Próbowałem wszystkie slotytu lipa. u mnie się wieszał abit kt7a na win 98 i pomogła zamiana slotu. Cytat System tylko Xp ,nie wyobrażam sobie innego w kompienie no tu to wielki lol. XP miałem przez 15 minut po czyw przeszedł do krainy nicości za moim pośrednictwem i dzięki poleceniu "format c:". teraz mam 2k i jest duużo lepszy. na razie bez SP3 ale niedługo. XP to porażka jak dla mnie chociaż wiem że ludzie chwalą to. Cytat Komputer zachowuje sie wten sposob bezwzgledu na przetaktowanie. Próbowałem mase softów i to samo. Po wyłączeniu UDMA jest ok ale na PIO to nie robota na MDMA tez sie wieszaprzetestuj inny system, nawet stary solidny 98 (oby nie SE i nie ME). instalujesz via service pack ? pewnie tak ale wolę się upewnić. ja nigdy nie miałem problemów z VIA (odkąd wiem że trzeba instalować via SP). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody7 Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 PCI LATENCY Timer mam ustawiony w biosie na 64 PCI LATENCY PATCH - probowalem bez rezultatu VIA service pack - rozumiem ze masz na mysli 4 in 1 ver 448 insatlowalem ale bez rezultu POMOCY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Cytat PCI LATENCY Timer mam ustawiony w biosie na 64A coś powyżej ustawiałeś (128, 256), też bez efektu? Włączałeś PCI IDE BusMaster w biosie? A może to nie jest problem sprzętowo programowy, ale efekt przegrzewania się samego kontrolera lub chipsetu. Nie pamiętam jak wygląda KT4V ale może nie ma radiatora a tym bardziej wentylatora, a w takim przypadku jak obudowa nie jest dobrze przewietrzana temp. może skoczyć do góry i po czasie pokazują się zonki. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody7 Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Po dalszych zmaganiach nic nie osiągnołem. Co ciekawe po przestawieniua PCI LAtency na 128 juz wydawalo sie ok i znowu kaszana mimo że nic nie zmieniałęm,nie wiem dlaczego Próbowałem pod win 98 se ale efekt ten sam niestety Bus Master mam włączony ale próbowałem też go wyłączyć w biosie bez rezultatu Wymieniłem też ramy i zasilacz bez rezultatu POMOCY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody7 Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Widze że już nie macie pomysłow,ale ja dalej walcze niestety bez rezultatu Kolejne wiadomośći: 1.Wymieniłem HDD (SEEGATE >> Caviar).Bo wyczytałem na forum MSI że są nie kompatybilne z płytami MSI i kartami TV - efekt - rzadziej sie wiesza komp 2.Myślałem również o tym żę przegrzewa sie chipset Kt400 bo radiator jest cholernie gorący.Zamontowałem wentylator. efekt - bez rezultatów 3.Próbowałem karte DVB w kompie z chipsetem KT133A,żęby upewnić sie że wszystko jest z nią wporządku efekt - chodziła pieknie !!! Podsumowanie: Wszystko wskazuje na to że winna jest płyta główna.Co ciekawe im szybszy chipset tym wieksze problemy na kt133A - chodzi bez problemu na kt266A - dopiero po zainstalowaniu sterownikow od VIA dla IDE zaczelo chodzić ,na sterch od microsoftu tez sie wieszała na kt 400 - nic nie pomaga :( Znalazłem identyczny problem na forum niemieckiem gdzie u jednego gościa też pomaga zamiana trybu pracy HDD, DMA na PIO http://forum.dvbmagic.de/showtopic.php?threadid=1298 Mam nadzieje że ktoś wymyśli jakiś sposób na mój problem bo mi już rece opadają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 wez no rozpisz pelnego konfiga, moze szybciej bedzie mozna cos wymyslic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody7 Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 MSI Kt4V (via KT400) Athlon 1700 geForce2 256 DD-RAM (333 Mhz) HDD - WD Caviar 80 ,8 MB cache Zasilacz - 300 WATT No Name Ale jak pisałem prawie wszystkie częsci wymieniałem poza CPU i płyty Co wiecej jestem już na tropie.Na 99 % wina leży w płycie MSI a konkretnie w biosie.Jeden koleś z niemiec (z forum do którego link wyrzej) wyrzebrał od MSI jakąś wersje beta 1.31 biosu na której problemy ustają.Dodam że kolo ma tą samą płyte i podobne problemy. Co ciekawe rzadna oficjalne wersja biosu nie rozwiazuje problemu. Ale mnie ciekawi jeszcze cos inneo,to co pokazuje sys info Czyli konflikt sprzetowy : E/A-Port 0x00000000-0x00000CF7 PCI-Bus E/A-Port 0x00000000-0x00000CF7 DMA-Controller To by tłumaczyło dlaczego po wyłączeniu trybu DMA problem znika. Tylko jak pozbyć sie tego konfliktu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 no jak masz taki konflikt to na pewno! powinienes przydzielic zasoby manualnie np dla PCI-Bus a DMA-Controller niech zostanie na tym co jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwa Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 cze ludziska mam laptoka maxdata 1000T na VIA (amd anthlon xp 1600 +) no i czasami sie tez tak dzieje rowniz zauwazylem ze przy zwmozonym korzystaniu z hdd Jest taki patch wydany po sp1 ktory przedspieszal winde jesli sie go nie zanistaluje to sie nie bedziew wieszal (u mnie teraz moze z 1 na dwa trzy dni ale jak naprawde mocno go mecze) Pozdr OLIWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody7 Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Ale pod WIn Xp chyba nie da się manualnie zmienić zasobów,chyba że nie umiem Jakieś wskazówki ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody7 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Problem rozwiązany !!! To bardzo dziwne ale wszystko chodzi OK na BIOS ver 1.5 Wcześniej próbowałem nowsze i starsze wersje z mizernym skutkiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...