shakal84 Posted May 10, 2014 Report post Posted May 10, 2014 (edited) Panowie ... Zakupiłem sobie E5420 którego po modzie gniazda włożyłem do Asusa P5B, lecz po odpaleniu kompa nie ma w ogóle obrazu, komp nawet nie wchodzi do biosu cały czas czarny ekran. Bios wgrany jest najnowszy ze strony producena nr biosu 2104. IMO komputer powinien przynajmniej wejść do biosu a tu nic czarny ekran. Dodam że na starym procku E2140 komp odpala normalnie. Ktoś wie o co biega ? Edit OK Bios odpalony i proc rozpoznany :D Wgrałem na starym procku E2140 zmodyfikowny bios z chińskiej strony i zrobiłem reset wg instrukcji obsługi płyty ,składam to do kupy i zobacze co bedzie dalej :D Edit 2 Ktoś wie dlaczemu benchmarki 3DMark 06 i Vantage nie wyswietlają wyników ? jest to spowodowane zmianą na Xeona ? Edited May 12, 2014 by shakal84 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
esspero Posted May 14, 2014 Report post Posted May 14, 2014 Witam zainstalowałem Xeona E5320, wszystko poszło bez problemu ,posmarowałem pastą arctic mx-2 plus scythe catana 3 podkręcony procek na 2,4 ghz i 30 stopni w idle a w stresie 40-50 stopni max :D temperatury z realtemp bo innym programom nie ufam Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kamilose Posted May 15, 2014 Report post Posted May 15, 2014 Witam , czy opłaca się ucinać ząbki jeżeli procesor będzie w sockecie? A po to ,żeby nie powyginać pinów przypadkiem. Nie wiem czy to będzie bezpieczne ale czy można te plastiki usunąc po prostu poprzez odwrócenie płyty głównej i same wypadną? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
damianpaj Posted May 15, 2014 Report post Posted May 15, 2014 (edited) najprościej użyć programu pod windowsa "@bios" Kolego to jaki Ty masz procesor, że pasuje Ci socket 771 pod 775 ? Edited May 15, 2014 by damianpaj Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kamilose Posted May 15, 2014 Report post Posted May 15, 2014 Chodzi o to żeby inny procesor pod socket 775 był w gnieździe podczas odcinania "ząbków". Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
damianpaj Posted May 15, 2014 Report post Posted May 15, 2014 Jeśli tylko uda Ci się to tak obciąć to owszem, zawsze to jakieś zabezpieczenie dla jakby nie było delikatnych i ruchomych pinów Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
$kubi Posted May 19, 2014 Report post Posted May 19, 2014 http://forum.purepc.pl/topic/359766-intel-xeon-e5450-slbbm-z-adapterami-775 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
barthelemy Posted June 7, 2014 Report post Posted June 7, 2014 (edited) Sorry, że odkopuje, wrzuciłem sobie Xeona E5420 i jestem bardzo zadowolony, bo wydajnosc znacznie wzrosła w porównaniu do mojego starego Q6600, ktory sprzedałem. Chciałbym dowiedzieć sie czy ktoś ma doświadczenie z E5450 lub X5460, bo prawdopodobnie zostane przy s.775, więc ostatecznie wyląduje tam ktoryś z tych procesorów. Nie znam sie na razie na OC, dlatego zastanawiam sie nad tymi wydajnieszymi procesorami. X5460 ma mnożnik 9,5x, więc chyba łatwiej będzie osiagnac wyzsze OC? Co o tym myslicie? Edited June 7, 2014 by barthelemy Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
$kubi Posted June 9, 2014 Report post Posted June 9, 2014 (edited) Ja nie jestem jakimś super OCman, ale E5450 spokojnie wykręciłem na 4GHz ;)$kubi, nie przeginaj.Klaus Edit by $kubi: Żałosne. Edited June 11, 2014 by $kubi Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
barthelemy Posted June 11, 2014 Report post Posted June 11, 2014 A czy ktoś może wypowiedzieć się na temat X5460? bo różnica w cenie miedzy nimi na allegro to tylko 20zł. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kaligula Posted June 11, 2014 Report post Posted June 11, 2014 A czy ktoś może wypowiedzieć się na temat X5460? bo różnica w cenie miedzy nimi na allegro to tylko 20zł. A nie prościej wejść na cpu-world i porównać obydwa układy? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
barthelemy Posted June 13, 2014 Report post Posted June 13, 2014 Moje pytanie nie dotyczyło charakterystyki, bo ją znam. Tylko jak procesor sprawuje sie w praktyce. cpu-world niestety nie powie mi nic na temat OC procesora. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
dyzio93 Posted July 8, 2014 Report post Posted July 8, 2014 Witam. Możecie mi koledzy pomóc? Mam płytę główną Gigabyte GA-EP31-DS3L v2 i chciałem wsadzić procesor Intel Xeon 5405 lecz gdy do zamieniam z intel Pentium DualCore e6300 to bios się nawet nie ładuje i cały czas jest czarny ekran, a gdy znów włożę DualCore to jest wszystko ok. Wgrałem bios z tej chińskiej strony lecz to nie pomogło. W czym może być problem? Pozdrawiam i liczę na szybką odpoweidź. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Klaus Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 Adapter nakleiłeś prawidłowo? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
dyzio93 Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 (edited) Kupiłem już z naklejonym adapterem. W jakimś serwisie co się zna, złożą mi to czy nie bardzo bo powiedzą że się nie da? :D Edited July 9, 2014 by dyzio93 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Klaus Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 To zweryfikuj prawidłowość naklejenia ze zdjęciami w pierwszym poscie. Serwis raczej się togo nie podejmie. To zabawa dla hobbystów. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
dyzio93 Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 (edited) Właśnie nie jest to naklejka jak w 1 poście lecz jakby ktoś lutował czy coś. Zastanawiam się czy można taki lut ściągnąć jakoś i zakupie wtedy naklejke najwyżej jeszcze. Zdjęcie: https://imageshack.com/i/km975414j Edited July 9, 2014 by dyzio93 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Klaus Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 Nie widać na tym zdjęciu, co tam ktoś wymodził. Zrób zbliżenie i wrzuć zdjęcie w oryginalnym rozmiarze. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
$kubi Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 Nie wygląda to najlepiej... Lepiej to zdejmij i nałóż normalny adapter. Jak coś pisz na priv mam jeszcze kilka ostatnich sztuk Wysłane z tabletu Onda v819 3g przy użyciu Tapatalk 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Klaus Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 Dokładnie, to co jest na procku może robić zwarcie pomiędzy kilkoma pinami a nie "zamieniać" dwa piny. Byle procek nie był uwalony. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
dyzio93 Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 Ok idę do znajomego który zajmuje się lutowaniem/odlutowywaniem i mam nadzieje że coś z tym robi i procek odzyska siły. Dzięki za pomoc :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Klaus Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 Trzeba usunąc to coś i zastosować adapter. To chyba nawet nie jest przylutowane. Przyklejone? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
dyzio93 Posted July 9, 2014 Report post Posted July 9, 2014 (edited) Wiesz że nie wiem. A zaraz sprawdziłem właśnie i zdrapałem to :D Czyli teraz tylko adapter zastosować. Edited July 9, 2014 by dyzio93 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zaodrze244 Posted July 11, 2014 Report post Posted July 11, 2014 (edited) warto zmienić e8500 na e5450 - komp służy jako htpc? oglądanie filmów przez www też wchodzi w grę - jakieś tam seriale małżonki. póki co działa to ok na e8500 zastanawiam się czy nie skorzystać z "okazji" i wrzucić tam 4 rdzeniowego procka? czy ma to sens? jeżeli nie ten temat to sorry. Edited July 11, 2014 by zaodrze244 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
foh_23 Posted July 11, 2014 Report post Posted July 11, 2014 Jeżeli czujesz potrzebę wykazania się, bawi Ciebie grzebanie przy sprzęcie to warto. W innym przypadku dla wyżej wymienionych zastosowań IMO sztuka dla sztuki. Chyba że oglądasz Youtube w 2k wówczas jest lepiej przy 4 jajach niż 2óch. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
DIZEL Posted July 12, 2014 Report post Posted July 12, 2014 Znalazłem ten ciekawy temat przedwczoraj, przeczytałem cały i zacząłem się także zastanawiać nad sensem ewentualnej podmiany CPU. Aktualnie posiadam taki zestaw: Q6600 G0 @3,5ghz - 1,36v ASUS P5Q-E Patriot 4x1gb 800mhz GF GTX 560TI Patrzyłem w rozpiskę i niby moje mobo obsługuje te Xeony. Konkrenie ineresował by mnie model Xeona E5450. Patrzyłem na allegro i takie CPU można już z tą przejśćiówką kupić za 200zł. Mojego czterordzeniowca jako że dobrze się kręci pewnie bym sprzedał w okolicach 150zł, a więc dołożyć nie trzeba by było dużo. Komputer wykorzystuje 50/50, do inertentu jak i do gier, przedewszystkim - World of Tanks i pod kątem tej gry ewnetualnie chciałbym spróbować podmienić. Oczywiście chciałbym kręcić tego Xeona. Czy wyciągnięcie 4ghz było by możliwe?. Mam w sumie dobre chłodzenie powietrzem i Q6600 pracuje stale na 3,5ghz Forumowicze, "kombinować" i zamieniać? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zaodrze244 Posted July 12, 2014 Report post Posted July 12, 2014 w twoim przypadku to raczej mija się z celem, jeszcze zamiana 2 rdzeni na 4 to tak, ale podkręcone 4... to już lepiej sprzedać całość i kupić coś używanego ale np na 2500k lub 2600k... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
foh_23 Posted July 12, 2014 Report post Posted July 12, 2014 (edited) Zwłaszcza że umówmy się Xeony wcale nie są takie mega krętliwe. Albo trafisz sztukę, albo beton i 4GHz nie zrobisz, lub przy bardzo kiepskich napięciach i temp. Ten Twój q6600 widzę że ladna sztuka jak robi 3.5GHz przy 1.36V. Nie zamieniłbym, bo IMO zyskasz tyle na dodatkowym cache i 45nm że nawet nie odczujesz. Edited July 12, 2014 by foh_23 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
VANT Posted July 18, 2014 Report post Posted July 18, 2014 (edited) Pochwalę się że też zakupiłem Xeona E5450 SLBBM i zapakowałem go do swojego Asusa P5Q Pro. Płyta poprawnie rozpoznała procesor, ale stwierdziła że konieczny jest upgrade biosu'u więc dodałem mikro kody z pierwszego postu i po aktualizacji bios płyta już nie miała zastrzeżeń. Procek wstaje przy ustawieniu na 4GHz komputer się uruchamia, jednak losowo się zawiesza, tak samo przy ustawieniu na 3,8GHz. Na 3,6GHz działa ok. Napięcia ustawione na auto i przy 3,6 jest coś koło 1.264V. Temperatury przy tym taktowaniu to na stockowym chłodzeniu Intela dochodzą do 70-75 stopni, więc nie ma sensu podnosić napięć na tym coolerze. btw. jakie chłodzenie polecacie do tego klocka ? Jak widać stock niespecjalnie daje radę. Zauważyłem że procek nie współpracuje z asusowym Epu 6 enigine (zdarzały się restarty przy przełączaniu trybów). Po odinstalowaniu jest ok, procek nie lubi też trybów uśpienia C-State, jeśli mam to włączone w biosie to system ma opóźnione reakcji (włącza się dłużej itp.). Więcej testów i informacji wieczorkiem./ Edited July 18, 2014 by VANT Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
foh_23 Posted July 18, 2014 Report post Posted July 18, 2014 Jakie chłodzenie to kwestia budżetu. Czyli musisz podać ile możesz wydać na nowy nabytek. Nadto jaką obudową dysponujesz. Bo może masz np. tak jak ja coś pokroju Modecom Harry i nic o konstrukcji wieżowej z wentylatorem 120mm nie wejdzie. Druga sprawa, te temp. to rdzeni? Jakie tjmax masz ustawione? Jeżeli przy tjmax 85 takie to kiepsko i musisz zmienić chłodzenie. Kolejna sprawa to to że nie kręci się na auto. Napięcie procka, vtt, napięcie MCH, GTL, napięcie RAM, dzielnik pamięci, timingi pamięci itd. -> to się ustawia na twardo samemu. Zwłaszcza jeżeli nic z pamięciami nie zrobiłeś to mogą być jazdy, bo powyżej 3.6GHz także je podkręcasz jeżeli są to kości PC2-6400. Podaj co masz i jak ustawione, to się weźmie dobierze jakieś nastawy. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...