Skocz do zawartości
dawkun

do 5-6tys. zastępujący stacjonarkę, mobilny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nigdy nie miałem laptopa i pora to zmienić, bo mój komputer co raz bardziej mnie wkurza, wyjeżdżam na przerwę do domu, czy nawet gdzieś na weekend to nie ma możliwości by całego grata wielkiego brać Dołączona grafika

Szukam czegoś i sam nie wiem czego, wpadły mi do głowy dwa rozwiązania:

a) lżejszy ale nadal ogarnięty laptop, z którym z łatwością mógłbym podróżować, a na biurku w akademiku mieć osobny monitor - musiałbym kupić bo moja 19-stka 3:4 to lipa, klawiaturę i myszkę

b) duża 17-18, z którą co prawda gorzej by się podróżowało ale za to wygodniej użytkowało nie tylko przy biurku (i nie trzeba by monitora kupować)

Ogólnie co do laptopa:
- usb 3.0 to raczej oczywiste
- full HD (by podłączając rzutnik/telewizor/cokolwiek była jakość a nie pikseloza)
- matryca z dobrymi kątami w poziomie i w pionie, IPS to pewnie nie bedzie ale dobrze jakby 2 osoby siędzace obok widziały wyraźnie co sie dzieje na monitorze
- byle się nie psuł - mało awaryjny, ale i tak chce kupić rozszerzoną gwarancje na 5lat
- by nie był słabszy od mojego PCta (CPU G530 2x2cos, CPU GF550TI 192bit, 2x4RAM CL9)
- by ogarnął otwarte dużo programów na raz (z reguły to kilka programów biblijnych które lekkie nie są bo jeden wazy nawet 14gb, atlas z mapami ówczesnych czasów, internet, komunikatory, openoffice)
- z mocnym prockiem który szybko i zacnie poradzi sobie z konwersją filmów (każdego dnia po kilka), a także muzyki, rzadko zdjęć i najlepiej by było to możliwe podczas otwartych w.w. programów.
- w zestawie albo dokupić SSD 128gb ew. większy (na system i antywira głównie (korzystam z kasperskiego, ale może jest cos lepszego), może podstawowe programy jak open office) ale wówczas wskazane miejsce na drugi dysk
- dobre głośniki (wiem ze laptop to laptop, ale są takie które mimo rozmiaru graja 4 razy lepiej od konkurencji)
- podświetlana klawiatura przydatna
- zacna bateria jak w każdym laptopie przydatna
- bluetooth 3.0/4.0 przydatny
- nie musi mieć napędu na płyty, bo można dokupić zewnętrzny (będę zrzucał płyty dvd głównie i konwertował na avi. twardziela), gdybym miał ogladać blueray to pewnie dostarczyłbym z to z dysku zewnętrznego

CENA... no wolę kupić raz a porządnie i mieć sprzęt na lata (mimo czekających mnie wyrzeczeń), ale wiadomo ... wolałbym jeść co innego niż "chleb z ketchupem" przez pół roku.

Samemu znalazłem coś prawie idealnego, gdyby nie to że podobno grzeje jak wydech silnika odrzutowego.
allegro.pl/msi-gs70-stealth-fhd-i7-3-4gh...2gb-i3830050699.html

jednak nie wiem jak MSI radzi sobie z awaryjnością... mimo, ze przedłużył bym gwarancje do 5 lat, to kto lubi jak mu zabierają lapka na miesiąc a tuż po 5latach się zepsuje.
Co prawda temperatury są ostre dla pełnego obciążenia, także nie wiem, może warto... jest lekki, ma wszystko co potrzebne i tylko dysk ssd sie za jakies 300stówki wsadzi i będzie hulać jak talala Dołączona grafika

Co do samego systemu, osobiście przyzwyczaiłem się do win7, więc do win8 podchodzę sceptycznie i z niechęcią, ale nie gra to wielkiej roli, jeśli nie jest takim bublem jak vista to do wszystkiego można się przyzwyczaić

Z góry dziękuję za wszelkie podane myśli, porady, aluzje i inne przydatne informacje, mogę się mylić w niektórych rzeczach (zawsze sam składałem kompa i był to stacjonarny, więc niewiele wiem o laptopach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do awaryjności to wiesz lotto

-nikt nie jest wstanie zapewnić ze dany laptop będzie chodził długo i bez wizyty u mechaników w serwisie

Czy to laptop x czy y

PC w tej cenie zawsze będzie wydajniejszy

Ja tylko jeszcze zapytam czy będziesz grał w gry ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grał... mam nadzieje, że nie (bo to strata czasu), ale jak to bywa czasem się w coś pogra. Czy to Fable 3 czy War Thunder czy zwykły Heroes 3

Mam PCta, na wakacje go nawet nie zabiore (a wtedy jest czas pograć poza pracą) czy też na przerwy gdy wracam do domu (jest chwila czasu by pograć)

Wiem, że to ruletka, ale podobnie biorąc Fiata mamy mniejsze szanse trafienia na dobry model niż biorąc Subaru. I idąc tym tokiem chciałbym lapka :) i tak chce przedłużoną gwarancję do 5lat, ale wiadomo, lepiej gdy ma się spokój z serwisami ;P

Nie potrzebna mi mega wydajność do gier, tylko przeciętna (GPU 750-765 wystarczy chyba na fullhd), grunt by procek i ram ogarnął zadania do ktorych lap najczęściej byłby wykorzystywany :)

a może te całe clevo czy xnote? Jak widzę, to lapki, które można samemu skonfigurować

znalazlem jakiegos acera

http://allegro.pl/acer-aspire-v3-772g-i7-4702mq-16g-1080p-gtx760-wwa-i3845809155.html

jak widze po testach jego wady to slaba jakos wykonania, wysoki polysk (brudzi sie), kiepska sztywnosc ramki, matryca TN zamiast ips, chociaz calkiem przyzwoita w poziomie oraz grzejacy sie CPU (cos zrypali w sys. chlodzenia) bo generalnie procz procka temperatury sa spoko. Zatem zywotnosc poza procem powinna byc syta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

760 to nie jest przeciętna karta. To jest karta stricte do gier. Na Twoim miejscu odpuścił bym sobie MSI oraz inne gamingowe laptopy i poszukał czegoś solidniejszego co nie grzeje się jak kaloryfer np. Della z gwarancją NBD + dysk SSD lub Asusa

http://www.x-kom.pl/p/164401-notebook-laptop-17-3-asus-n750jv-t4103h-i7-4700hq-8gb-120750-dvd-win8-gt750.html

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ogarnąłem temat to normalna 550TI odpowiada pi razy drzwi 570M

więc są to przeciętne karty :D

http://allegro.pl/asus-n750jv-n76vz-i7-4700hq-16gb-120ssd-gt750-win8-i3850221634.html

jak widze, takze sie grzeje na obciazeniu i to syto.

gamingowe serie wpadly mi na mysl, gdyz na ogół mają lepsze wiatraki i chłodzenie wyrobi

tym bardziej jesli za taka sama cene moge miec cos mocniejszego, to wykorzystujac laptopa multimedialnego na np. 80%, gamingowego wykorzystam na 60% wiec nie bedzie sie tak grzac. A może takie myślenie jest zgubne?

nie wiem co to ta gwarancja NBD, ale z dellow tylko to znalazlem

http://allegro.pl/dell-inspiron-17r-i7-3630qm-2tb-gt650-full-hd-3d-i3842345040.html

i jak tu gwarancje 5 lat dokupic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie porównuj desktopa do mobilnego ;D w kategoriach laptopów 760/765 to jest wysoka półka ;P W porównaniu do PC to dziadostwo.

Grając i tak wykorzystujesz 100% możliwości chyba, że włączysz vsync alę wątpie aby taki laptop pociągnął Ci gry w FHD z 60fps+. Więc grzać się bedzie tak czy siak. Gamingowe laptopy to grzałki, najlepiej kupić podstawkę chłodzącą ale ona i tak zbije Ci średnio 5oC w stresie. Miałem i już to przerabiałem. Niektóre modele mając problem z wysoką temperaturą włączają throttling czyli zbijają taktowanie procesora i/lub karty aby obniżyć temperaturę. Objawia się to oczywiście spadkami FPS.

Do gier, które wymieniłeś nie ma sensu brania laptopa z kartą mocniejszą jak gt750.

Gwarancja NDB w skrócie: Laptop szwankuje, dzwonisz i tego samego dnia lub następnego do godz. 17:00 przyjeżdża serwisant Della, który diagnozuje problem, naprawia. Jeśli nie da się na miejscu to zabiera. Nie musisz czekać miesiąca na rozpatrzenie gwarancji.

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łoooł to taka gwarancja świetna sprawa! szkoda tylko że to rok od produkcji i w tamtym wypadku ta gwarancja jest tylko do listopada 2014... wiec praktycznie pokryje wady fabryczne, ujawnione w ciagu tych 10miesiecy... a pozostale 4lata i 2 miechy ktore laptop musi dzialac to ruletka :C

Mój kumpel z pokoju ma i7 GT540M, 8gb ramu i najnowszy nfs chodzi mu płynnie na full detalach - chyba prockiem nadrabia, ale przy 1300x700, więc do fullhd trzeba 2x wydajniejszej karty by osiągnąć to samo, czyli GT750M :)

nie wiem jak kwestia War Thunder i World of Tanks/Warplanes na full detalach bo tam dzieje się dużo akcji w jednym czasie, dynamika etc. czy proc nadrobi takie straty z gt750?

A może poczekac ten miesiąc na wyjście serii 800 i zobaczyć co oni beda mieli? moze jakis fajny vaio sie trafi z 840m (rzekomo wydajniejsza niz 750m w rakingu, ale jeszcze nie potwierdzone) http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się, czy ekran o przekątnej 17-18 rzeczywiście pozwoli Ci przemieszczać się w miarę swobodnie z tym sprzętem. Jeśli szukasz nie tylko zamiennika stacjonarki, ale też jakiejś tam zmiany na plus, jeśli chodzi o mobilność, chyba najlepiej będzie poszukać laptopa o przekątnej 15,6 cala, czyli najbardziej popularnej, uniwersalnej wersji. Z innymi parametrami, na które zgłaszasz zapotrzebowanie (np. Full HD, głównie praca, ale czasem starsze gry, dobra klawiatura), przyjrzałbym się na pewno ThinkPadowi L540 w bardziej zaawansowanych konfiguracjach http://www.kuzniewski.pl/k1500,lenovo-ibm-thinkpad-thinkpad-l-thinkpad-l540.html albo Dell Latitude e6540 http://www.kuzniewski.pl/k1506,dell-latitude-e6540.html - ten pierwszy bardziej nadaje się do pracy stacjonarnej, ten drugi ma wbudowany modem 3G, więc będzie idealny, jeśli potrzebujesz internetu w rozjazdach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podany wcześniej Asus N750JV waży niecałe 3,5 kg , nie wiele więcej niż lapki podane przez ciebie .

Wielkość to już inna sprawa ale wg. mnie nie będzie aż tak przeszkadzać .

Oba podane lapki mają tylko integrę na pokładzie , choć mocna to do gier na full może nie starczyć - dużo zależy od samej gry i optymalizacji , WoT / WoP to w tym względzie jedna wielka tragedia .

WT jest przynajmniej o klasę lepszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi