Skocz do zawartości
dawkun

do 1500 dlugi czas pracy, mobilnosc, proste zadania

Rekomendowane odpowiedzi

dlugi czas pracy, mobilnosc, proste zadania do1500Witam, chciałbym siostrze sprezentować laptopa (jest starsza, ale działa misyjnie i nie ma źródła dochodu), ponieważ jej stary 5-6 letni hp zaliczył padakę na GPU albo płycie głównej i nie opłaca się go naprawiać.

Z uwagi na to, ze sam jestem studentem to dobrze jakby nie był za drogi.

głównie stawia na długi czas pracy na baterii, więc stawiam ze pewnie bedzie to 13-14 cali, ale może być też 15.

Służyć ma głównie do pisania i ogarnięcia różnych dokumentów, ale dobrze jakby się nie ścinał przy puszczaniu filmu czy przeglądaniu zdjęć.

Koniecznie z usb 3.0, poniważ chciałbym jej też sprezentować dysk zewnetrzny, któryś z tych trzech:

allegro.pl/pancerny-dysk-silicon-power-a...3-0-i3831005336.html
allegro.pl/transcend-1tb-2-5-dysk-zewnet...2-0-i3781180382.html
allegro.pl/nowy-dysk-zewnetrzny-a-data-d...1tb-i3851170198.html

A także chyba najważniejsze: długowieczność ;p wiem że nic nie trwa wiecznie, ale fajnie jakby i ten 5-6 lat a moze i dłużej podziałał, nie wiem, może lepiej kupić używanego? Z tego co sie orientuje lenovo, samsung, asus, sony naleza do czolowki malo awaryjnosci.

Podsumowując:
- usb 3.0
- długośc pracy baterii
- mało awaryjny
- im taniej tym lepiej
- jesli sie da to by sie nie scinal przy wyświetlaniu zdjęć i filmów na np. projektorze od czasu do czasu, ale to wiele nie trzeba ;p

- i oczywiście by się nie grzał za bardzo ;)

Z góry bardzo dziękuję za porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. a to w takim razie?

http://allegro.pl/3-kolory-asus-x502-i3-3217-4gb-500gb-hdmi-w8-torba-i3793673309.html

3 kolory, od razu z systemem :)

a ten lenovo

http://allegro.pl/lenovo-b590-i3-3110m-15-6-mat-4gb-500gb-dvd-mysz-i3850674890.html

bez systemu, wowczas "trial"owa wersje siodemki moge wgrac... jak sie te dwa podrownuja?  :)

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam tego Asusa, w ręce go nie miałem. Opinie ma raczej przeciętne.

Asus

+kolorki (jak to dla dziewczyny)

+lekki

+system w komplecie (Win8 ale zawsze coś)

- grzeje sie

- błyszcząca matryca

Lenovo

+matowa matryca (całkiem, całkiem)

+nie grzeje się

+solidna konstrukcja

-brak systemu

-tylko czarny niestety

Poza tym to raczej bardzo podobne laptopy. Ale tak jak pisałem, nie miałem tego Asus'a w rękach, bazuję na opiniach z internetu Dołączona grafika

PS. Dziękuje się tą zieloną strzałką w górę przy poście Dołączona grafika

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi