przemyslawz Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 WitamPotrzebuje fachowej wiedzy na temat istotności napięć 3,3V 5V i 12V dla płyty głównej. Aktualnie mówi się że obecne płyty główne potrzebują mocnej lini 12V.Ja potrzebuje się dowiedzieć jakie napięcia są najistotniejsze dla płyty pod proc Intel Pentium 4 (S478, chipset Intel, 4 kości pamięci DDR1, AGP).Czy tu ważne były napięcia 3,3 i 5 które w obecnych zasilaczach są coraz słabsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Właśnie od p4 w górę zaczęło się liczyć 12v, masz podłączenie do cpu na 4pin ? Jaki to zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslawz Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Tak, do płyty jest wtyczka 4pin. Zasilacz mam 400W. Ale komp jest tak rozbudowany że 400W nie daje mi rady. Potrzebuje kupić 600-ke. A z tego co widzę niektóre zasilacze mają jeszcze mocną linie 3,3 i 5. Inne już nie. Zastanawiam się który wybrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Wybrać markowy, nie z dupnym napisem 600wattttt. W ogóle 600w do tego ? to już 300 wystarczy całkowicie, np ten http://allegro.pl/modecom-mc-350atx-2-0-pfc-i3861127818.html Do twojej płyty ważne jest 12v nie5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslawz Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Obecnie własnie mam taki jak w załączniku tylko 400ATX 2.0 PFC. Mierzyłem napięcia. 3,3 i 12 są za niskie. Zastanawiam się co wybrać: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Przydałaby się pełna specyfikacja komputera, za niskie napięcia mogą wynikać także ze starości obecnego zasilacza (zużycia jak zwał tak zwał) także niewystarczające 400W może być pozorne Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Adikss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Co to znaczy za niskie ? Czym mierzyłes ? Jesli np "4.90V" to za mało to poczytaj o tolerancji napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Właśnie daj konkrety bo na razie wychodzi, że masz jakieś swoje fantazje. Jakie te napięcia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslawz Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Oczywista sprawa że zanim zacząłem się zastanawiać nad zmianą zasiłki, zmierzyłem napięcia. Na necie jest 1000stron o prawidłowych wartościach. Nie pamiętach dokładnie, ale 5V było idealne. 3,3 i 12 pracowało w dolnym akceptowalnym poziomie. Wystarczy ze włącze jakąś grę a wówczas Asus PC Probe mnie straszy. Napięcia skakają do 3,1V oraz 12,3V. Dodam jeszcze że, komp wcale nie kręcony. Więc mam taką fantazję by zmienic ten zasilacz i mieć spokój. Jeśli ktoś jeszcze by udzielił sie na pytanie postawione w pierwszym poście.... I jeszcze... Czy karta graficzna AGP (jeśli zmienie na lepszą) pociągnie 3,3V czy 12V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4b1dd3n Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) 12v wezmieWydrapano z mojej X8 :trollface: Edytowane 8 Stycznia 2014 przez raarx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Komputer jest stabilny? Napięcia mierzymy miernikiem! @Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Właśnie daj konkrety bo na razie wychodzi, że... ... termin konkrety jest w ogóle nie zrozumiały dla autora tematu. To czy karta na agp pociągnie papu z 3,3&5V czy 12V zależy od karty. Karty bez molexa będą większość prądu pobierać z 3,3&5V, te z molexem, jak np. GF6600GT z linii 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslawz Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Tak tak AragornPL Napięcia mierzyłem miernikiem. Tylko podczas grania nie mierzyłem miernikiem-bo nie wygodnie. Wogóle to dziękuje wszystkim tym którzy chcieli pomóc. Trochę mi sie rozjaśniło w temacie. Może temat przyda się też komuś z odwiedzających, bo w sumie nie mogłem znależć nigdzie w necie na ten temat info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dalej wierz miernikom z MB... daleko zajedziesz... a 2 to tolerancja napiec jest + -5%... wiec probe pokazuje bzdury totoalne dla 3.3V --- bo nie zmierzyłeś a dałeś wiare programowi.. 4.75 do 5.25V 11.6 do 12.6V 3.15V do 3.45V. I nawet jeśli masz 12.3V to jest to całkowicie normalne napięcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...