xZdzislawx Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Witam, problem taki jak w temacie. Po naciśnięciu przycisku uruchamiającego komputer jakby się włącza, wiatraki startują itp. Niestety na tym się kończy, obraz nie jest przesyłany na monitor. Żeby komputer się uruchomił "poprawnie", to po tym pierwszym etapie uruchamiania trzeba jeszcze wcisnąć przycisk restartu - żeby komputer "zaskoczył". Obojętne jest czy włączam komputer przyciskami na obudowie, czy tymi na płycie głównej. Zauważyłem też, że wbudowany na płycie włącznik podświetlony jest na czerwono, a restart na zielono (czerwonego chyba nie powinno być). Niestety nie posiadam obecnie speaker-a. Płyta główna to Asus P6T. Oczywiście BIOS resetowałem (zworka, bateria), ustawiałem Default Options, nic to nie dało. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Pewnie zasilacz kończy swój żywot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xZdzislawx Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zasilacz OCZ SXS2 700W. W BIOS-ie napięcia z linii 3.3V, 5V i 12V nie mają dużych wychyleń. Po uruchomieniu komp działa normalnie, nie restartuje się w stresie, jedynie uruchamianie tak wygląda (za każdym razem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Od nowości tak masz czy nagle się zaczęły problemy? Bios najnowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeroMen Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 @up przeczytaj tytuł super byłoby jakbyś podał całą specyfikację Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xZdzislawx Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) OCZ SXS2 700WIntel Xeon W35404GB RAM DDR3 DRAGON RAMAsus P6THD 6870 @HeroMen Pisząc "za pierwszym razem" miałem na myśli to, że komputer za każdym razem reaguje w ten sposób, i za każdym razem pierwsze włączenie muszę "poprawiać". Bios mam najnowszy "1408". Płytę kupiłem jaką używaną - ze sklepu. (z tego sklepu) http://allegro.pl/asus-p6t-x58-ich10r-ddr3-oc-dts-i7-sklep-poznan-i3832558660.html Edytowane 6 Stycznia 2014 przez xZdzislawx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) @up przeczytaj tytuł Chyba nie zrozumiałeś w czym problem. Chodzi o DUAL-BOOTY, które często występują na tej platformie i innych. Autor: Spróbuj pamięci manualnie na 1333 CL9. Pamięci włożone w odpowiednie sloty tzn. zgodnie z instrukcją? Zobacz czy masz włączone oszczędzanie energii ErP - jeżeli tak to ono powoduje Dual-booty. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xZdzislawx Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Ustawienia pamięci 1333 CL9 wziąłeś z taktowania fabrycznego mojego RAM-u? Moja wersja fabrycznie ma 1600MHz CL11 (bo są wersje 1333 CL9 i 1600 CL11). Kość RAM-u włożyłem w pierwszy czerwony slot (tak jak w manualu rekomendują), a taktów jeszcze nie zmieniałem (bo nie modyfikowany Xeon W3540 obsługuje "DDR3-800/1066"). Co do ErP to takiej opcji w BIOS-ie nie znalazłem, może na ASUS P6T (American Megatrends) nazywa się to jakoś inaczej? Dla pewności zakładka Power wygląda następująco: http://zapodaj.net/a8a78b76d6186.jpg.html http://zapodaj.net/6b495ab5b9735.jpg.html Edytowane 6 Stycznia 2014 przez xZdzislawx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zasilacz OCZ SXS2 700W. W BIOS-ie napięcia z linii 3.3V, 5V i 12V nie mają dużych wychyleń. Po uruchomieniu komp działa normalnie, nie restartuje się w stresie, jedynie uruchamianie tak wygląda (za każdym razem). To w ogóle nie wyklucza winy zasilacza. Przy starcie duże znaczenie ma m.in. linia +5Vsb. Najlepiej użyć innego zasilacza do testów. Jeśli do obudzenia kompa trzeba dusić "restart", nie jest to dualboot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Skoro nie zmieniałeś jeszcze taktów ramu to zrób to. Ustaw niższą częstotliwość dla testu - dlatego podałem 1333. Fakt nie jest to typowy dual boot skoro trzeba wcisnąć 2 razy. Co do biosu to ta płyta nie ma EPU/ERP więc nie tutaj jest problem. Próbowałeś na pająka? Może jakieś zwarcie? Można też podejrzewać zasilacz. Wystartuj z minimalną liczbą podłączonych urządzeń. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xZdzislawx Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) @Klaus Sprawdziłem na FEEL-u 400W. Podpiąłem tylko płytę główną, dodatkowe zasilanie cpu (4pin a miejsca jest na 8 i kartę graf, czyli bez dysków itp. Z FEEL-em komp też włącza się na "dwa razy". Ale ja bym tego 400W FEEL-a za wyrocznię nie brał @jacekcz Domyślnie przy auto RAM odpala się na 1066MHz, ale i tak zgodnie z Twoimi zaleceniami ustawiłem na 1333MHz (na lepsze się nie zmieniło, a przy pierwszym uruchomieniu było napisane coś w stylu "Overclocing failed", ale później normalnie przechodziło). Testowałem na 800MHz, 1066MHz, 1333MHz - brak poprawy (timingów nie ruszałem i raczej nie będę ruszał, bo to chyba nie to). Zwierać pinów jeszcze nie próbowałem, może zrobię to wieczorem. Ale i tak mam przecież na płycie głównej przyciski "Włącz" i "Restart". A co powiecie na to, że "Zauważyłem też, że wbudowany na płycie włącznik podświetlony jest na czerwono, a restart na zielono (czerwonego chyba nie powinno być)." A jeśli winowajcą jest CPU Xeon W3540, może trzeba do niego jakiś zasilacz obsługujący pewne funkcje? (przypomnę, że płyta główna to ASUS P6T) Edytowane 7 Stycznia 2014 przez xZdzislawx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Overclocking failed - czyli coś z ustawieniami mu nie pasuje. Ustaw jednak te ramy na 1333 i 9-9-9-24-2T 1.65V - z zapasem dla testu. Spróbuj Podnieść deko QPI/VTT Voltage = 1.25V Spróbuj Vcore = fixed. Gdzieś musi być przyczyna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...