gwiazdorek88 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Kupiłem niedawno dysk z tematu i mam problem z ciągłym parkowaniem głowicy, słychać co jakiś czas takie tyknięcie dysku, czego w innych dyskach nie miałem lub było niesłyszalne / rzadko występowało. Dysk służy mi głównie do przechowywania danych.Dysk przepracował 59 godzin i ma 1931 razy zaparkowaną głowicę. Ktoś powie czy też tak ma, czy to ogólny problem ? Dla przykładu mam samsung HD502HJ przepracowane blisko 8800 godzin i 3104 parkowania. Program WDIdle nie chce mi odpalić w ogóle na W7 64-bit. Crystal disk info jest też bezradny wyłączenie parkowania jest niedostepne ;/ Tutaj screen: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22609f2f6cde3b7a.html Ktoś kto posiada ten dysk też ma taki problem ? Co mogę zrobić jeszcze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) 1. Sprawdź w opcjach zasilania windowsowego, czy nie masz ustawionego "wyłączania dysku" (lub coś w ten deseń, na chwilę obecną nie pamiętam dokładnej nazwy). 2. Pod obciążeniem (np. ściąganie, kopiowanie plików) dysk też parkuje? Powodowałoby to zwisy/freezy/BSODy, generalnie problemy. 3. W BIOSie również występuje parkowanie? 4. Ew. można spróbować pogmerać tym (https://sites.google.com/site/quiethdd), jeżeli w powyższych punktach są odpowiedzi twierdzące, a Win jest ustawiony poprawnie, ale nie sądze, że wtedy to pomoże. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dzięki kolego za zainteresowanie moim problemem. Więc tak: 1. W opcjach zasilania miałem ustawione 20 minut, wyłączyłem i nic to nie zmienia. 2. Tak dysk właśnie a raczej głowica parkuje / startuje przy zapisywaniu plików na ten dysk, czy też kopiowaniu, czasem mam wrażenie że nawet gdy wykonuje operację na innym dysku to też od czasu do czasu słyszę parkowanie z tego drugiego dysku. Np. w programie HD Tune wystarczy przemienić zakładkę z dyskiem i już słyszę parkowanie. Ale nie zwiesza się mi nic... 3. Tego nie zauważyłem / nie sprawdzałem. Sprawdzę to. 4. Sprawdzę jeszcze ten program, nie miałem z nim styczności, co w nim konkretnie muszę, lub mogę zrobić ? Kontaktowałem się z WD, dali mi jakiś ich program do testowania który nic nie wykrył, zobaczymy co dalej powiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 WDidle nie działa pod Windows, dlatego nie chce odpalić. Najlepiej utwórz CD lub pendrive'a z dyskiem startowym windows i z poziomu wiersza poleceń odpal WDidle i wyłącz w nim parkowanie głowicy. U mnie na WD AV-GP nie było z tym problemu. Jednak aby nowe ustawienia zaczęły działać dysk musi zostać wyłączony i ponownie uruchomiony. Czyli najlepiej wyłączyć komputer i ponownie go uruchomić (zwykły restart nie wystarczy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 albo zwyczajne hdparm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jesteś pewny, że to parkowanie głowicy? Z tego co mi wiadomo to red standardowo ma tą funkcję wyłączoną i właśnie programu wdidle się używa, żeby ją uaktywnić jak ktoś ma taką potrzebę. Mój red 3TB przy 5310h pracy ma tylko 434 parkowania. I wydaje mi się, że te parkowania dotyczyły tylko włączenia / wyłączenia PC. Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 No właśnie bo parkowanie głowic chyba po 5 sekundach to domena wd green, ja u siebie wyłączyłem to całkiem jakimś dosowym sofcikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 albo zwyczajne hdparm A z hdparm nie jest tak przypadkiem że musi się uruchamiać wraz z systemem by po ponownym uruchomieniu komputera parkowanie nie wróciło? W WDidle wystarczy ustawić to tylko raz i ma się raz na zawsze spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Będę działał tak jak radzicie, jeszcze w biosie muszę sprawdzić czy też to się dzieje. Nie wiem czy to parkowanie głowicy ale na to wygląda, bo za każdym razem pyka, jak dysk startuje to słychać start talerze się rozpędzają tutaj jest pyknięcie no i parametry z HDTune też na to wskazują - napisałem o tym w pierwszym poście. Z WD jeszcze mi nie odpisali, przesłałem im testy które chcieli z ich programu i na razie cisza. EDIT: W biosie wszystko ok, kilka minut, klikałem opcjami od dysku itd i nic się nie dzieje. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez gwiazdorek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 sam WD przyznaje że jest z tym problem, na forach zagranicznych również o tym piszą, najczęściej podają jak i tu WDIdle: http://www.synology.com/pl-pl/support/faq/407 w opcjach zasilania ustaw dysk na nigdy we wszystkich profilach, maksymalna wydajność wszędzie, może troszeczkę pomoże, powodzenia 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 A ktoś mi powie jak działa ten WDIdle - co on robi zmienia, coś na stałe w firmware dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Mój WD RED zaparkował 609 razy w ciągu 39h swojej pracy. I teraz pytanie na co to może wpłynąć w przyszłości? Skrócenie czasu życia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Dziś chciałem podziałać z WDIDLE3 ale niestety po jego uruchomieniu w DOS komendy nie działają...Ktoś coś poradzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 DOS odpaliłeś z płyty bootowalnej czy po prostu odpaliłeś wiersz poleceń w Windows? Jeśli to drugie to odpal go z płyty/pendrive'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Mój WD RED zaparkował 609 razy w ciągu 39h swojej pracy. I teraz pytanie na co to może wpłynąć w przyszłości? Skrócenie czasu życia? Tak skraca żywotność. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Odpalałem program z płyty Hiren's Boot. Ale zrobiłem botowalnego pena z programem i zadziałało - dałem parametr 300 i teraz głowica wyłącza się po 5 minutach. Pytanie - czy mogę dać parametr "d" który całkiem wyłączy głowice ? Dysk ma 166 godzin i 2199 parkowań - masakra. W tym 65 cykli uruchomienia. Gdyby udało się całkiem wyłączyć parkowanie to parkowała by tylko przy zamykaniu systemu zgadza się ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) U mnie mam właśnie całkiem wyłączone parkowanie i parkuje tylko przy wyłączaniu. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) wdidle3 /S[10000000000] - this actually completely disables the timer Ta komenda wyłącza timer parkowania głowic Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Ram1rez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Według WDIDLE komenda do wyłączenia jest WDIDLE3 /d Po jej wpisaniu u mnie nie wyłączyło timera ale ustawiło na 62minuty Edytowane 18 Stycznia 2014 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Tak wiem sprawdzałem sam, Wpisz wdidle3 /S[10000000000] i na 100% wyłączysz timer. Sprawdzałem u siebie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...