mitm Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Konfiguracja: SSD: OCZ Vertex450 128GB Procesor: i5-4670k Płyta: MSI Z87-G43 Grafika: GF GTX770 Zasilacz: OCZ Fatality 550W Kilka miesięcy temu wymieniłem dysk SSD na gwarancji, gdyż przestał go całkowicie widzieć BIOS. Myślałem, że to usterka dysku, jednak problem zaczął się jakby pojawiać ponownie, bo właśnie miałem BSOD i po restarcie nie wykrywało dysku. Dopiero po wyłączeniu komputera, po chwili wszystko ruszyło dobrze. Procesor mam podkręcony na 4,4 GHz, a podkręcałem wg różnych poradników. Wziąłem przykładowe parametry do podkręcenia. Czy możliwe jest, że podkręcenie procka ma negatywny wpływ na mój SSD? Jakieś napięcie z podkręcania może źle wpływać na SSD? Edytowane 9 Stycznia 2014 przez mitm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Poczytaj sobie o tych dyskach , są dosyć awaryjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitm Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Czyli mogę wykluczyć winę podkręcenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Musiałbyś mieć wysoko podkręcone blck , a zapewne nie masz tylko kręcisz mnożnikiem. Więc to nie wina kręcenia. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitm Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Obecnie mam tylko ustawiony mnożnik na 44 i napięcie na 1,25V. Reszta w sumie chyba na AUTO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyklop10 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Hej posiadam dokładnie taki sam dysk jak Ty. Wina leży po stronie firmware musisz zaktualizować do najnowszego z końca roku 2013. Ocz oznaczyło to nawet jako bardzo ważną aktualizacje. Bo wnosi ona wiele poprawek w działaniu dysku. Release Notes Firmware Version 2.0 Supported products Vertex 450Improvements since version 1.17 Fixed issues with incorrect SMART values being reported Fixed a corner case issue where drives would lock and require a password on reboot Improved unexpected power loss handling Additional stability improvements http://ocz.com/consumer/download/firmware Na dole strony możesz dokonać subskrypcji w ten sposób żadna aktualizacja Ci nie umknie. Pozdrawiam. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Cyklop10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitm Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Wielkie dzięki. Jak 2-3 miesiące temu regularnie sprawdzałem i pisałem z OCZ, tak teraz wyleciało mi to z głowy. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...