Skocz do zawartości
grzech1991

Komputer za około 2.5k do wszystkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Składam sobie zestaw, najprawdpodobniej większość rzeczy kupie w lutym. Chciałbym się dopytać czy konfiguracja będzie ok ; )

Na czym mi zależy i co robię na PC?
Głównie przeglądam neta, puszczam filmy, słucham muzyki. Jednak czasem bawię się w wirutalizacje. Nie pogardzę również jakąś grą.
Czego wymagam?
Chciałbym PC na jakiś dłuższy okres czasu (2-5 lat). Wymagam wyjścia SPDIF coax (nie optical), do tego przydało by się 8 portów SATA. Chciałbym aby nie był szuszarką i był wydajny (wiem, że to nie możliwe do pogodzenia)
Ile mogę wydać?
Najlepiej jak najmniej, ale nie chcę być desperatem.

Zestaw miałby wyglądać tak:
Corsair RM 750W - 450zł
Corsair Vengeance 2x4GB 1600MHz DDR3 CL9 - 310zł
Enermax T.B.Apollish 14cm - ~120zł (x2)
Enermax T.B.Apollish 12cm - ~60zł (x2)
BitFenix Rozgałęźnik 3-Pin na 3x 3-Pin 60cm x2 - ~80zł
Akasa Kabel Proslim SATA 3 Kabel 15cm prosty - 23zł (x2)
Monitor LED BenQ GW2760HS - 958zł
BitFenix Ronin - 326zł
MSI Z87-G55 - 454zł
Creative HS-800 - 99zł
Plextor msata 128GB - 399zł

Mam już:
i5 4670k
WD Green 2TB
Samsung 750GB
Toshiba 500GB
DVD-ROM samsung
Liteon ihas 124
Antec Kuhler H2O 650

W dalszej przyszłości, może jeszcze jeden monitor (mam już TV obecnie) + karta graficzna.

Jakieś sugestie co do zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma być cicho to po co Ci tyle wentyli? Wystarczy 1 z przodu i 1 z tyłu. Potrzebujesz aż 3 TB HDD? Nie lepiej zostawić tego Greena z SSD? Będzie ciszej.

Zasilacz weź 500W oszczędzasz conajmniej 200zł,

rozgałęźniki i wentyle wywal (w zestawie z budą masz już wentyle, które możesz ustawić na 7V). Z 1 SSD i 1 HDD nie potrzebujesz dodatkowych kabli SATA.

Na tych pierdłach oszczędzasz 700zł i starczy Ci od razu na kartę pokroju r9 270 lub GTX660.

4570k do Twojego zastosowania też trochę na wyrost ale już go posiadasz.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o głośność dysku to mi nie przeszkadza (nie słyszę).

Zasadniczo to bym wolał coś koło 6-8TB, ale to dodatkowe koszta i płyta nie ma tylu złącz. Mogę oczywiście kupić płytę z 8-ma złączam i SPDIF coax ale najtańsza jaką widziałęm to GD65 Gaming - a ta kosztuje "marne" 200zł więcej. Tyle płacić za 2xSATA? Za drogo.

W podobnej cenie widziałem jeszcze gigabyte http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4802#sp

Ale to bardziej konkurent gaming - ma uber kartę sieciową i [ciach!]ły których się nie używa / da się zastąpić tańszymi alternatywami. Poza tym PC ma być na niebiesko a płyta jest... zielona. Chociaż z tego co słyszałem, to ludzie dużo mówią o problemach z płytami MSI.

Do OC wolę mieć więcej wentylatorów - 2 na froncie, 2 na topie i jeden z tyłu od LC z procesora. Chyba lepiej mieć więcej, na niższych obrotach? Czy coś mi się pomyliło ;]

Co do 4670k. Kupiłem z trzech powodów:

1) Da się go kręcić

2) Ma chyba najlepszy stosunek cena/wydajność. I7 ma tylko i wyłącznie HT a przecież to nie są fizyczne rdzenie. Kosztuje na dodatek ekstra 200-400zł a tą samą funkcję ma i3 w standardzie.

3) W 2008 kupowałem trochę tańszego e8400 (chyba 850zł?) i był mega OK. Jak na 4 lata. Inna kwestia, że ówczas można było kupić o wiele tańszego proca i go przestawićna normalnego e8400.

Edytowane przez grzech1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi