Tejo88 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Witam,prosiłbym o poradę co do sprzętu komputerowego w zakresie od 3000 do 3500 zł. Komputer będzie służył głównie do gier na najbliższe lata, jeśli chodzi o podzespoły do zestawu interesuje mnie procesor, karta graficzna, dysk twardy, płyta główna, pamięć ram oraz obudowa. Oto mój przykładowy zestaw o jakim myślałem:Procesor - I5 4570Karta graficzna- R9 280xPłyta głowna - AsRock P67 PRO3Pamięć ram - Kingstom HyperX Obudowa - Zelman Z3 PlusDysk twardy - Seagate Zasilacz - XFX Core 650WProsiłbym o dobranie do tego zestawu odpowiedniego zasilacza oraz chłodzenia procesora gdyż na tych komponentach zbytnio się nie znam. Dysk może mieć miejszą pojemność nie jestem zwolennikiem trzymania filmów na dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Zmień płytę, ponieważ teraz to co najwyżej będziesz mógł popatrzeć na sprzęt, a nie go używać. Jakbyś kupił tańszy RAM, GTX 770, zmienił zasilacz to możesz kupić SSD. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tejo88 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Nagrywarkę posiadam.A co do płyty głównej to faktycznie, moje niedopatrzenie. Jeśli chodzi o kupno SSD będzie ale w późniejszym czasie. Teraz chciałbym skupić się na podzespołach które są niezbędne do użytkowania komputera na przyzwoitym poziomie.A czy chłodzenie BOXowe do procesora I5 4570 sprawdzi się co do tego zestawu, czy też jednak należałoby zmienić na jakieś "porządniejsze"? Jeśli chodzi o podkręcanie będzie ono w niewielkim stopniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorch62 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 W przypadku tego procesora (zablokowany mnożnik) nie warto się bawić w podkręcanie. Boxowe chłodzenie wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tejo88 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Jeszcze mam pytanie co do zasilacza Mam rozumieć że podany przez moja osobę zasilacz XFX Core 650W jest przewymiarowany, wnioskuję tak iż kolega który złożył już jeden zestaw dla mnie uwzględnił zasilacz 550W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorch62 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 550W wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tejo88 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Dziękuje wszystkim którzy postarali się pomóc, komputer już złożony a temat można spokojnie zamknąć.Pozdrawiam Tejo88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...