TSRules Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 ale za odsyłkę ty płacisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Potwierdzam słowa przedmówcy, bez wysokiego mnożnika nie ma co marzyć o OC na poziomie 4Ghz. Na zachętę do walki wrzucam mojego skrina (btw. miałem już 3,6 coś tam ale gdzieś przepadło). w ogóle to niezbyt mogę proca rozgryźć...może dlatego, że ostatnio podkręcałem lata temu. Ale do rzeczy - cpu maks miało 460x8 czyli 3,68 i nawet zrobił sPI 1mb, ale więcej już zwiecha i bez szans na wstanie do windowsa. Było to po kilku godzinnej walce z piecem na balkonie by schłodzić go zimą, wiec entuzjazm opadł. A teraz nie chce wstać nawet przy niższych taktowaniach. Nie wiem czy to ramki (w ogóle to dziwne bo mam 2xhyper X i 2x najzwyklejsze kingston'y i tylko z tymi drugimi chce współpracować przy fsb>430) czy napięcia. W związku z tym, że temperatury w normie - max jaki widziałem to 65st - to jadę z napięciami na maksa (vcore 1,5, vtt-1,4l NB-1,6; mem 2,2) i mimo to wstać nie chce. Robiłem testy fsb wall ale nie chciał wstać już w okolicach 440-450mhz przy mnozniku 6, a wstał przy mnożniku 8. Nie kumam tego. RAM na wszelki wypadek rozluźniłem do 6-6-6-18 i nadal nic z tego...jakieś pomysły? Edytowane 16 Marca 2015 przez Tolokan_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) @up Sprawdzałeś stabilność pamięci memtestem dla pierwszej niestabilnej wartości fsb? Na fotce masz dosyć niskie tRFC jak na cl5. U mnie jest 44 (przy auto w biosie) dla fsb 467 i 1,9v. Jakie masz te kingstony? U mnie 2xkvr667d2n5/1g na kostkach hynixa robiły stabilnie fsb 424 cl5 na 1,9v ale więcej nie sprawdzałem. Edytowane 20 Marca 2015 przez toska78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 Hej! tRFC nigdy nie ruszałem, dotychczas zawsze poruszałem się w zakresie tych pierwszy 5 ustawień, a resztę zostawiałem to co mi bios ustawiał. W każdym bądź razie w piątek cały dzień walczyłem (i mimo tego, że nie chciało mi się kompa już na balkon wystawiać jak to robiłem poprzednio) to wyniki są całkiem w porządku: co prawda zarówno temperatury cpu, jak i napięcie już było ekstremalne jak na moje nerwy ale było całkiem wesoło. Przy okazji znalazłem stare skriny z testów z e2140 i płyta robi fsb 470, a memki 465 przy 444-13, więc na pewno "najsłabszy" w tym składzie jest właśnie mój xeon. Zabawne, że wysokie napięcie na NB/SB pogarsza OC. W każdym bądź razie jestem umiarkowanie zadowolony z wyników - max wstał i zrobił spi 2m przy 3,678Ghz. Żałuję, że nie udało mi się zdobyć e5440 bo pewnie wymarzone 4ghz by pękło. co do memek to kiedyś tam sprawdzałem memtestem ale napięcia 1,9v to one nigdy nie widziały. Od 8 lat chodzą na 2,1-2,2 :). Ruszałem nawet na 2,4 ale tak jak w przypadku NB/SB wyższe napięcie pogarsza OC. Szkoda, że już plaforma s.775 ma tak mało entuzjastów bo chętnie bym z kimś pokonkurował/pouczył się nawzajem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spryciarz Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Hej, jak myślicie warto zmienić quada q8300 z sygnaturki na xeona x5450 z nadzieją że dobije do 4ghz. Głownie w q8300 słabe jest to że jest okrojony ma tylko 4MB L2 i mnożnik niski. Dolar teraz drogi to i sprzęt ceni się wysoko więc zamiana platformy nie teraz. E5450 można wyrwać za 200zł wiec zastanawiam się czy nie kupić ale czy gra warta świeczki? Czy odczuje różnice... Chłodzenie mam dobre tak jak widać w sygnaturze więc powinno dać rade. Edytowane 26 Marca 2015 przez Spryciarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 Warto go zmienić , nawet jak Xeon będzie miał kiepskie OC ( poziom ~3,5 Ghz ) to i tak będzie lepszy - ma 3x tyle cache L2 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spryciarz Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 Dzięki za opowiedź, we wczeniejszym poscie sie pomylile chodzilo mi o e5450 ze stepingiem e0 :) tez wydaje mi sie ze bedzie duzo lepszy niz q8200 i gra warta świeczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawocios Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Proszę o informację czy warto przechodzić z Q9400 które aktualnie chodzi na 3,2 na Xeona X5460? Zastosowanie głównie do gier. Jaki to będzie skok wydajności i czy w ogóle będzie? Jaki by był najlepsze rozwiązanie pod moją płytę GA-EP45DS3L. Z góry dziękuje za odpowiedż :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie ma to najmniejszego sensu. Wywalanie kasy w błoto. Składaj kasę na nowy zestaw albo szukaj okazji na jakiego i5 2500, 3570 etc + płyta i RAM. Zawsze cos można trafić. Test prockow http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd?page=0,19 Np http://allegro.pl/asrock-p67-pro3-intel-core-i5-3570k-gwarancja-i5226782594.html Albo http://allegro.pl/p8h77-m-pro-asus-i5-2500k-6m-cache-up-to-3-70-gh-i5233204316.html#thumb/1 Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez zaodrze244 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2015 najlepiej poczekać, a jeśli już to faktycznie tylko s1155 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawocios Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Ale jeżeli logicznie myślę to sprzedam swojego Q9400 za 200 zł. i za 200 kupię x5460 który lekko poleci na 3,8. bez zmiany platformy której bym nie chciał na razie ruszać bo to trwało by w nieskończoność. Czy np. w grach będę miał z 10 klatek więcej? I tak myślę o jakimś 4690k za ok. 2 lata, ale teraz chcem wydusić coś z podstawki 775 w rozsądnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 jak już to kup najpierw x5460 bo jeśli ci nie odpali i będzie black screen to zawsze możesz oddać i zostać na "bezpiecznej" starej opcji z Q9400 ;) ps. a czy różnica aż 10 klatek to nie w każdej grze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawocios Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Chętniej bym wyrwał x5470 ale tu cena już jest trochę za wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iKingPin Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Proszę o informację czy warto przechodzić z Q9400 które aktualnie chodzi na 3,2 na Xeona X5460? Zastosowanie głównie do gier. Jaki to będzie skok wydajności i czy w ogóle będzie? Jaki by był najlepsze rozwiązanie pod moją płytę GA-EP45DS3L. Z góry dziękuje za odpowiedż :) U mnie przesiadka z Q6600@3.2 Ghz na X5460@4.0 Ghz dała konkretnego kopa :) min.10 do 20 fps ;) A wymiana po sprzedazy Q6600 to tylko 30 zł dopłaty do X5460 wiec opłacalnosc wzorowa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Mam E8400 i chcę się przesiąść na E5450. Duża będzie różnica ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zależy w czym . Xeon E5450 to 2 sklejone ze sobą E8400 . Tam gdzie soft z ledwością wykorzystuje 1-2 rdzenie Xeon będzie nie wiele lepszy . Co innego jak soft spokojnie wykorzysta 3-4 rdzenie, wtedy Xeon będzie lepszy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 No właśnie chcę pod gta v zmodyfikować i fallouta 4 który nadchodzi. Potem do tego gtx 660. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iKingPin Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) Zmieniaj i się nie zastanawiaj ;) Napewno będzie lepiej bo na tę chwile 2 rdzenie może już nie wystarczać :( Oczywiście obowiazkowo zrób OC na >3.6 Ghz ;) Edytowane 1 Maja 2015 przez iKingPin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 No własnie płytę mam taką GIGABYTE EP43-DS3L Więc mam nadzieję, że da się podkręcić. A jakie chłodzenie polecacie ??. Oraz kartę graficzną jak by mi się udało wygospodarować środki aktualnie mam 4850 1gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 jak chcesz kręcić i zmieniać grafę to na wejście sprawdź czy zasilacz uciągnie taki konfig ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 500 mam chiefteca :) więc nie powinno być problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafiPie Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2015 WitamCzy mógłby ktoś mi pomóc otóż posiadam plyte główną z socket 775 a chce uruchomic intel xeon którego posiadam mam załozony na niego adapter wyciołem te dwa bolce i zostały microkody wgrac do biosu i oto pytanie skad sciagnac ten plik bios płyty mojej w rozszezeniu rom jak potrzebuje MMTool program.sprawdzałem na liscie kompatybilnych plyt glownych i moja tam jest (GIGABYTE G41MT-S2PT).Czy mógłby ktoś dac link z plikiem bios do mojej plyty glownej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2015 http://genius239239.myweb.hinet.net/771/?MywebPageId=2014251414266144709&MywebPageId=201481415475053794#giga Zwróć uwagę na rev płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bboreczek Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Witam.Proszę o pomoc ponieważ bo modach nie bootuje mi z żadnego urządzenia (napedów, dysków, dvd na usb, penów itp) widać tylko migającą kreseczkę w górnym lewym rogu. Po powrocie do oryg biosu, płyta bootuje.Płyta to Asus P5B Deluxe. Proszę o szybką pomoc. PC nie działa już od tygodnia i nie mogę sobie z nim poradzić. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Bios sam modowałeś czy masz gotowy z neta np. ze strony linkowanej przez Klausa ? Widać w ogóle cokolwiek podczas testu POST ? Płyta piszczy czy wydaje inne dźwięki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bboreczek Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Própowałem na Biosie modowanym co był w linku jak i swój i na tych dwóch taka sama sytuacja. POSTa przechodzi bez najmniejszego problemu a płyta nie wydaje żadnych dżwięków. Dlatego napisałem tutaj ponieważ pierwszy raz widzę taki problem i próbowałem różnych rzeczy, ale żadne nie pomagają. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1232 Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) l Edytowane 30 Maja 2015 przez marcin1232 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Masz spryciarzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1232 Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) @Freeq_88 i @Spoker . Zmodowany bios do P5K Pro macie tutaj . Co do twojego pytania - to wspomniany E5450 jest dość wydajny - to odpowiednik Q9650 , jeden z najwydajniejszych Xeonów tej serii i można go dostać za ~200 zł . Ew. za 150 zł jest nieco słabszy E5440 2.83 Ghz czyli serwerowy odpowiednik Q9550 . Te procki są w miarę tanio i szeroko dostępne w przeciwieństwie do modeli 5460 i wyższych z tej listy, których albo nie ma wcale albo są drogie lub w pakiecie z czymś innym * . * - Mowa o allegro , nie wiem jak wygląda sytuacja w przypadku ebay czy amazona . Edytowane 30 Maja 2015 przez marcin1232 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Ty głupi jesteś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...