grzech1991 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 WitajcieSkładam sobie zestaw, najprawdpodobniej większość rzeczy kupie w lutym. Chciałbym się dopytać czy konfiguracja będzie ok ; )Na czym mi zależy i co robię na PC?Głównie przeglądam neta, puszczam filmy, słucham muzyki. Jednak czasem bawię się w wirutalizacje. Nie pogardzę również jakąś grą.Czego wymagam?Chciałbym PC na jakiś dłuższy okres czasu (2-5 lat). Wymagam wyjścia SPDIF coax (nie optical), do tego przydało by się 8 portów SATA. Chciałbym aby nie był szuszarką i był wydajny (wiem, że to nie możliwe do pogodzenia)Ile mogę wydać?Najlepiej jak najmniej, ale nie chcę być desperatem.Zestaw miałby wyglądać tak:Corsair RM 750W - 450złCorsair Vengeance 2x4GB 1600MHz DDR3 CL9 - 310złEnermax T.B.Apollish 14cm - ~120zł (x2)Enermax T.B.Apollish 12cm - ~60zł (x2)BitFenix Rozgałęźnik 3-Pin na 3x 3-Pin 60cm x2 - ~80złAkasa Kabel Proslim SATA 3 Kabel 15cm prosty - 23zł (x2)Monitor LED BenQ GW2760HS - 958złBitFenix Ronin - 326złMSI Z87-G55 - 454złCreative HS-800 - 99złPlextor msata 128GB - 399złMam już:i5 4670kWD Green 2TBSamsung 750GBToshiba 500GBDVD-ROM samsungLiteon ihas 124Antec Kuhler H2O 650W dalszej przyszłości, może jeszcze jeden monitor (mam już TV obecnie) + karta graficzna.Jakieś sugestie co do zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Jak ma być cicho to po co Ci tyle wentyli? Wystarczy 1 z przodu i 1 z tyłu. Potrzebujesz aż 3 TB HDD? Nie lepiej zostawić tego Greena z SSD? Będzie ciszej. Zasilacz weź 500W oszczędzasz conajmniej 200zł, rozgałęźniki i wentyle wywal (w zestawie z budą masz już wentyle, które możesz ustawić na 7V). Z 1 SSD i 1 HDD nie potrzebujesz dodatkowych kabli SATA. Na tych pierdłach oszczędzasz 700zł i starczy Ci od razu na kartę pokroju r9 270 lub GTX660. 4570k do Twojego zastosowania też trochę na wyrost ale już go posiadasz. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o głośność dysku to mi nie przeszkadza (nie słyszę). Zasadniczo to bym wolał coś koło 6-8TB, ale to dodatkowe koszta i płyta nie ma tylu złącz. Mogę oczywiście kupić płytę z 8-ma złączam i SPDIF coax ale najtańsza jaką widziałęm to GD65 Gaming - a ta kosztuje "marne" 200zł więcej. Tyle płacić za 2xSATA? Za drogo. W podobnej cenie widziałem jeszcze gigabyte http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4802#sp Ale to bardziej konkurent gaming - ma uber kartę sieciową i [ciach!]ły których się nie używa / da się zastąpić tańszymi alternatywami. Poza tym PC ma być na niebiesko a płyta jest... zielona. Chociaż z tego co słyszałem, to ludzie dużo mówią o problemach z płytami MSI. Do OC wolę mieć więcej wentylatorów - 2 na froncie, 2 na topie i jeden z tyłu od LC z procesora. Chyba lepiej mieć więcej, na niższych obrotach? Czy coś mi się pomyliło ;] Co do 4670k. Kupiłem z trzech powodów: 1) Da się go kręcić 2) Ma chyba najlepszy stosunek cena/wydajność. I7 ma tylko i wyłącznie HT a przecież to nie są fizyczne rdzenie. Kosztuje na dodatek ekstra 200-400zł a tą samą funkcję ma i3 w standardzie. 3) W 2008 kupowałem trochę tańszego e8400 (chyba 850zł?) i był mega OK. Jak na 4 lata. Inna kwestia, że ówczas można było kupić o wiele tańszego proca i go przestawićna normalnego e8400. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez grzech1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...