Skocz do zawartości
Jtjola

Jaka karta graficzna (jaki zestaw) pod kilka monitorów?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy będziecie tacy uprzejmi i zaproponujecie jakiś zestaw komputerowy obsługujący kilka monitorów?

Na start mają być 2, za jakiś czas (ok. roku) 4, a w jeszcze dalszej perspektywie może więcej. Nie wiem, jakie są możliwości w kartach, ale może to być jedna od razu na 6 monitorów (jeżeli jest i jeżeli warto), albo teraz np. na max 4 i jeżeli kiedyś zajdzie taka potrzeba to dołożenie drugiej karty.

To nie musi być rakieta - nie jest to zestaw pod gry. Owszem, miło by było, gdyby dało się jakieś fajne gry uruchomić (ale niekoniecznie w wysokich detalach), ale to tylko dodatek. To zestaw przede wszystkim do pracy.

Ma płynnie obsługiwać pakiet MS Office, programy typu Corel Draw czy GIMP, ma się na nim dać nagrywać screencasty (krótkie filmiki instruktażowe z dźwiękiem).

Zestaw na dobrych podzespołach, w miarę cichy, przygotowany "do pracy ciągłej" - czasem chodzi całą dobę.

Ceny - im niższa tym oczywiście lepiej, ale tak myślę o max 3.000 za jednostkę centralną (bez oprogramowania i monitorów).

Pomożecie?

Pozdrawiam,

Jola

Edytowane przez Jtjola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz to zrobić

- bez rwania włosów z głowy

- na windowsie (a pewnie tak, skoro Corel)

- docelowo monitorów na pewno będzie więcej niż 3

To weź od razu jakiegoś radeona HD eyefinity 6 (7870 lub 6870), ale to implikuje konieczność użycia monitorów/tv z display port. 

Przerabialiśmy to ostatnio w pracy, gdzie mamy kilkanaście TV 42' fHD używanych do systemu monitoringów środowiska i ogólnie był to mały horror, który zakończył się dopiero po przeinstalowaniu kompów obsługujących monitoring na ubuntu, gdzie ruszyło to od kopa na domyślnym (otwartym) sterowniku. 

Jeżeli obecne monitory nie mają DP i nie chcesz ich zmieniać, pozostają dwie karty graficzne lub aktywne konwertery - ale w tej konfiguracji możesz nie być w stanie przypisać ekranów do pulpitów tak, jakbyś chciała, a na pewno nie połączysz tego w jeden duży pulpit - chyba, że np. w Win8/1 coś się zmieniło. 

My naprawdę nawkurzaliśmy się przy tym. Weź eyefinity 6 i monitory z DP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fajnie...

Już widzę, że tu największym wyzwaniem jest karta graficzna. I tu się już pogubiłam...

Po tym, co napisał Dijkstra zaczęłam szukać czegoś na temat "eyefinity" i "eyefinity 6" i kart obsługujących takie standardy. Z "eyefinity 6" teraz na naszym rynku nie znalazłam żadnej dostępnej karty, a te niedostępne kosztowały 1300 - 1400 zł. Sporo. Przy okazji natknęłam się na kilka innych pojęć z tym związanych, np. "flex, który eliminuje ograniczenia eyefinity".

A największym dla mnie problemem jest to, że opisy, na które się natknęłam (PL i EN) przedstawiają przede wszystkim rozwiązania dla gier, gdzie jest pokazane "rozciągnięcie" ekranu na kilka monitorów. A mnie interesują niezależne okna na każdym monitorze.

I w związku z tym jak to jest z tymi kartami w praktyce?

Wydawało mi się, że o ilości monitorów powinna decydować ilość wyjść na karcie, ale z tego co czytałam, to chyba nie jest tak do końca. Przynajmniej przy moich oczekiwaniach (niezależne okna).

Czy rodzaje wejść mają tu znaczenie?

Dijkstra dla "eyefinity 6" pisze o monitorach z DP. A nie wystarczą przejściówki?

Karta którą proponuje tesel ma 5 wyjść (i są one różne). Czy to oznacza, że obsłuży 5 monitorów (niezależne okna na każdym monitorze)?

Czy sytuacja się zmieni, jeżeli ograniczę i skonkretyzuję wymagania - rozwiązanie dla dokładnie 4-ch monitorów?

Co to jest ten flex?

Czy są jakieś alternatywy ze strony NVidii?

Pozdrawiam,

Jola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też użyć 2 kart graficznych np. zintegrowanej oraz karty na PCI-E. 2 monitory do intergy i 2 do karty na PCI-E. Powinno działać.

Przeczytaj jeszcze to. Zainteresuj się też kartami Matroxa.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fajnie...

Już widzę, że tu największym wyzwaniem jest karta graficzna. I tu się już pogubiłam...

Po tym, co napisał Dijkstra zaczęłam szukać czegoś na temat "eyefinity" i "eyefinity 6" i kart obsługujących takie standardy. Z "eyefinity 6" teraz na naszym rynku nie znalazłam żadnej dostępnej karty, a te niedostępne kosztowały 1300 - 1400 zł. Sporo. Przy okazji natknęłam się na kilka innych pojęć z tym związanych, np. "flex, który eliminuje ograniczenia eyefinity".

A największym dla mnie problemem jest to, że opisy, na które się natknęłam (PL i EN) przedstawiają przede wszystkim rozwiązania dla gier, gdzie jest pokazane "rozciągnięcie" ekranu na kilka monitorów. A mnie interesują niezależne okna na każdym monitorze.

I w związku z tym jak to jest z tymi kartami w praktyce?

Wydawało mi się, że o ilości monitorów powinna decydować ilość wyjść na karcie, ale z tego co czytałam, to chyba nie jest tak do końca. Przynajmniej przy moich oczekiwaniach (niezależne okna).

Czy rodzaje wejść mają tu znaczenie?

Dijkstra dla "eyefinity 6" pisze o monitorach z DP. A nie wystarczą przejściówki?

Karta którą proponuje tesel ma 5 wyjść (i są one różne). Czy to oznacza, że obsłuży 5 monitorów (niezależne okna na każdym monitorze)?

Czy sytuacja się zmieni, jeżeli ograniczę i skonkretyzuję wymagania - rozwiązanie dla dokładnie 4-ch monitorów?

Co to jest ten flex?

Czy są jakieś alternatywy ze strony NVidii?

Pozdrawiam,

Jola

http://allegro.pl/vtx3d-hd7870-2gb-gddr5-1ghz-6xmdp-eyefinity-6-k-ow-i3845837703.html - vertex 7870 za 750pln.

Trochę firm ma to w ofercie - vertex, club3d, asus, powercolor - nie leżą na półkach, bo pewnie >1% populacji ma zapotrzebowanie na tyle monitorów, ale na zamówienie dostaniesz bez problemu.

O ile wiem u nvidii kończy się na 3 monitorach.

Co do przejściówek - nasze TV były podłączone po HDMI poprzez przejściówki na miniDP. I to wystarczyło, żeby na windowsie eyefinity nie działało poprawnie, działały jak pamiętam dokładnie 2 monitory. Aby to obejść, wymagana była przejściówka aktywna HDMI-DP (120zł za szt.) Ale na ubuntu ruszyło to od kopa, czyli jak widać kwestia sterownika - czyli pewnie ATI/AMD było jakoś związane ze standardem DP.

Jeżeli nie potrzebujesz łączenia wszystich monitorów w jeden duży wirtualny pulpit, to dla 4 monitorów wystarczą dwie karty graficzne - z resztą nie zdziwię się, jak Win8 ma to już rozwiązane po swojej stronie. 

Przy eyefinity wygląda to tak, że mając podpięte 6 monitorów full HD, możesz połączyć je tak, że windows widzi to jako np. 3 ekrany 1920x2160 (3 kolumny składające się z dwóch fullHD jeden nad drugim) - albo dwa ekrany 5760x1080 (dwa rzędy po 3 obok siebie)  albo 3x2 obok siebie, albo 2x3 obok siebie - zaznaczasz jak chcesz, przypisujesz dowolny monitor do dowolnego pulpitu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak weźmiesz inną płyte niż gigabyte to masz opcje multimonitor  - iGPU & dodatkowe GPU jednocześnie.

Jako że hasswele supportują 3 monitory to nie powinno ci braknąć portów. (obecnie pracuje na 5ciu, nie ma najmniejszych problemów - główne GPU nie straciło krzty wydajności)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

W związku z tym, że przebywam za granicą zbudowałam zestaw na bazie zagranicznego sklepu. Przede wszystkim ze względu na gwarancję i czas dostawy, ale patrząc na pewne sprawy (związane też z pytaniami poniżej) zastanawiam się też jednak nad zamówieniem w Polsce.

http://azerty.nl/winkelmandje/winkelmandje/?legen=1&product%5B626476%5D=1&product%5B620105%5D=1&product%5B452330%5D=1&product%5B550161%5D=1&product%5B615942%5D=1&product%5B568280%5D=1&product%5B649325%5D=1&product%5B641808%5D=2&product%5B629110%5D=1&product%5B570406%5D=1&product%5B648598%5D=1&product%5B398419%5D=1&product%5B7517%5D=1&product%5B356231%5D=1

Zawiera on wszystko. Jednostkę centralną, Win 8.1 i 2 monitory.

Po pierwsze, to czy wg Was ogólnie patrząc podzespoły są dobrze dobrane?

Szczególnie karta graficzna (ma być w miarę podstawowa, ale obsługiwać min. 3 monitory), chłodzenie CPU i zasilacz.

Zasilacz w zestawie ma 550W. Jak się ogólnie pytałam w sklepie, to stwierdzili, że dużo lepszy będzie taki:

http://azerty.nl/8-1073-583443/xfx-proseries-p1-850x-xxb9-x.html

To ma 850W. Czy to jest potrzebne?

Czy monitory czerpią zasilanie z jednostki centralnej czy mają własny kabel zasilający do prądu (może to głupie pytanie, ale już się gubię)?

Generalnie chodzi o to, że zasilacz ma być przygotowany na dodatkową kartę graficzną (może zajść taka potrzeba) i 4 monitory.

W zestawie jest też usługa montażu. Wzięłam ją przede wszystkim dlatego, że zawiera pełne testowanie komputera.

Ale. Jeżeli to biorę, to na montowane przez nich części mam tylko 1 rok gwarancji. Czyli czasem tracę kilka lat gwarancji.

I tu pytanie. Czy gra jest warta świeczki?

Czy lepiej wziąć to montowanie, czy jednak samemu złożyć (kolega by to chyba potrafił)?

Jakie są szanse, że części nie będą prawidłowo współpracowały, albo, że będą "uwalone"?

Co o tym sądzicie?

I... (pytania blondynki)

Czy do Internetu potrzeba jakąś dodatkową kartę, czy ta na płycie wystarczy?

I to samo odnośnie karty dźwiękowej. Czy ta na płycie wystarczy do nagrywania podcastów (kilkuminutowych instrukcji głosowych) do netu?

Pozdrawiam,

Jola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

850W do takiego sprzętu to gruuuuba przesada. Nawet jakbys podłączyła 2 takie 260X to starczy te 550W. Monitory zasilane są osobno. 

Zestaw oczywiście w takiej sytuacji lepiej wziąć osobno i samemu poskładać. Szkoda gwarancji a to maks godzinka roboty. Jak nic na siłe nie będzie składane to ciężko to "uwalić".

Do internetu spokojnie integra starcza. To aż takie słabe ustrojstwo to też nie jest żeby YT nie pociągnęło :P

Identyczna sprawa z dźwiękówką :) Powinna wystarczyć.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Dzięki. Czyli zamawiam w kawałkach.

Zamieniłam kartę na lepszą, wzięłam większy dysk. I dodałam pastę termoprzewodzącą.

http://azerty.nl/winkelmandje/winkelmandje/?legen=1&product%5B626476%5D=1&product%5B620105%5D=1&product%5B550161%5D=1&product%5B615942%5D=1&product%5B568280%5D=1&product%5B649325%5D=1&product%5B641808%5D=2&product%5B629110%5D=1&product%5B570406%5D=1&product%5B398419%5D=1&product%5B356231%5D=1&product%5B10438%5D=1&product%5B657470%5D=1&product%5B452185%5D=1

Czy do samodzielnego składania potrzebuję coś jeszcze? Jakieś kabelki albo inne pierdółki?

I zastanawiam się jeszcze nad tym zasilaczem.

Który by był lepszy? Ten, co jest w zestawie teraz, czy któryś z poniższych:

http://azerty.nl/8-1073-555978/corsair-builder-series-cx600-bro.html

http://azerty.nl/8-1073-582389/corsair-cx600m.html

http://azerty.nl/8-1073-645238/coolermaster-gm-series-g650m.html

Tak patrzę na te zasilacze i jeszcze mi się nasunęło pytanie:

Czy ta ilość wyjść, która jest inna w każdym zasilaczu ma znaczenie?

Pozdrawiam,

Jola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jola kiedy kupujesz sprzęt?? Podpytałbym się kolegi, który na co dzień pracuje w zbrushu i 3studiomax. On osobiście pracuje na 2 monitorach. Bynajmniej poprosiłbym go o opinię jak i jego kolegów po fachu... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj to nie zdążę się zorientować. Bynajmniej wiem że istnieją programy do kart graf. to klonowania pulpitów na kilku monitorach, jeśli takie rozwiązanie Cię satysfakcjonuje. Tylko nie wiem jak to jest z wydajnością k. graf.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale to już rozpracowałam i ta konfiguracja powinna wszystko załatwić (do 6 monitorów). W razie czego jestem przygotowana na wrzucenie drugiej karty.

O programach też się już doczytałam. Są darmowe i płatne.

Teraz właściwie to mam tylko dylemat jeszcze z tym zasilaczem. HELP :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi