Jump to content
Sign in to follow this  
Maniakalny

771 @ 775 DONE

Recommended Posts

Oczywiście, że nieco lepszy i raczej takiego bym szukał. Można nawet taniej, tylko trzeba cierpliwości i czasem dopytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam
Chcę wgrać mikrokody  programem tj.MMTool  i nie można,jak daje load ROM to nie widzi pliku z biosem tj. , G31MES2L.F10.Czy jak mam najnowszy bios na płycie G31M-ES2L ,to potrzebuje wgrywać do tego biosu mikrokody?
Dałem Xeona E5430@2.66 GHz, do płyty bez wczytywania mikrokodów,nie odpalił,potem dałem ten core duo,co wyjąłem  czyli E6300@2800 Mhz, i nie odpalił,potem dałem inny core duo @1800Mhz i odpaliła płyta,więc powodem nie odpalenia może być też ,że procesor nie styka na wszystkich nóżkach tak jak to chyba było z E6300,raz odpala raz nie,zależy chyba od tego jak się ułoży.
Dziękuje za w miarę szybką odpowiedz.
Pozdrawiam
Andrzej

Edited by Anek40

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i chyba zabiłem komputer. Wgrałem bios, wyciąłem te plastikowe rowki, wsadziłem procesor, uruchomiłem no i czarny ekran, trzy razy się z resetował , coś zaśmierdziało i tyle. Stary procesor też nie działa. No i zagadka w jaki to sposób go zabiłem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest ktoś kto potrafi wgrać do mojego biosa mikrokody i przysłać mi na emaila?

Jak do tej pory nie potrafię tego zrobić.

Płyta: G31M-ES2L rev.1.x

Andrzej

Edited by Anek40

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i chyba zabiłem komputer. Wgrałem bios, wyciąłem te plastikowe rowki, wsadziłem procesor, uruchomiłem no i czarny ekran, trzy razy się z resetował , coś zaśmierdziało i tyle. Stary procesor też nie działa. No i zagadka w jaki to sposób go zabiłem?

Włożyłeś procesor odwrócony o 90/180/270 st. ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest ktoś kto potrafi wgrać do mojego biosa mikrokody i przysłać mi na emaila?

Jak do tej pory nie potrafię tego zrobić.

Płyta: G31M-ES2L rev.1.xx

Andrzej

Jedna stronę wczesniej reyden podał linka do strony z biosami. Nawet jest i do twojej płyty.

 

Masz żebyś czasem nie musiał szukać http://genius239239.myweb.hinet.net/771/?MywebPageId=2014251414266144709&MywebPageId=201481415475053794#giga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całkiem możliwe, ale wydaje mi się że kawałek plastiku gdzieś został na gnieździe i się stopił, najlepsze jest to że po podłączeniu i czyszczeniu po kolei wszystkiego zaczęło działać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna stronę wczesniej reyden podał linka do strony z biosami. Nawet jest i do twojej płyty.

 

Masz żebyś czasem nie musiał szukać http://genius239239.myweb.hinet.net/771/?MywebPageId=2014251414266144709&MywebPageId=201481415475053794#giga

Biosa najnowszego to ja mam, pobrałem ze strony producenta kilka dni temu,na dole link,tylko czy są w nim mikrokody do Xeona ,na stronie producenta,i w tym którego link podałeś.

Właściwie to ja biosu nie muszę pobierać bo gdy kupiłem płytę, to na niej  był najnowszy bios,taki jaki jest aktualnie na stronie producenta,ale on chyba jest bez mikrokodów do Xeona,a ja nie potrafie je wgrać do mojego biosu.

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-g31m-es2l_1x/download/

Edited by Anek40

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oryginalny bios ze strony GB , Asusa , MSI czy innego producenta nie będzie zawierał mikro kodów dla Xeonów , bo ich nie było na S775 ( mówię o Xeonach S771 bo były także Xeony S775 )

 

Strona którą linkowałem i o której mówi zaodrze244 zawiera biosy  zmodyfikowane z dogranymi już mikrokodami .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oryginalny bios ze strony GB , Asusa , MSI czy innego producenta nie będzie zawierał mikro kodów dla Xeonów , bo ich nie było na S775 ( mówię o Xeonach S771 bo były także Xeony S775 )

 

Strona którą linkowałem i o której mówi zaodrze244 zawiera biosy  zmodyfikowane z dogranymi już mikrokodami .

Diekuję ,za wyjaśnienie,dlaczego nie moge wgrać mikrokodu do biosu mojej płyty programem MMTool ,tak jak pisałem wyżej.Czy Ty potrafisz do tego mojego biosu wgrać mikrokody?Jak to zrobić,gdy dam Load ROM,to program nie widzi mojego biosu i nie da się wgrać.

Czy Xeon bez mikrokodów będzie działał na mojej płycie,jakie jest prawdopodobieństwo?

Edited by Anek40

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie możesz wgrać biosu z linku powyżej? Potem będziesz się uczyć modyfikowania.

Bios z linku już wgrałem,i modowanie jest już mi niepotrzebne,ale warto wiedzieć dlaczego nie moge wgrac mikrokodów samodzielnie,warto tego sie nauczyć.

Teraz zastanawiam się czy dać tego Xeona,nie chce mi się rozkręcać kompa,bo bez mikrokodów Xeon u mnie nie odpalił,było by fajnie jak by odpalił z mikrokodami.

Edited by Anek40

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klik

To nie mój język, mogę się mylić. Wydaje mi się, że MMToll nie rusza biosów GB i trzeba to robić za pomocą CBROM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pobraniu i wgraniu biosu z mikrokodami, Xeon nie odpalił !!!!!!!!

Zastanawiam się dlaczego ten bios z mikrokodami ma taką samą pojemność pliku jak ten od producenta, bez mikrokodów, powinien być chyba większy.

Na szczęscie komp po włożeniu ,Core Duo E6300, odpalił i z niego piszę.

Powodów nie zadziałania u mnie Xeona może być kilkanaście:

1.Otrzymałem niesprawny Xeon

2.Ten Xeon jest sprawny ale nie działa na mojej płycie

3.nie styka jedna nóżka lub klika

i co jeszcze może być,nie wiem

Czy ja muszę w sockecie 775 wycinać jakieś nóżki,bo czytałem że wycinają,ja nie wycinałem,nakleiłem tylko moda na procesor,i może właśnie na modzie coś nie styka.

Odeślę procesor sprzedającemu na Allegro.

Dziękuję wszystkim za pomoc.a zwłaszcza krajanowi z Zaodrza,i reydenowi.

Pozdrawiam

Andrzej

Edited by Anek40

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pobraniu i wgraniu biosu z mikrokodami, Xeon nie odpalił !!!!!!!!

Powodów nie zadziałania u mnie Xeona może być kilkanaście

Jest jeden podstawowy, bez wycinania tych 2 wypustek nie da się poprawnie zamontować w gnieździe xeona socket771, po zamontowaniu proca strzałka na procku ma być przy strzałce oznaczonej na obudowie gniazda czyli tak samo jak dla dla zwykłych procków na socket 775. Teraz pytanie tylko czy nie uwaliłeś tego e5430 jak 2x był montowany źle.

Edited by toska78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeden podstawowy, bez wycinania tych 2 wypustek nie da się poprawnie zamontować w gnieździe xeona socket771, po zamontowaniu proca strzałka na procku ma być przy strzałce oznaczonej na obudowie gniazda czyli tak samo jak dla dla zwykłych procków na socket 775. Teraz pytanie tylko czy nie uwaliłeś tego e5430 jak 2x był montowany źle.

Masz ma myśli te plastikowe wypustki,te wyciąłem,procesor ułożyłem prawidłowo.

Jak bym zle włożył procesor,to chyba bym nie mógł z powrotem odpalić E6300,bo płyta by sie spaliła.

Mi chodzi o wypustki nóżki metalowe na których leży procesor i są przez niego zasłonięte.

Może się mylę,ale wypustki metalowe, wycina się chyba jak nie daje się moda.

Może pisali o plastikowych wypustkach,a ja myślałem,że metalowe,to wycina się metalowe czy nie?.

Jak wytnę wypustki metalowe, czy potem będzie działał Core Duo E6300.

Edited by Anek40

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz ma myśli te plastikowe wypustki,te wyciąłem,procesor ułożyłem prawidłowo.

Mi chodzi o wypustki nóżki metalowe na których leży procesor i są przez niego zasłonięte.

Może się mylę,ale wypustki metalowe, wycina się chyba jak nie daje się moda.

Może pisali o plastikowych wypustkach,a ja myślałem,że metalowe,to wycina się metalowe czy nie?.

Jak wytnę wypustki metalowe, czy potem będzie działał Core Duo E6300.

Te nóżki metalowe na których leży procesor, a które są w gnieździe to tzw. "piny", ich się nie wycina w żadnym wypadku. Sprawdź czy wszystkie są proste, nie powyginane. Sprawdź poprawność naklejenia adaptera. W pierwszym poście masz przecież pokazane na fotkach co i gdzie wycinać w gnieździe i jak naklejać adapter na procek (mają być zasłonięte tylko te konkretne styki na cpu).

Edited by toska78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te nóżki metalowe na których leży procesor, a które są w gnieździe to tzw. "piny", ich się nie wycina w żadnym wypadku. Sprawdź czy wszystkie są proste, nie powyginane. Sprawdź poprawność naklejenia adaptera. W pierwszym poście masz przecież pokazane na fotkach co i gdzie wycinać w gnieździe i jak naklejać adapter na procek (mają być zasłonięte tylko te konkretne styki na cpu).

Wczoraj odesłałem gościowi Xeona,najprawdopodobniej coś nie stykało,lub Xeon jest zepsuty.Teraz kupie taki gdzie jest naklejony mod i gdzie piszą,ze sprawdzali na 775 i działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odkopię bo bardzo interesujący temat. Czy złapał ktoś bootstrap na tych cepach? Modził ktos bsel 1 i 2 może? Na clovertownach dawało się zmodzić wyższą FSB przez izolowanie bseli - czy Harpertown też by działał analogicznie jak to ma miejsce w innych procesorach na LGA775 po zaizolowaniu konkretnych pinów? e4300 uruchamiałem najpierw na 266 a potem poszedł mod na 333 FSB, z Q6600 nie chrzaniłem się długo tylko od razu dostał moda na 333 MHz, żeby mi dzielniki płyta inne dawała. Może ktoś sprawdzić dla mnie takie informacje? 

 

Mod 266 > 333 MHz dla Q6600: http://i58.tinypic.com/2d979kk.jpg

 

I jeśli te Harpertowny mają tak wiele wspólnego / są identyczne jak seria Q9XXX to ten mod powinien też zadziałać by to ruszyło na FSB 1600 jako domyślnej prawda?


 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Sytuacja wygląda tak.

 

Nie działa mi procesor Xeon e5420 na mobo Abit IP35-E. Bios oczywiście zaktualizowałem, plus microcody do obsługi Xeonów. W podstawce siedzi dobrze. Bios był restartowany.

Jak zmienię procesor na stary, tj c2d e4400, wszystko działa.

 

Jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo coś z microkodami, albo prockiem. Jedynie przychodzi mi jeszcze myśl o problemie z adapterkiem. Jakieś 2 miesiące temu zrobiłem tego moda w kompie kumpla. Też e5420, płytka gigabyte'a g41m combo. Zero problemów.

Edited by ShFil

Share this post


Link to post
Share on other sites

No zła wiadomość jest taka, że posiadacze Abitów zgłaszają problematyczne działanie tych płyt z Xeonami....Nie znam dokładnie natury problemów(trzymałem nos w sprawach Asusa), trzeba by poszukać.

Ale zdecydowanie o tym czytałem i to nie raz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, poszukuje adaptera 771->775 na już w Warszawie, może komuś leży jakiś gdzieś w szufladzie, chętnie odkupię :)

Kupiłem taki adapter przez allegro w niedziele - wysłali w poniedziałek, i oczywiście się zagubił. Nie mam czasu zamawiać następnego bo potrzebuja na dziś...

Proszę pomóżcie.

A co do abitów to zgadzam się są problemy jak ktoś nie zna się na modowaniu BIOSów, trzeba zauważyć że tutaj biosy były AWARD bądź Pheonix, a więc modowanie jest na zasadzie dogrywania czyszczenia biosu spod cmd, więc jeżeli ktoś tego nie ogarnia (a najlepiej wyciągnąć dane z last biosu zobaczyć co tam jest i na tej podstawie napisać swój BIOS - można nawet dograć obsługę pamięci ECC, tylko po co?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sobie dzisiaj wstawiłem na MSI p35 Neo2 FR xeona z alledrogo. Konkretnie X5470. Procek zastąpił 6,5 roczne Q6600@3ghz.

 

Ustawiony na 4ghz bez zmiany v-core ( tzn, co się ustawiło w biosie, to jest - zdaje się 1.28V, Speedfan mówi 1.09V ). W idlu 45 stopni, w stresie 65. Chłodzenie to thermalright ultra 120 + wentyl enermaxa.

 

Jest dobrze. Biosa z mikrokodami wgrałem znalezionego gdzieś na forum.

 

Za odrobinę stresu i 200zł był to szybki, prosty mod  który przedłuży mi życie platformy o te 2-3 lata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No zła wiadomość jest taka, że posiadacze Abitów zgłaszają problematyczne działanie tych płyt z Xeonami....Nie znam dokładnie natury problemów(trzymałem nos w sprawach Asusa), trzeba by poszukać.

Ale zdecydowanie o tym czytałem i to nie raz.

Tak czytam i czytam i coś mi się przypomniało

Bawię się właśnie abitem IP35 Pro. System to świeży (dzisiejszy) Win7 x64. Kilka spraw mnie dręczy:

1. Nie wykrywa mi kodeka dźwięku, nic, kaplica. Żadnych niezainstalowanych urządzeń w menedżerze.

2. Płyta nie ma dual boota, ma raczej kapitana HANGa. Po włączeniu komputera/wyjściu z biosu restartuje się, a następnie zatrzymuje. Wyświetlacz pokazuje [25]. Wciśnięcie resetu rozpoczyna post od nowa, ale tym razem przechodzi dalej.

3. Czasem (głównie po flashowaniu biosa - przeżonglowałem chyba wszystkie wersje wraz z modowanymi) zatrzymuje się w momencie [C1], na co pomaga tylko power off i clear cmos. Po tym następuje kapitan HANG. Po następnym resecie płyta finalnie pozwala wejść do Windowsa.

Procek to Xeon 3060 (taki fajniejszy E6600), B2.

Płytę odesłałem wtedy sprzedawcy i stwierdził, że wszystko ok.

Edited by kwasior500

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zinnej beki : teraz na alledrogo do wychaczenia po 49 plnów są Xeony na socket 1366 - patrzał ktoś czy to rusza na płytach ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakby miało działać to już byśmy wiedzieli ;)

co do samej zmiany to może i wymiana (po oc) miałaby sens, ale przeliczyłem ile to prądu zżera to juz lepiej dołożyć do używki s1155 i jakiegoś i3, po sprzedaży starych gratów wychodzi niewiele więcej ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.