Jump to content
gwiazdorek88

WD10EFRX RED 1TB - Ciągle parkowanie głowicy

Recommended Posts

 

Kupiłem niedawno dysk z tematu i mam problem z ciągłym parkowaniem głowicy, słychać co jakiś czas takie tyknięcie dysku, czego w innych dyskach nie miałem lub było niesłyszalne / rzadko występowało. 

Dysk służy mi głównie do przechowywania danych.

Dysk przepracował 59 godzin i ma 1931 razy zaparkowaną głowicę. Ktoś powie czy też tak ma, czy to ogólny problem ? 

Dla przykładu mam samsung HD502HJ przepracowane blisko 8800 godzin i 3104 parkowania.

 

Program WDIdle nie chce mi odpalić w ogóle na W7 64-bit.

 

Crystal disk info jest też bezradny wyłączenie parkowania jest niedostepne ;/ 

 

Tutaj screen: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22609f2f6cde3b7a.html

 

Ktoś kto posiada ten dysk też ma taki problem ? Co mogę zrobić jeszcze ?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Sprawdź w opcjach zasilania windowsowego, czy nie masz ustawionego "wyłączania dysku" (lub coś w ten deseń, na chwilę obecną nie pamiętam dokładnej nazwy).

2. Pod obciążeniem (np. ściąganie, kopiowanie plików) dysk też parkuje? Powodowałoby to zwisy/freezy/BSODy, generalnie problemy.

3. W BIOSie również występuje parkowanie?

4. Ew. można spróbować pogmerać tym (https://sites.google.com/site/quiethdd), jeżeli w powyższych punktach są odpowiedzi twierdzące, a Win jest ustawiony poprawnie, ale nie sądze, że wtedy to pomoże.

Edited by AragornPL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki kolego za zainteresowanie moim problemem.

 

Więc tak:

1. W opcjach zasilania miałem ustawione 20 minut, wyłączyłem i nic to nie zmienia.

 

2. Tak dysk właśnie a raczej głowica parkuje  / startuje przy zapisywaniu plików na ten dysk, czy też kopiowaniu, czasem mam wrażenie że nawet gdy wykonuje operację na innym dysku to też od czasu do czasu słyszę parkowanie z tego drugiego dysku. Np. w programie HD Tune wystarczy przemienić zakładkę z dyskiem i już słyszę parkowanie. Ale nie zwiesza się mi nic...

 

3.  Tego nie zauważyłem / nie sprawdzałem. Sprawdzę to.

 

4. Sprawdzę jeszcze ten program, nie miałem z nim styczności, co w nim konkretnie muszę, lub mogę zrobić ?

 

Kontaktowałem się z WD, dali mi jakiś ich program do testowania który nic nie wykrył, zobaczymy co dalej powiedzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WDidle nie działa pod Windows, dlatego nie chce odpalić. Najlepiej utwórz CD lub pendrive'a z dyskiem startowym windows i z poziomu wiersza poleceń odpal WDidle i wyłącz w nim parkowanie głowicy. U mnie na WD AV-GP nie było z tym problemu. Jednak aby nowe ustawienia zaczęły działać dysk musi zostać wyłączony i ponownie uruchomiony. Czyli najlepiej wyłączyć komputer i ponownie go uruchomić (zwykły restart nie wystarczy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesteś pewny, że to parkowanie głowicy? Z tego co mi wiadomo to red standardowo ma tą funkcję wyłączoną i właśnie programu wdidle się używa, żeby ją uaktywnić jak ktoś ma taką potrzebę. Mój red 3TB przy 5310h pracy ma tylko 434 parkowania. I wydaje mi się, że te parkowania dotyczyły tylko włączenia / wyłączenia PC. Tapatalk 4 @ SGS 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

albo zwyczajne hdparm

 

 

A z hdparm nie jest tak przypadkiem że musi się uruchamiać wraz z systemem by po ponownym uruchomieniu komputera parkowanie nie wróciło? W WDidle wystarczy ustawić to tylko raz i ma się raz na zawsze spokój.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę działał tak jak radzicie, jeszcze w biosie muszę sprawdzić czy też to się dzieje.

 

Nie wiem czy to parkowanie głowicy ale na to wygląda, bo za każdym razem pyka, jak dysk startuje to słychać start talerze się rozpędzają tutaj jest pyknięcie no i parametry z HDTune też na to wskazują - napisałem o tym w pierwszym poście.

Z WD jeszcze mi nie odpisali, przesłałem im testy które chcieli z ich programu i na razie cisza.

 

EDIT: W biosie wszystko ok, kilka minut, klikałem opcjami od dysku itd i nic się nie dzieje.

Edited by gwiazdorek88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpalałem program z płyty Hiren's Boot.

Ale zrobiłem botowalnego pena z programem i zadziałało - dałem parametr 300 i teraz głowica wyłącza się po 5 minutach.

 

Pytanie - czy mogę dać parametr "d" który całkiem wyłączy głowice ?  Dysk ma 166 godzin i 2199 parkowań - masakra. W tym 65 cykli uruchomienia.

 

Gdyby udało się całkiem wyłączyć parkowanie to parkowała by tylko przy zamykaniu systemu zgadza się ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.